Έντονη είναι η ανησυχία στα κυβερνητικά κλιμάκια όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων και τον εφησυχασμό απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ εξετάζεται η καθημερινή επιστροφή των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά, προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν ότι ο κίνδυνος δεν έφυγε ποτέ.
Την ίδια ώρα, η απόβαση των Βρετανών στα ελληνικά νησιά έχει ξεκινήσει από χθες Τετάρτη, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ δειγματοληπτικοί έλεγχοι εφαρμόζονται σε όσους καταφθάνουν στα αεροδρόμια.
«Απόβαση» 1.200 Βρετανών στη Ζάκυνθο
Σύμφωνα με πληροφορίες, για σήμερα Πέμπτη, είναι προγραμματισμένες επτά πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από Αγγλία, ενώ σε Ζάκυνθο, Ρόδο και Ηράκλειο ετοιμάζονται να δεχτούν αεροπορικές πτήσεις από διάφορα αεροδρόμια της Βρετανίας, με την ελπίδα να τονωθεί η οικονομία, δίχως ωστόσο να κινδυνεύσει η τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού ErmisNews, οι επισκέπτες από τη Βρετανία που έφθασαν το τελευταίο 24ωρο στη Ζάκυνθο ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαροί.
Την ίδια ώρα, η τοπική ιστοσελίδα imerazante.gr αναφέρει ότι στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου βρίσκεται υγειονομικό κλιμάκιο με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και γίνονται δειγματοληπτικά και στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Επίσης λαμβάνονται και τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Παρατείνονται τα μέτρα στις παραλίες έως 31 Ιουλίου – Έρχεται παράταση και για τα πανηγύρια
Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η ισχύς της κοινής απόφασης για τα μέτρα στις παραλίες, ενώ, όπως ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δεν αποκλείεται η απόφαση για την απαγόρευση στα πανηγύρια να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Συγκεκριμένα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύος από τις 18.6.2020 έως και τις 2.7.2020» (B’ 2420), όπως αυτή παρατάθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.41734/2.7.2020 όμοια κοινή απόφαση των ιδίων υπουργών (Β’ 2704) παρατείνεται, από τη λήξη της έως και τις 31.7.2020.
Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι η απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών ενδέχεται να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της συμμόρφωσης στα μέτρα, προσθέτοντας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι καθημερινά στον δρόμο και οι έλεγχοι είναι συνεχείς σε όλο το εύρος της αγοράς.
Ο υφυπουργός ζήτησε από τους πολίτες, εάν βλέπουν ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, να αντιδρούν και να ζητούν την εφαρμογή τους και υπενθύμισε πως λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1520 για καταγγελίες.
Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι τα μέτρα για τη μη διάδοση του κορωνοϊού είναι δυναμικά, συμπλήρωσε πως δεν θα επαναληφθεί ένα γενικό lockdown, αλλά θα ληφθούν μέτρα τοπικής κλίμακας όπου χρειαστεί και υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να πατήσουμε φρένα πουθενά στην οικονομία μας», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σαρωτικοί έλεγχοι παντού
Στη χθεσινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους σε όλους τους χώρους, τόσο ανοιχτούς όσο και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. «Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» διευκρίνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».
Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε μάλιστα δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των δήμων και των περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.
Εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά έτσι ώστε να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση, ενώ οι λοιμωξιολόγοι του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη εισηγηθεί για υποχρεωτική χρήση μάσκας εκ νέου σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και γενικά σε κλειστούς χώρους συναθροίσεων. Επίσης οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση της μάσκας.
Ήδη σε Βρετανία, Καναδά, Γαλλία και Ισπανία η χρήση μάσκας τέθηκε υποχρεωτική εκ νέου σε εμπορικά κέντρα και γενικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται πως οι επιστήμονες απλώς γνωμοδοτούν, ενώ τις τελικές αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση.
Προμαχώνας: Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος
Όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα υποχρεούνται ήδη από χθες, Τετάρτη, να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την περίληψη της ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε και αφορά περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την Τετάρτη, η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι όσοι εισέρχονται στη χώρα:
α) έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.