Η υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι δυσλειτουργίες του ΕΟΠΥΥ και η υποστελέχωση των νοσοκομείων, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στην συνδιάσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα των μειώσεων στα εισοδήματα των λειτουργών της υγείας, σε σχέση με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα και την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων περαιτέρω περικοπών, που, όπως ελέχθη, “οδηγούν τους παρόχους υπηρεσιών υγείας σε αδυναμία λειτουργίας και πολλά μικρομεσαία ιατρεία και εργαστήρια στο κλείσιμο”.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, ότι είναι πραγματικές οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας και δήλωσε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απάλειψης των προβλημάτων που ναρκοθετούν το σύστημα. Όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Ανέφερε επίσης, πως προχωρά η διαδικασία πρόσληψης 740 γιατρών και στις αρχές του επόμενου έτους θα προκηρυχτούν άλλες 2.000 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, είπε, προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να σταθεροποιηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

 Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την καταβολή των εφημεριών τους, τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τις συμβάσεις με νέους γιατρούς και ζήτησε τη συνδρομή όλων, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών.

“Η χαμηλή χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση των υγειονομικών μονάδων, πρέπει να αποτελούν στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής. Εάν δεν ενισχύσουμε με πόρους και προσωπικό το σύστημα υγείας, δεν θα μπορέσουμε να παράσχουμε περίθαλψη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών” τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος.