Στην Τουρκία συνελήφθη χθες το βράδυ, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για την υπόθεση της χορήγησης επισφαλών δανείων του τραπεζικού ιδρύματος κατά την προεκλογική περίοδο του 2007.
Το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του μετατράπηκε σε διεθνές από την Ιντερπόλ εξαιτίας της πολυήμερης απουσίας του στο εξωτερικό και πιθανότατα σήμερα ή αύριο το πρωί θα γίνει η μεταγωγή του στην Ελλάδα. Κατά τις σχετικές διαδικασίες θα ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα της Ιντερπόλ, ενώ ο δικηγόρος του κ. Φιλιππίδη ενημέρωσε από χθες τον ανακριτή ότι θα εμφανιστεί τη Δευτέρα για να απολογηθεί.
Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του πρώην διοικητή του Τ.Τ. έγινε με τη συνεργασία των ελληνικών και τουρκικών αρχών.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης συνελήφθη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επίκειται η έκδοση του κ. Φιλιππίδη στην Ελλάδα, ενώ το Προξενείο δεν έχει δεχθεί αίτημα από τον πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φιλιππίδης κατηγορείται, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, για απιστία τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Παρατίθεται η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του πρώην διοικητή του Τ.Τ.:
Συνελήφθη χθες το βράδυ (22.40 ώρα) στην Κωνσταντινούπολη – μετά από πληροφορίες που διαβίβασε η Ελληνική Αστυνομία στις τουρκικές Αρχές ασφαλείας – ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος αναζητείτο για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην πλατεία Ταξίμ, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.
Κατά τη σύλληψη βρέθηκαν στην κατοχή του:
- 311 λίρες Τουρκίας,
- 5.615 ευρώ,
- 1.005 λίρες Αγγλίας,
- 18.090 δολάρια Χονγκ – Κονγκ,
- 220 φράγκα Ελβετίας,
- 1.514 δολάρια ΗΠΑ,
- δύο κινητά τηλέφωνα κι ένα usb 2 GB ,
- μπλοκ επιταγών και κάρτες τραπεζών,
- άδεια παραμονής στην Ελβετία και άδειες ικανότητας οδήγησης αλλοδαπών Αρχών
- δύο διαβατήρια ελληνικών Αρχών, εκ των οποίων το ένα είχε λήξει και
- διάφορα έγγραφα
Ο Άγγελος Φιλιππίδης είχε μεταβεί από τη χώρα μας στην Κωνσταντινούπολη την 03-01-2014, όπου και παρέμενε μέχρι τη σύλληψή του.
Ο Άγγελος Φιλιππίδης δήλωσε πως εάν τον είχαν καλέσει οι εισαγγελείς θα τους είχε εξηγήσει τι είναι αυτά τα λεγόμενα «άγνωστης προέλευσης» χρήματα και θα απαντούσε για το 1,4 εκατομμύρια ευρώ που φαίνονται αδήλωτα.
Ειδικότερα, όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr, καταπέλτης είναι το πόρισμα της εισαγγελέα διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πόρισμα) για τον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το zougla.gr είχε φέρει στο φως τα σημαντικότερα εδάφια της πολυσέλιδης πορισματικής αναφοράς για το σκάνδαλο, αλλά και τα ονόματα όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των κάτωθι αναφερόμενων προσώπων για τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:
I. Εις βάρος των:
1) Αγγέλου Φιλιππίδη
2) Μάριου Βαρότση
3) Αντώνιου Καμινάρη
4) Γεωργίου Στάμνου
5) Γεώργιου Μπριντάλου
6) Λυμπέρη Κατσουλιέρη
7) Σπύρου Πολίτη
8) Χαράλαμπου Γιαγκούδη
9) Φωτεινής Κρέστα
10) Διονύσιου Γκολφινόπουλου
11) Κλεάνθη Παπαδόπουλου
12) Χάρη Σιγανού
13) Γεώργιου Ξυφαρά
14) Δημήτριου Κυπαρίσση
15) Αναστασίας Σακελλαρίου
16) Περικλή Χανάκη
17) Παναγιώτας Μπέζα
18) Χρήστου Μαρούσου
19) Ιωάννη Τσαγδή
20) Σπυρίδωνα Παντελιά
21) Λυδίας Κεκρίδου
22) Αθανάσιου Χασάπη
23) Ιωάννη Λεβεντίδη, για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και μη, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.
II. Εις βάρος των
1) Κυριάκου Γριβέα
2) Αναστασίας Βάτσικα, για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.
III. Εις βάρος των
1) Μάριου Βαρότση
2) Παναγιώτας Μπέζα, για άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο II β πράξη, υπό την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1β του άρθρου 45 του Ν. 3168/2008.
IV. Εις βάρος των
1) Λαυρέντη Λαυρεντιάδη
2) Περικλή Λίβα, για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω υπό στοιχείο I πράξη, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και β) εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα.
V. Εις βάρος των
1) Αγγέλου Φιλιππίδη
2) Δημητρίου Κοντομηνά
3) Ιωάννη Ρόρρη
4) Αλεξάνδρας Λιακοπούλου
5) Μάριου Βαρότση, για απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, τελεσθείσα από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως, αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας), εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
VI. Εις βάρος του Δημητρίου Κοντομηνά για α) άμεση συνέργεια στην ανωτέρω πράξη, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα (άρθρα 1, 12, 13 περ. α΄ και στ΄, 14, 26 παρ 1α΄, 27 παρ 1, 45, 4β παρ. 1 β΄, 94 τταρ. 1, 98, 386 παρ. 3 β΄-1, 390 ΠΚ άρθρο 1 παρ 1 του Ν 1608/1950, 2 παρ. 1, 2 στοιχ. α΄, γ, δ΄, 3 περ. κ΄, 5, 45 παρ. 1 στοιχ α΄, β΄, γ΄ Ν 3691/2008 ως ισχύει).
Τι αναφέρει το πόρισμα για τον Φιλιππίδη
Μεγάλα χρηματικά ποσά, που δεν δικαιολογούνται, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, εντοπίσθηκαν σε έξι λογαριασμούς του πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελου Φιλιππίδη. Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου αναφέρει ότι από το 2008 μέχρι το 2012 επαύξησε σημαντικά την περιούσια του με χρήματα άγνωστης προέλευσης.
Και αυτό «παρότι γνώριζε το σύνολο των κρίσιμων κατά περίπτωση οικονομικών μεγεθών του εκάστοτε πιστούχου. Υπενθυμίζεται δε ότι απ’ όσα εκτέθηκαν ανωτέρω αναλυτικά, ότι η συνολική ζημία
»Από όσα εκτέθηκαν αναλυτικά στην παρούσα αναφορά μας προκύπτει ότι, μεταξύ άλλων προσώπων, ο Άγγελος Φιλιππίδης ενήργησε, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε κατά περίπτωση, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως Πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Τ.Τ.) και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων, ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, ενόψει του ύψους και των όρων των επίμαχων κάθε φορά χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».
«Ύποπτος φυγής ο Φιλιππίδης»
Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης διαθέτει χρηματικά ποσά σε τόπους και με μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστή, καθώς όπως προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση για το οικονομικό έτος 2011 και εξής διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό.
«Επιπλέον, η ανωτέρω υποδομή του εν λόγω προσώπου στην αλλοδαπή, το εύρος της οποίας -λόγω της φύσεως των επίμαχων ευρημάτων αλλά και των εγγενών αδυναμιών του συστήματος αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τις αλλοδαπές δικαστικές αρχές- δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί στο σύνολό του, συνιστούν παράλληλα, κατά την άποψή μας, και προπαρασκευή για τη διαφυγή αυτού στο εξωτερικό σε οποιονδήποτε χρόνο κρίνει ο ίδιος αναγκαίο. Η υποδομή αυτή είναι βέβαιο, από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, ότι εξακολουθεί να υφίσταται».
»Τα ανωτέρω, καθιστούν το πρόσωπο αυτό όχι μόνον ύποπτο φυγής, από το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα διαπιστώσει ότι τα συγκεντρωθέντα σε βάρος του στοιχεία από την Δικαιοσύνη θα μπορούσαν να κριθούν ικανά να τον οδηγήσουν στην φυλακή, αλλά και ύποπτο τέλεσης νέων εγκλημάτων ή παρέμβασης και αλλοίωσης της πραγματικής κατάστασης (λ.χ. με την μετακίνηση χρηματικών ποσών, την απόκρυψή και, εν τέλει, ανάσχεση του εκκρεμούς ελέγχου της Δικαιοσύνης), πράγμα πιθανολογούμενο και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που του αποδίδονται. Ενόψει δε του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο προαναφερθείς, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσεως που κατείχε ως Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της Χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή και στην Χώρα μας, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις διασυνδέσεις αυτές, είτε προκειμένου να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των Δικαστικών Αρχών για ζητήματα που, λόγω του όγκου και της φύσεως των δεδομένων καθώς και των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και Δικαστικών Συνδρομών, δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγει στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εκδοθεί, κατά την άποψή μας, τουλάχιστον σε βάρος του Αγγέλου Φιλιππίδη ένταλμα συλλήψεως» τονίζει η Πόπη Παπανδρέου.
«Οι ανωτέρω διαπιστώσεις, μάλιστα, δεν ανατρέπονται, κατά την εκτίμησή μας, από τυχόν έκδοση διατάξεων απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα, καθόσον, δεδομένων των διαπιστωμένων προβλημάτων ελέγχου των συνόρων, ούτε η απαγόρευση εισόδου ούτε η απαγόρευση εξόδου μπορούν να εξασφαλιστούν, ιδίως σε σχέση με πρόσωπα που διαθέτουν σημαντικά οικονομικά μέσα και λοιπές διασυνδέσεις».
Η έρευνα και τα εντάλματα σύλληψης
Η έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου. Στους εισαγγελείς διαφθοράς διαβιβάστηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007- 2012. Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.
Τα εντάλματα εκδόθηκαν από τους εισαγγελείς διαφθοράς και τον ανακριτή Νικόλαο Ανδρεάδη, και αφορούν τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Για την υπόθεση κατηγορούνται υπάλληλοι και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΤΤ, καθώς και επιχειρηματίες.
Ήδη μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί τρεις κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ένας είναι ο Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ (έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα) ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης (υπάλληλος του ΤΤ). Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων κατηγορουμένων, με τους αστυνομικούς να «χτενίζουν» τις περιοχές όπου διαμένουν.
Δημήτρης Κοντομηνάς: «Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας»
Από το περιβάλλον του Δημήτρη Κοντομηνά τονίζεται ότι «η εξάντληση της αυστηρότητας της Δικαιοσύνης στο πρόσωπο του κυρίου Κοντομηνά ευχόμαστε να οδηγήσει στη διεκπεραίωση των υπαρκτών οικονομικών εγκλημάτων κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού.
»Μετά την κοινοποίηση του πορίσματος του αρμόδιου εισαγγελέα, θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις από το γραφείο του κυρίου Κοντομηνά. Η απάντηση αυτή έρχεται μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος γνωστών επιχειρηματιών, αλλά και πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα οποία εξέδωσαν οι εισαγγελείς διαφθοράς για τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, που αφορούν στη χορήγηση δανείων».
Μάλιστα, όπως τονίζεται από κύκλους του επιχειρηματία, το δάνειο εξυπηρετείται από την πρώτη στιγμή «μέχρι κεραίας», ενώ όσον αφορά στην υπόθεση εξαγοράς εταιρείας πιστωτικών καρτών επισημαίνεται ότι η εξαγορά αυτή δεν ολοκληρώθηκε και η υπόθεση οδηγήθηκε στη διαιτησία. Η απόφαση, μάλιστα, ήταν να δοθούν στον Δ. Κοντομηνά 38 εκατ. ευρώ, τα οποία με δική του εντολή δόθηκαν για την αποπληρωμή του δανείου των 110 εκατ. ευρώ.
Ο Δ. Κοντομηνάς θα απολογηθεί την Τρίτη έπειτα από προθεσμία που έλαβε από τον ανακριτή, ο οποίος μετέβη στην κλινική όπου νοσηλεύεται.
Tι υποστηρίζει ο Άγγελος Φιλιππίδης
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο συνήγορος του πρώην διοικητή του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη Αθανάσιος
Ο Άγγελος Φιλιππίδης σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι σκοπεύει να επιστρέψει νωρίτερα του προγραμματισμένου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη. O πρώην πρόεδρος του ΤΤ είπε ακόμη ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε επισκεφθεί την εισαγγελέα Ελένη Ράικου και την είχε ρωτήσει εάν υπάρχει κάποιο θέμα για το οποίο θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις και, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η εισαγγελέας τού απάντησε αρνητικά. Στην ερώτηση για το εάν ο ίδιος γνώριζε για το ένταλμα και για τον λόγο αυτόν επέλεξε να φύγει στο εξωτερικό ο κ. Φιλιππίδης απάντησε: «Γιατί να φύγω; Όπως σας είπα, προτίθεμαι να επιστρέψω για να δώσω εξηγήσεις». Ο ίδιος προσδιόρισε χρονικά την επιστροφή του στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Ο προφυλακισμένος Λαυρεντιάδης για την υπόθεση του ΤΤ
«Τα περί προσωπικής εμπλοκής μου σε υπόθεση επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι ανυπόστατα και συκοφαντικά. Το Κοινό ομολογιακό Δάνειο του ΤΤ προς την εταιρεία Alapis αφορά σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν είχα απολύτως καμία σχέση με τη διοίκησή της, διατηρώντας μόνο μικρό ποσοστό στη μετοχική της σύνθεση. Η εμπλοκή συνεπώς του ονόματός μου γίνεται καθαρά για λόγους εντυπώσεων και μόνον. Η Δικαιοσύνη καλείται να φέρει στο φως την αλήθεια».
Διαβάστε επίσης:
Η αμαρτωλή ιστορία του ΤΤ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014, 11:03
Όλο το πόρισμα για το ΤΤ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014, 12:30
Συλλήψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014, 22:09