Σε κύκλωμα το οποίο ιδιοποιούνταν περιουσίες εύπορων μοναχικών ανθρώπων μέσω πλαστών διαθηκών φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Παπανικολάου.
Ως εγκέφαλος του κυκλώματος εμφανίζεται ο πρώην βουλευτής Ευάγγελος ΠαπανικολάουΤο όνομα του κ. Παπανικολάου έχει αναμειχθεί και σε άλλη υπόθεση απάτης, καθώς μαζί με έναν συνεργάτη του, επιχειρηματία, εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά από γονείς για δήθεν διορισμούς των παιδιών τους στο Δημόσιο, στις τράπεζες κ.λπ.
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, σε βάρος του πρώην βουλευτή έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και αναζητείται, αφού -όπως προέκυψε από έρευνα των Αρχών- σε συνεργασία με άλλα πρόσωπα πλαστογραφούσε διαθήκες ανθρώπων που δεν είχαν συγγενείς, προκειμένου να ιδιοποιηθεί τις περιουσίες τους.
Την Τετάρτη απεστάλη από την αστυνομία στην εισαγγελία δικογραφία που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει στοιχεία για την πολυμελή σπείρα η οποία ενεργούσε με τρόπο ανάλογο με αυτόν της «εταιρείας δολοφόνων».
Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Αθήνα, Πειραιά, Παιανία, Κόρινθο και Άργος, επτά άτομα (τρεις άνδρες και τέσσερις γυναίκες), ηλικίας από 34 έως 71 ετών, ενώ αναζητούνται ακόμη τρία, ηλικίας 53, 60 και 80 ετών.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε εκτέλεση σχετικών ενταλμάτων, μετά την εξέλιξη ποινικής δικογραφίας – κακουργηματικού χαρακτήρα – που είχε σχηματίσει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένης απάτης και πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση και παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ως εγκέφαλος εμφανίζεται ο Ευάγγελος Παπανικολάου, ενώ πέραν των 10 προσώπων για τα οποία φαίνεται να προκύπτει καταγεγραμμένη εμπλοκή τους, ερευνάται ο ρόλος άλλων τριών.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, αφού πληροφορούνταν τον θάνατο εύπορων ατόμων, τα οποία συνήθως δεν είχαν σύζυγο ή παιδιά, προέβαιναν αρχικά στην κατάρτιση πλαστών ιδιόγραφων διαθηκών.
Εν συνεχεία τις προσκόμιζαν στα αρμόδια Πρωτοδικεία/Τμήματα Διαθηκών, όπου μέλη της σπείρας εμφανίζονταν ως μάρτυρες και βεβαίωναν ψευδώς ότι γνώριζαν τους θανόντες και ότι ο γραφικός χαρακτήρας στις διαθήκες προέρχονταν από αυτούς.
Με τον τρόπο αυτόν, οι διαθήκες αναγνωρίζονταν ως κύριες, γνήσιες και πραγματικές, και τα μέλη της οργάνωσης θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.
Ακολούθως προέβαιναν σε αποδοχή κληρονομιάς με συμβολαιογραφικές πράξεις των ακινήτων και τα μετέγγραφαν στο όνομά τους, στα κατά τόπους αρμόδια υποθηκοφυλακεία. Στη συνέχεια πωλούσαν τα ακίνητα ή τα εκμεταλλεύονταν (διαμένοντας οι ίδιοι ή ενοικιάζοντάς τα), αποκομίζοντας έτσι παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Από τη μέχρι τώρα εξειδικευμένη έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα ιδιοποιήθηκε 12 ακίνητα (διαμερίσματα, καταστήματα και εξοχικές κατοικίες) σε Αθήνα, Πειραιά, Λουτράκι και Κορωπί, τα οποία ανήκαν σε δύο αδέλφια που είχαν αποβιώσει αιφνίδια το 2006 και το 2008, αντίστοιχα, στην Αθήνα.
Η συνολική αξία της εν λόγω ακίνητης περιουσίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό του 1.300.000 ευρώ. Από τα ακίνητα αυτά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πούλησαν σε ανυποψίαστους αγοραστές ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και ένα άλλο 81 τ.μ., στο Κουκάκι.
Επιπλέον, οι δράστες αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να ιδιοποιηθούν τραπεζικές καταθέσεις των δύο παραπάνω θανόντων, ύψους 480.000 ευρώ περίπου.
Για την υπόθεση ο εισαγγελέας Δημήτριος Γκύζης άσκησε ποινική δίωξη για:
– συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
– διακεκριμένη απάτη στο δικαστήριο κατ΄ εξακολούθηση
– άμεση συνέργεια στην παραπάνω πράξη, κατά περίπτωση
– διακεκριμένη πλαστογραφία με χρήση κατ΄ εξακολούθηση και
– ψευδορκία μάρτυρα.
Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή, ο οποίος θα εξετάσει αν προκύπτουν στοιχεία και για άλλες περιπτώσεις με θύματα εύπορους ηλικιωμένους.
Διαβάστε επίσης:
Πρώην βουλευτής ύποπτος για συμμετοχή σε κύκλωμα υφαρπαγής περιουσιών