Ανάμεσα στις «συμπληγάδες» της παραγραφής και των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα, αναμένεται  η απόφαση  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας σε μία υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, ως το «σκάνδαλο των σκανδάλων».

Με έντονες ακόμη και σήμερα τις «σκιές» που  έχει αφήσει   στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια,  η  υπόθεση της  Siemens, μέσα από δωροδοκίες και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, έφτασε πλέον στην ώρα της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

22 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης 8002  του ΟΤΕ  γύρω από την οποία φέρονται ότι διακινήθηκαν για «μίζες» περισσότερα από 69 εκατομμύρια ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την ενοχή ή μη των συνολικά 54 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Ρίχνοντας την αυλαία σε μία ακροαματική διαδικασία περίπου τριών ετών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει, εκτός απροόπτου, την ετυμηγορία του για την υπόθεση αυτή η οποία προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς και αναταράξεις, «δηλητηριάζοντας» πολλές φορές τον δημόσιο βίο.

Ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, τόσο της μητρικής εταιρείας στη Γερμανία όσο και από το ελληνικό τμήμα της,  όπως και στελέχη του ΟΤΕ είναι ανάμεσα στους κατηγορουμένους για τις διαδρομές της μίζας  προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση των δικτύων του Οργανισμού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Μεγάλος απών βέβαια ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος.   

Τα βασικά αδικήματα που αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση, οι κατηγορούμενοι, είναι δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ωστόσο, μετά τις  αλλαγές που επέφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ίσχυσε την 1η Ιουλίου 2019, η δωροδοκία  διώκεται ως πλημμέλημα. Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε σχετικές τροποποιήσεις επαναφέροντας τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, το δικαστήριο οφείλει να κρίνει τους κατηγορούμενους για τους οποίους αποφασίσει ότι είναι ένοχοι με τον ευνοϊκότερο νόμο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η πράξη της δωροδοκίας να κριθεί ως πλημμέλημα, το οποίο έχει ήδη παραγραφεί.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η εισαγγελέας της έδρας, με αφορμή τον νέο Κώδικα προχώρησε σε νέα εισαγγελική πρόταση αφήνοντας μάλιστα, αιχμές κατά του νομοθέτη.

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά έχει ζητήσει την ενοχή συνολικά 22 από τους 54 κατηγορούμενους, επισημαίνοντας πως το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί, καθώς με τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε το περασμένο καλοκαίρι, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι η δωροδοκία δεν έχει καταστεί ανέγκλητη, γιατί συνιστά αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, το ενδιαφέρον για την εισαγγελέα στρέφεται στους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης