Πάγια αιτήματα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Eλλάδος βρέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης που είχε το Προεδρείο της με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, συζητήθηκε η τροποποίηση των διατάξεων του Ν 4055/2012 (Κανονισμοί Δικαστηρίων, περικοπή μισθού και περικοπή δικαστικών διακοπών), η κατάργηση της διάταξης του Ν. 4312/2014, που προβλέπει ότι, σε περίπτωση αναβολής ποινικής υπόθεσης, από το Εφετείο ή το Πλημμελειοδικείο, προσδιορίζεται υποχρεωτικά σε δικάσιμο, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος Δικαστής, η αύξηση των οργανικών θέσεων και κάλυψη αυτών καθώς και των ήδη κενών οργανικών θέσεων, η κάλυψη άμεσα των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, μηχανοργάνωση των Δικαστηρίων κλπ..

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του, για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης και για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων, την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών καθώς και Δικαστικών Υπαλλήλων, την επιτάχυνση στην απονομή της, και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης, Μαργαρίτα Στενιώτη, δήλωσε ότι υπάρχει διάθεση ανάπτυξης αρμονικής συνεργασίας και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα θεσμικά ζητήματα, τα οποία παραμένουν εκκρεμή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Ένωσης μετέφερε προς τον υπουργό την ανησυχία της για τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργήσει σ’ όλα τα Δικαστήρια της χώρας η ισχύς του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από 1-1-2016 καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ήδη στα Εφετεία, όπου εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις με πολυπλοκότητα αντικειμένου και πολύ μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ επίκειται η έναρξη άλλων δώδεκα τέτοιων δικών στο Εφετείο Αθηνών και επτά στο Εφετείο Πειραιώς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και του Υπουργείου θα εξευρεθούν λύσεις.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία και ότι σκοπεύει να προωθήσει άμεσα τα αναγκαία νομοθετήματα και να προβεί στις δέουσες ενέργειες.
Ως προς το ζήτημα των οργανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων, η ΕΔΕ στο υπόμνημα της που παρέδωσε στον κ. Παρσκευόπουλο, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στο Πρωτοδικείο Αθηνών οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 596, ενώ οι υπηρετούντες το έτος 2015 είναι 428, συνεπώς υπάρχουν 168 κενές οργανικές θέσεις, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 323, ενώ οι υπηρετούντες το έτος 2015 είναι 250, συνεπώς υπάρχουν 73 κενές οργανικές θέσεις, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 175, ενώ οι υπηρετούντες το έτος 2015 είναι 106, συνεπώς υπάρχουν 69 κενές οργανικές θέσεις και στο Εφετείο Αθηνών οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 213, ενώ οι υπηρετούντες το έτος 2015 είναι 149, συνεπώς υπάρχουν 64 κενές οργανικές θέσεις».

Ακόμη, σημειώνει η Ένωση, ότι «με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ανατίθενται στους δικαστικούς γραμματείς αυξημένα καθήκοντα και είναι βέβαιο ότι ο επιδιωκόμενος σκοπός της επιτάχυνσης της πολιτικής δίκης χωρίς την πλήρη στελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων δεν θα επιτευχθεί, λαμβανομένης υπόψη και της υπεραπασχόλησης των δικαστικών υπαλλήλων στις ποινικές έδρες και του τρόπου άσκησης του έργου της, δηλαδή της χειρόγραφης τήρησης των πρακτικών και της μη πρόβλεψης ηλεκτρονικής τήρησης αυτών».

Επίσης, στον κατάλογο των αιτημάτων της ΕΔΕ, περιλαμβάνεται:

– Η τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4055/2012, οι οποίες περιορίζουν την ανεξαρτησία των δικαστών και υποβαθμίζουν τον θεσμικό τους ρόλο,

– Η άρση των περιορισμών στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων,

– Η άμεση χορήγηση ατομικών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, αρχής γενομένης από εκείνους, στους οποίους δεν έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί,

– Η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής προς εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας,

– Η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των Δικαστηρίων και όλων των παραγόντων της δίκης,

– Η δυνατότητα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, με λελογισμένο καθορισμό του ύψους των παραβόλων, των δικαστικών ενσήμων κ.λπ. και

– Η εφαρμογή της απόφασης του Μισθοδικείου για την καταβολή των αναδρομικών περικοπών των αποδοχών των δικαστών και εισαγγελέων.

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΔΕ μετέφερε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης την ανησυχία της για τα τεράστια προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στα Εφετεία, όπου εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις με πολυπλοκότητα αντικειμένου και πολύ μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων (δίκες Χρυσής Αυγής, σκάνδαλο της Siemens, κ.λπ), ενώ επίκειται η έναρξη και άλλων δώδεκα ακόμη μεγάλων δικών στο Εφετείο Αθηνών και επτά στο Εφετείο Πειραιά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ

Ανακοίνωση-αποκατάσταση

Το zougla.gr προέβη αμέσως σε απόσυρση προγενέστερου άρθρου με τίτλο «ψαλίδι στις δικαστικές διακοπές» λόγω παρερμηνείας της τοποθέτησης της κας. Μαργαρίτας Στενιώτη για τα αιτήματα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ως εκ τούτου αποσύρθηκε το κείμενο, καθώς δεν ανταποκρίνονταν πλήρως στην πραγματικότητα.