Ανησυχία επικρατεί στους νομούς της Θράκης, για το τσιμπούρι – ”δολοφόνο”, μετά και το θάνατο 47χρονης στην Κομοτηνή από τσίμπημα του παρασιτικού εντόμου, αλλά και την εσπευσμένη μεταφορά ενός 10χρονου από τη Σαμοθράκη στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Το παιδί, εμφάνισε πυρετό μετά από τσίμπημα τσιμπουριού, ωστόσο απαντήσεις για το αν πρόκειται για το επικίνδυνο είδος θα δώσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το Μικροβιολογικό και Ιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ, τα οποία αναμένονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το παιδί εξακολουθεί να έχει πυρετό, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες να εμπνέουν ανησυχία”, δήλωσε στη zougla.gr ο διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Χρυσόστομος Ξανθόπουλος και πρόσθεσε “Θα περιμένουμε μέχρι τη Τρίτη, ωστόσο, τα αποτελέσματα από το Εργαστήριο της Θεσσαλονίκης για να είμαστε απολύτως βέβαιοι”.

Το τσιμπούρι από την Κριμαία

Το τσιμπούρι με το θανατηφόρο τσίμπημα εντοπίστηκε στην Τουρκία κατά τα τέλη της άνοιξης, οπότε και τα έντομα αυτά δραστηριοποιούνται. Ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε ότι τα τσιμπούρια αυτά είναι φορείς του ιού που προκαλεί τον Κριμαϊκό πυρετό που καταλήγει να είναι και αιμορραγικός. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υγειονομικές αρχές της Τουρκίας εντόπισαν στέλεχος ιού που παραπέμπει σε αυτόν του Κονγκό με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «θανατηφόρο» τσιμπούρι, είναι γνωστό στην κεντρική Ευρώπη και στην Αμερική και λαϊκά ονομάζεται το «τσιμπούρι του δάσους». Μεταφέρεται από τα μεγάλα ζώα, βοοειδή, ελάφια, κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί το θάνατο ή και ολική ή μερική παράλυση.

Είναι προφανές πως λόγω κλιματικών συνθηκών άρχισε μία νέα περίοδος γεωγραφικής εξάπλωσης του ιού της Κριμαίας μέσω των εντόμων αυτών στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι αρμόδιοι φορείς στην Τουρκία έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μόνον η παρασκευή εμβολίου θα αποτελέσει μία ριζική απάντηση στο φαινόμενο. Το εν λόγω τσιμπούρι με τον ιό δεν εντοπίζεται μόνο στην  εξοχή. Μπορεί κάλλιστα να επιβιώνει σε θάμνους και κοντή βλάστηση εντός του αστικού περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό εντοπίστηκε στο κέντρο της Άγκυρας ή της Κωνσταντινούπολης.  

Το τσιμπούρι που καραδοκεί σε θάμνους κυρίως αφήνει τον εαυτό του να αιωρηθεί, όταν περνά από κοντά του ένα θηλαστικό και αρπάζεται από το τρίχωμα. Στη συνέχεια κρύβεται σε περιοχές στις οποίες δεν ενοχλείται, πίσω από τα αυτιά ,τα γόνατα, ή στις μασχάλες, μεταξύ των μηρών και απομυζά αίμα που είναι και η μοναδική τροφή του. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όταν κανείς επιχειρεί να το ξεριζώσει. Συνήθως, αποσπάται μόνον ο θύλακος με το αίμα και όχι το στέλεχος της κεφαλής του. Επιβάλλεται να ραντιστεί η περιοχή με άφθονο οινόπνευμα που ακινητοποιεί, λόγω μέθης, το έντομο και στη συνέχεια επιχειρείται η αποβολή του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επιβεβλημένη η γνωμάτευση ιατρού. Σε περίπτωση μόλυνσης ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπό.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης