Οδομαχίες σημειώθηκαν μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ, σε όλη την περιοχή μεταξύ Ομονοίας και Συντάγματος, μετά από συγκέντρωση στα Προπύλαια. Ένας αστυνομικός τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν δέχθηκε επίθεση με βόμβα μολότοφ. Κουκουλοφόροι έκαψαν αυτοκίνητο στη διασταύρωση των οδών Ρήγα Φεραίου και Ακαδημίας και πέταξαν μολότοφ στα γραφεία της Ένωσης Τραπεζών. Αρκετοί υπάλληλοι εγκλωβίστηκαν στην ταράτσα του κτιρίου και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την οδό Κοραή, όταν μαθητές επιτέθηκαν με νεράντζια εναντίον αστυνομικής δύναμης. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν ανήλικους, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη των υπόλοιπων μαθητών και των καθηγητών τους, οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωσή τους. Μπροστά στη Βουλή, ομάδα νεαρών έκανε επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και τους διέλυσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλη ομάδα νεαρών κατέφυγε στη Νομική, από όπου πετούσε μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Τελικά, τα επεισόδια σταμάτησαν, όταν ξέσπασε η δυνατή βροχή. Από την Αστυνομία δεν ανακοινώθηκε αν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν φθορές σε τρεις τράπεζες.

Παράλληλα, μαθητές πολιόρκησαν αστυνομικά τμήματα και επετέθησαν με πέτρες στα ΑΤ Καισαριανής, Κορυδαλλού, Π. Φαλήρου, Καματερού, Ηλιούπολης, Νέου Κόσμου και Μαραθώνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από διερχόμενο αυτοκίνητο, το οποίο δε σταμάτησε στα πρόχειρα οδοφράγματα που είχαν στήσει επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο ύψος της Ηλιούπολης.

Στην Πάτρα αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τοπικο τηλεοπτικό σταθμό. Οι νεαροί βγήκαν ζωντανά στον αέρα και εξέφρασαν τις απόψεις. Στην συνέχεια αποχώρησαν, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο άλλο απρόοπτο και ο τηλεοπτικός σταθμός συνέχισε κανονικά την λειτουργία του.

Άρχισαν οι καταδίκες για τα επεισόδια

Προφυλακισμένα βρίσκονται ήδη 24 άτομα, ενώ 32 έχουν ήδη καταδικαστεί σε διάφορες ποινές, σχετικά με τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Από την Κυριακή έως και την Πέμπτη, έχουν συλληφθεί συνολικά 176 άτομα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Από τους συλληφθέντες 100 είναι αλλοδαποί και οι 76 Έλληνες. Οι 131 συνελήφθησαν για φθορές και κλοπές σε καταστήματα, ενώ οι 45 για συμμετοχή σε εμπρησμούς, φθορές και βιαιοπραγίες κατά αστυνομικών.

Συνολικά προσήχθησαν άλλα 258 άτομα, από τα οποία 56 ήταν αλλοδαποί.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Τον έντονο προβληματισμό τους, την πίκρα και την αγανάκτησή τους, για «τα τελευταία τραγικά γεγονότα βίας με αποκορύφωμα τη βίαιη και εγκληματική απώλεια της ζωής ενός παιδιού, καθώς και τις συμπλοκές και τους βανδαλισμούς που ακολούθησαν», εξέφρασαν καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα Προπύλαια.

Όπως τόνισαν, «τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζουν την ισχυρή βούλησή τους να διαφυλάξουν το Πανεπιστήμιο από τις βίαιες ενέργειες και τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον διδασκόντων και φοιτητών και διατυπώνουν την κάθετη αντίθεσή τους στα φαινόμενα βίας από όπου και αν προέρχονται».

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό

Ντομάτες πέταξε μια ομάδα νέων στην πρόσοψη του προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, με σύνθημα «Η ελληνική νεολαία δεν είναι μόνη. Ζήτω η αλληλεγγύη!». Η Αστυνομία εμπόδισε τους νεαρούς να πλησιάσουν το προξενείο, όπως αναφέρουν τουρκικά πρακτορεία.

Στη Φρανκφούρτη σημειώθηκαν βίαια επεισόδια χθες τη νύχτα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ίδια υπόθεση.

Όπως ανακοίνωσε η γερμανική Αστυνομία, οι διαδηλωτές έριξαν εναντίον αστυνομικών οχημάτων πέτρες, μπουκάλια και μπογιές, ενώ στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο δημόσιοι υπάλληλοι. Έγιναν οκτώ προσαγωγές και μία σύλληψη.

Νωρίτερα, 180 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στο γενικό προξενείο της Ελλάδας.

Ομάδα 60 περίπου διαδηλωτών αποσπάσθηκε από το κύριο σώμα της πορείας και έστησε οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων στο στενό δρόμο. Τρία περιπολικά υπέστησαν ζημιές, καθώς και η πρόσοψη ενός αστυνομικού τμήματος.

Στο Παρίσι, 250 άτομα φοιτητές από διάφορες φοιτητικές οργανώσεις της Γαλλίας αλλά και Έλληνες της παλιάς γενιάς που ζουν εκεί, συγκεντρώθηκαν από τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, σε εκδήλωση συμπαράστασης στην ελληνική νεολαία.

Στη Ρωσια η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας στη χώρα.

 Τα μέτρα ελήφθησαν μετά το περιστατικό της Τετάρτης όταν, κατά τις επίσημες Αρχές, ένας νεαρός έριξε στην αυλή του Προξενείου μία βόμβα μολότοφ αργά το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι νεαροί ήταν τουλάχιστον δύο και οι βόμβες μολότοφ, που ανεφλέγησαν στον εξωτερικό τοίχο του Προξενείου, τρεις.
Στη Μόσχα περίπου 100 Ρώσοι αναρχικοί διαδήλωσαν «για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Έλληνες ομοϊδαεάτες τους».

Ο διεθνής Τύπος

«Μετά την Ελλάδα μπορεί να αναφλεγεί και η Γαλλία;», είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Λιμπερασιόν», η οποία, όπως και άλλες γαλλικές εφημερίδες εκφράζει την ανησυχία του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, μήπως τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι «μεταδοτικά».

«Είναι φρόνιμο εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας που παρακολουθεί προσεκτικά την παραμικρή ένδειξη εξέγερσης» και αυτό γιατί «η Γαλλία, διχασμένη, γεμάτη αγωνίες, απογοητευμένη και χωρίς ψευδαισθήσεις, έχει το προφίλ της Ελλάδας», αναφέρει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Στον υπότιτλό της, η εφημερίδα σημειώνει: «Κλίμα έντασης στα λύκεια, δυσφορία και κρίση στους εργαζόμενους, η πολιτική τάξη ανησυχεί για πιθανή κοινωνική αναταραχή παρόμοια με αυτή στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα ανησυχεί την Ευρώπη. Μια χώρα με ήρεμη πρόσοψη, χτυπημένη από τα προβλήματα που συναντάμε λίγο πολύ παντού στην Ευρώπη, που ξαφνικά αναφλέγεται, χωρίς να προϋπάρξει μείγμα πυροδότησης. Είναι άραγε η έκρηξη αυτή το προοίμιο και άλλων εκρήξεων; Είναι, άραγε, πιθανόν η οικονομική κρίση και η αναμενόμενη κάμψη να προκαλέσουν ξαφνικά την άνοδο της δυσφορίας και του θυμού, που ήδη διαπερνούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες; Οι ρήξεις αυτές φθάνουν τη στιγμή που δεν τις περιμένουμε», συνεχίζει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης