Μια πολιτική υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου είναι μεταξύ των μελών της σπείρας που διακινούσε παράνομα μετανάστες και εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Σύμφωνα με την αστυνομία, η υπάλληλος έπαιρνε… «γρηγορόσημο» με το αζημίωτο. Συγκεκριμένα, «κατηγορείται ότι για την επιτάχυνση παραλαβής νομιμοποιητικών εγγράφων από αλλοδαπούς, ζητούσε και λάμβανε αθέμιτα ωφελήματα και συγκεκριμένα το χρηματικό ποσό των τριακοσίων 300 ευρώ για έκαστο αλλοδαπό». Όμως το κύκλωμα δεν είχε οικονομικό θέμα, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι τα κέρδη του ήταν πάνω από δυόμιση εκατομμύρια ευρώ. Στην δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 58 άτομα και 28 συνελήφθησαν. 

Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα πωλούνταν από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση και την δυσκολία. Επιπλέον, διευκόλυναν την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων σε διάφορους «πελάτες» ζητώντας τους 500 ευρώ από τον καθένα. Για να δείχνουν επαγγελματίες και να είναι πειστικοί, όσον αφορά την ποιότητα της δουλειάς τους, αναρτούσαν σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Tik Tok, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι μετανάστες που επιβιβάζονταν στο αεροπλάνο για κάποια χώρα της Ευρώπης, έστελναν φωτογραφία μέσα από το αεροσκάφος, προκειμένου τα μέλη του κυκλώματος να πάρουν τα χρήματα τους από καταστήματα – εγγυητήρια (HAWALA). 

Ως προς τον τρόπο διακίνησης των αλλοδαπών – μεταναστών το κύκλωμα είχε τρεις διαφορετικούς τρόπους. Με αεροπλάνο, χρησιμοποιώντας την «μέθοδο του σωσία» ή μέθοδος LOOK – ALIKE, όπου ο εικονιζόμενος προσομοιάζει στον διακινούμενο μετανάστη. Την μεταφορά από χώρες της Ασίας, μέσω της Αλβανίας, με τελικό προορισμό άλλες Ευρωπαϊκές χώρες την κοστολογούσαν από 4.500 έως 10.000 ευρώ. Ο δεύτερος τρόπος μεταφοράς ήταν με θαλάσσια μέσα από την Τουρκία προς τη Ρόδο και εν συνεχεία τους μετέφεραν προς την Αθήνα με αεροπορική πτήση, πάλι με την μέθοδο LOOK – ALIKE. Η τιμή μεταφοράς ανά άτομο κοστολογείτο στα 3.200 ευρώ. Τρίτος τρόπος μεταφοράς ήταν η είσοδός τους στην Ελλάδα από την Αλβανία και στη συνέχεια η προώθησή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τιμή μεταφοράς ανά άτομο κοστολογείτο στα 3.000 ευρώ. Κατά την διάρκεια των ερευνών, σε διαμέρισμα, που είχαν μισθώσει τα μέλη της οργάνωσης, στον Πειραιά, εντοπίστηκαν 12 αλλοδαποί – μετανάστες, οι οποίοι ήταν υπό αναχώρηση.  

 

 

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν συνολικά 51 έρευνες, παρουσία 9 δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια «καβάντζες» και σε καταστήματα όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

 

1.010 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών 

το συνολικό χρηματικό ποσό των 30.210 ευρώ 

50 κινητά τηλέφωνα 

9 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα 

3.500 ψηφιακά αρχεία ταξιδιωτικών εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, ταυτότητες κ.τ.λ.), τα οποία χρησιμοποιούνται ως μήτρες πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων 

2.500 έγγραφα – αποδείξεις μεταφοράς χρηματικών ποσών μέσω εταιρειών, υποδηλώνοντας τον διεθνικό χαρακτήρα της οργάνωσης, έχοντας μεταφορές χρημάτων με μεγάλο αριθμό αποδεκτών εξωτερικού. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.