Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος
Λίγο πριν ο κόσμος πει το «ως εδώ και μη παρέκει» αναφορικά με τους δυσβάστακτους λογαριασμούς της ενέργειας και συνολικά την ακρίβεια που αντανακλάται σε προϊόντα και υπηρεσίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να προχωρήσει σε μια εσπευσμένη κίνηση, φέρνοντας έναν μήνα πιο νωρίς τα σχέδια για την ελάφρυνση των οικογενειακών και επιχειρηματικών προϋπολογισμών.
Οι κυβερνητικές πηγές, μέχρι και την Τετάρτη, διατείνονταν πως τα μέτρα έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, ωστόσο, κατανοώντας ότι χρειάζεται μια πιο άμεση παρέμβαση για τη συγκράτηση της ακρίβειας και την απομείωση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός ίσως κάνει μια κίνηση-ματ, σε ένα τραπέζι βέβαια όπου τα μισά «στρατιωτάκια» και οι «αξιωματικοί» έχουν βρεθεί εκτός της παρτίδας.
Το παρασκήνιο της επίσπευσης
Την ώρα που τα φώτα της πόλης άναβαν, ο πρωθυπουργός έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από έναν εντατικό κύκλο αλλεπάλληλων συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, καθώς και άλλα σημαντικά στελέχη, όπως ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.
Από το σβήσε-γράψε μέχρι και την ολοκλήρωση του πακέτου που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και θα εξειδικεύσουν στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί, το παρασκήνιο θέλει να επιστρατεύτηκαν και νέα στυλό, για τη μάχη της μείωσης των λογαριασμών στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως η βεβιασμένη παρέμβαση οφείλεται στην κοινωνική θύελλα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και στις καθημερινές επαφές των βουλευτών και των κομματικών στελεχών, καθώς και στη ροπή που παίρνει προς την κοινωνική κατακραυγή. Μια κατακραυγή που θα αποτυπωνόταν εντόνως και στις τοποθετήσεις των συνέδρων, του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία περιμένει σαν βούτυρο στο ψωμί της σύσσωμη η αντιπολίτευση, ώστε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Επτασφράγιστο μυστικό οι παρεμβάσεις
Όσο κι αν πιέσαμε τις κυβερνητικές πηγές να μας δώσουν το ρεζουμέ των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, η απάντηση ήταν αρνητική. Φαίνεται ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό τα σχέδιά του, ώστε να έχει ουσία, οι πολίτες να στηθούν μπροστά στις τηλεοράσεις και να παρακολουθήσουν το μήνυμά του.
Όμως, σε κάθε κλειστό κύκλωμα, από την πίεση υπάρχουν και διαρροές σε φίλα προσκείμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτσι, καταφέραμε και εμείς -συλλέγοντας τις διαρροές από φίλα προσκείμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης- να δημιουργήσουμε ένα σκαρίφημα των μέτρων.
Από τον Μάιο με… κορύφωση τον Ιούνιο
Τα μέτρα, λοιπόν, θα είναι οριζόντια και θα αφορούν όλους τους πολίτες της χώρας. Θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τον Μάιο και θα… κορυφωθούν τον Ιούνιο. Φαίνεται πως έχει κλειδώσει το πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως αναφέραμε και σε χθεσινό πρωτοσέλιδο.
Στόχος είναι να πέσει σε χειμερία νάρκη η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και να μη μείνουν εκτός επιδοτήσεων κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, με σκοπό τον περιορισμό των διακοπών ρεύματος, που αυξάνονταν ραγδαία το τελευταίο διάστημα.
Η χρηματοδότηση των μέτρων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κωλυσιεργεί, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, στη δημιουργία κυματοθραύστη απέναντι στην ακρίβεια. Έχει στοχοπροσηλωθεί στα πακέτα κατά της Ρωσίας και δεν ρίχνει καμία ματιά στο τι συμβαίνει στις δικές της κοινωνίες. Έτσι, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, χρειάστηκε αρκετό χρόνο ώστε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων, μιας και πρόκειται για ιδιαίτερα κοστοβόρο πακέτο.
Η χρηματοδότηση αυτή, η οποία κινείται δημοσιονομικά εντός του πλαισίου που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα εξασφαλιστεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, που θα φορολογηθούν με ποσοστό ύψους 90%.