Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο ενώπιον του α’ ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης ζήτησε και πήρε ο εκ των ιδιοκτητών και συνιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων «Φωκάς», Λέανδρος Φωκάς, ο οποίος κατηγορείται για μη απόδοση ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, συνολικού ύψους περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Ο 89χρονος επιχειρηματίας παραδόθηκε το πρωί αυτοβούλως στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, όπου συνελήφθη βάσει εντάλματος που εκκρεμούσε σε βάρος του.

Ο γνωστός επιχειρηματίας οδηγήθηκε το μεσημέρι στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε να απολογηθεί σε ειδικό ανακριτή. Εξάλλου, ο εισαγγελέας άσκησε πλημμεληματικού βαθμού δίωξη για μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο Λ. Φωκάς αναμένεται να υποστηρίξει ότι το ποσό της μη απόδοσης ΦΠΑ, για το οποίο κατηγορείται, δεν προκύπτει από πωλήσεις για τις οποίες δεν απέδωσε φόρο, αλλά πρόκειται για «χρεωστικό» ΦΠΑ. Επίσης, θα ισχυριστεί ότι θέτει στη διάθεση του Δημοσίου το σύνολο της προσωπικής του ακίνητης περιουσίας.

Η άλλοτε κραταιά βορειοελλαδίτικη εταιρεία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. Μετά από δικαστική απόφαση πέτυχε να ενταχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες οι βιτρίνες του κεντρικού πολυώροφου καταστήματος, επί της οδού Τσιμισκή 48-50, βάφτηκαν «μαύρες» μετά από 39 χρόνια λειτουργίας, λόγω έξωσης από την ιδιοκτήτρια του ακινήτου, η οποία επικαλέστηκε για αυτήν την απόφασή της την μη καταβολή καθυστερουμένων ενοικίων. Είχε προηγηθεί το ‘λουκέτο’ που έβαλε η εταιρεία στο ιστορικό κατάστημα της οδού Ερμού με Βενιζέλου, το οποίο λειτουργούσε από το 1958.

H άνοδος και η πτώση του κολοσσού

Άλλη μια ιστορική επιχείρηση δεν τα κατάφερε και έβαλε λουκέτο φέτος, έπειτα από 77 χρόνια δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, ο Λέανδρος Φωκάς συνιδρυτής της επιχείρησης, είναι πλέον προσωρινά κρατούμενος.

Η οικονομική κρίση χτύπησε τα πολυκαταστήματα που είδαν τις πωλήσεις τους να καταγράφουν κατακόρυφη πτώση καθώς δεν ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ. Περί τους 1.500 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, έμειναν στο δρόμο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, καθώς έχει χάσει το 70% του τζίρου της τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η υποβολή αίτησης πτώχευσης και η υπαγωγή στο άρθρο 99 ήταν μονόδρομος για τη Βασιλική Φωκά και τα αδέλφια της Μαρία, Πόλυ και Ανέστη οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη γενιά διοίκησης της εταιρείας.

Από τα εννέα πολυκαταστήματα που διέθετε συνολικά ο όμιλος το τελευταίο διάστημα διοικούσε τα τέσσερα (δύο στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Αθήνα και ένα στον Βόλο), αλλά εδώ και περίπου ένα μήνα σταδιακά και τα τέσσερα κατέβασαν ρολά.

Τρία αδέλφια από το Βατούμ της Ρωσίας, ο Απόστολος, ο Λέανδρος και ο Οδυσσέας Φωκάς επιστρέφουν στην πατρίδα. Προορισμός τους, η Θεσσαλονίκη. Ενας πάγκος στη Στοά Σαούλ χρησιμεύει ως επαγγελματική στέγη, όπου πουλούσαν καλσόν και εσώρουχα. Γρήγορα, θα αποδειχθεί μικρός, όπως έγραφε προ ετών γλαφυρά η Καθημερινή.

Το 1936, τα τρία αδέλφια συστήνουν την εταιρεία «Βεργόπουλος», προπομπό της «Φωκάς». Την ίδια χρονιά ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Το 1958, τα τρία αδέλφια ανέλαβαν τη διοίκηση της εταιρείας, μετονομάζοντάς την σε «Φωκάς», ενώ κατά τη δεκαετία 1970-1980 τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξή της. Το κατάστημα της οδού Ερμού στη Θεσσαλονίκη, επεκτείνεται (1970-71) δημιουργώντας τη γνωστή πια «γωνία του Φωκά» στη συμπρωτεύουσα.

Το τέλος της δεκαετίας του ’70 όμως, θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη επιτυχία για τον όμιλο. Το 1978 εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή 48-50, σε έκταση 7.500 τ.μ. Πλέον, είχε έλθει η ώρα της δεύτερης γενιάς να μπει δυναμικά στη διοίκηση της εταιρείας. Στρατηγική επιλογή, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1980-1990, είναι η είσοδος στη χονδρική πώληση και η αντιπροσώπευση ξένων εμπορικών σημάτων στην ελληνική αγορά, κατά τις επιταγές της εποχής.

Ετσι, ξεκινά η μεταμόρφωση των καταστημάτων του ομίλου, με τη δημιουργία περισσότερων από 250 shops-in-shop. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ταυτόχρονα αποτέλεσε ασπίδα προστασίας του ομίλου, σε μία εποχή που το καταναλωτικό κοινό άλλαζε προτιμήσεις και απαιτούνταν προσαρμοστικότητα εκ μέρους των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο όμιλος κατέστη πιο ευέλικτος, αφού πλέον μπορούσε να προχωρήσει στη δημιουργία monobrand και multibrand καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Η αρχή αυτής της νέας φιλοσοφίας έγινε με τα δύο πρώτα καταστήματα «Original Levi’s Stores» στη Θεσ/νίκη και την Αθήνα.

Στη δεκαετία του ’90

Το 1999 η εταιρεία «Φωκάς» αναμορφώνει εσωτερικά και εξωτερικά και ανακαινίζει το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ερμού και Βουλής, συστήνοντας τη φιλοσοφία του πολυκαταστήματος «Fokas» στους Αθηναίους. Η επιχείρησε κατάφερε να λειτουργούν σε όλη τη χώρα οκτώ (8) πολυκαταστήματα και ένα πολυκατάστημα Stock House στην Αθήνα, απασχολώντας 1.500 άτομα προσωπικό.

Σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της Fokas

Το 1936 ιδρύεται η εταιρεία Fokas από τους Απόστολο, Λέανδρο και Οδυσσέα Φωκά, αρχικά με την επωνυμία Βεργόπουλος. Μέχρι τότε τα αδέρφια Φωκά ήταν μικροπωλητές στην ιστορική στοά Σαούλ της Θεσσαλονίκης.

Το 1958 η εταιρεία μετονομάζεται σε Fokas, ενώ το 1978 εγκαινιάζεται το πολυκατάστημα, 7.500 τ.μ. ,στην οδό Τσιμισκή.

Τη δεκαετία του 1990 η εταιρία προχωρά σε συμφωνία με την Esprit και στις αρχές του 2000 ο όμιλος σχεδιάζει την είσοδό του στο Χρηματιστήριο, αλλά λόγω της κρίσης στην ελληνική κεφαλαιαγορά δεν υλοποιείται ποτέ ο αρχικός σχεδιασμός.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικογένεια Φωκά στην προσπάθειά της να σβήσει κάθε ίχνος από την υπόθεση υποβολής αίτησης πτώχευσης, η οποία της κόστισε κύρος και χρήμα, έχει θέσει εκτός λειτουργίας και την επίσημη ιστοσελίδα των πολυκαταστημάτων.