Επί ποδός βρίσκονται οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου λύσουν τον γρίφο πίσω από τις αλλεπάλληλες κλοπές ακριβού ιατρικού εξοπλισμού από νοσοκομεία της χώρας.
Μάλιστα η αστυνομία, φέρεται να έχει απευθύνει και σχετικό αίτημα στην Ιnterpol, ζητώντας πληροφορίες για αντίστοιχες κλοπές στο εξωτερικό καθώς ένα από τα σενάρια που εξετάζεται σοβαρά είναι τα πολύτιμα κλοπιμαία να καταλήγουν σε χώρες των Βαλκανίων ή της Αφρικής, όπου ανθεί η μαύρη αγορά ιατρικών μηχανημάτων.
Η δεύτερη εκδοχή
Οι διωκτικές αρχές σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας εξετάζουν και μια δεύτερη εκδοχή, άκρως… τρομακτική.
Τα κλεμμένα διαγνωστικά μηχανήματα να προωρίζονται για παράνομες διαγνωστικές μονάδες, που στήνονται με πολύ φθηνό εξοπλισμό κυρίως σε τουριστικές περιοχές, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και διενεργούν ιατρικές πράξεις, όχι μόνο αμφιβόλου ποιότητας, αλλά ενίοτε και καταστροφικές για την ψυχολογία και την υγεία των ασθενών.
Το Υπουργείου Υγείας διεξάγει ελέγχους στα διαγνωστικά κέντρα, αλλά δεν μπορεί να βεβαιώσει τις αστυνομικές αρχές ότι όλα όσα λειτουργούν είναι νόμιμα και με ενεργή άδεια. Δεν έχει λοιπόν παρά να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, να αποκτήσει πλήρη εικόνα και να αποτρέψει τέτοιες, άκρως εγκληματικές… πρωτοβουλίες.
Εικάζεται, λοιπόν, ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να “στήσουν” διαγνωστικά κέντρα μαιμού σε τουριστικές περιοχές, με πάμφθηνα μηχανήματα-αφού θα είναι κλεμμένα-να κάνουν την αρπαχτή του καλοκαιριού και φυσικά να εξαφανιστούν.
Μόνο το υπουργείο Υγείας με τη συνδρομή της αστυνομίας μπορεί να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει.
Παγανιά του Υπουργείου Υγείας για τα λεφτά
Στα μεγάλα ιδρύματα της χώρας φέρεται να απευθύνεται το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να εξασφαλίσει δωρεές για την αντικατάσταση των διαγνωστικών μηχανημάτων που εκλάπησαν. Αυτά που υπήρχαν ήταν κάποιων… ετών και η αξία τους δεν ήταν τόσο μεγάλη πλέον. Η αντικατάστασή τους όμως θα γίνει με μηχανήματα νέας τεχνολογίας, που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα γαστροσκόπιο, καινούργιο, στοιχίζει περί τα 80 χιλιάδες ευρώ. Τα νοσοκομεία που υπέστησαν την απώλεια, με τους συμπιεσμένους προυπολογισμούς, δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν και να διαθέσουν τέτοια ποσά. Και το υπουργείο Υγείας όμως δυσκολεύεται κάτω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις άλλες ανάγκες του προυπολογισμού να εξασφαλίσει τα αναγκαία ποσά. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ, έχει επιλεγεί ένας τρίτος… δρόμος.
Γίνονται κρούσεις στα μεγάλα ιδρύματα της χώρας για να εξασφαλιστούν δωρεές, που θα καλύψουν όσο το δυνατόν νωρίτερα αυτές τις έκτακτες ανάγκες. Η χρόνος δεν περιμένει και οι λίστες των ασθενών που χρήζουν εξειδικευμένης εξέτασης μεγαλώνουν καθημερινά.
Η βεβαιότητα του αρμόδιου υπουργού Π. Πολάκη ότι οι ασθενείς δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις εξετάσεις που χρειάζονται εδράζεται ακριβώς στην πεποίθηση ότι τελικά θα εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες δωρεές και εάν λήψει κάποιο μικρό ποσό, μπορεί να καλύψει ο προυπολογισμός.
Η ταυτότητα των δραστών
Ποιοι είναι όμως οι “μπουκαδόροι”, που κάνουν τις κλοπές των εξειδικευμένων μηχανημάτων από τα δημόσια νοσοκομεία;
Στο Νοσοκομείο Βόλου, υπάρχουν υπόνοιες ότι οι δράστες ήταν αλλοδαποί. Αυτό τουλάχιστον κατέθεσε στην αστυνομία ο ένας από τους υπαλλήλους του νοσοκομείου που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο και συνομίλησε με τον έναν από τους δράστες.
Παράλληλα, οι έρευνες στρέφονται μέχρι και σε συνεργεία καθαρισμού τα οποία έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων.
Το μπαράζ διαρρήξεων – κλοπών άρχισε να εκτυλίσσεται τη 15η Mαΐου από το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι χθες καταγράφηκαν επιπλέον τρία περιστατικά στα Νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Λαμίας.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δράστες «τρύπωσαν» στα γαστρεντερολογικά ιατρεία και κλινικές και αφαίρεσαν γαστροσκόπια, κολονοσκόπια και βρογχοσκόπια αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, μόνο στην περίπτωση του «Aγίου Σάββα» η αξία του εξοπλισμού που εκλάπη υπολογίζεται στις 500.000 ευρώ.
Επόμενη «στάση» των ληστών ήταν το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Ακολούθησε η Λαμία και, τέλος, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Οι ληστές έφυγαν σαν… κύριοι από τα νοσοκομεία, παίρνοντας μαζί τους ογκώδη μηχανήματα.
Κοινός παρανομαστής σε όλες αυτές τις ληστείες της ντροπής είναι διαγνωστικά μηχανήματα στις πνευμονολογικές και γαστρεντερολογικές κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων.
Ένας δεύτερος κοινός παρανομαστής είναι ότι οι ληστές, που μπορεί να ανήκουν στην ίδια σπείρα ή να συγκροτούν διαφορετικές ομάδες, κατάφεραν να εισέλθουν στα δημόσια νοσοκομεία, να αφαιρέσουν τα ογκώδη μηχανήματα και να φύγουν σαν κύριοι μέρα μεσημέρι χωρίς κανένας να τους ενοχλήσει.
Το φαινόμενο έλαβε πλέον διαστάσεις προκλητικής επιδημίας, με την ΕΛ.ΑΣ. να μην είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει βασικά στοιχεία της υπόθεσης.
Κάμερα «τσίμπησε» τον κλέφτη στο νοσοκομείο Βόλου
Πάντως, τώρα το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνεται γύρω από την εικόνα που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας του Νοσοκομείου του Βόλου και δύο σακβουαγιάζ που άφησε πίσω του ένας από τους δράστες.
Στην εικόνα φαίνονται όλα τα χαρακτηριστικά του δράστη, ο οποίος όταν ήρθε αντιμέτωπος με ακτινολόγο του νοσοκομείου, πανικοβλήθηκε και τράπηκε σε φυγή πηδώντας από το παράθυρο του γαστρεντερολογικού ιατρείου των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Πήρε μαζί του ένα από τα σακβουαγιάζ που είχε στην κατοχή του με δύο γαστροσκόπια παλαιού τύπου, αξίας περίπου 30.000 ευρώ, ενώ άφησε πίσω του δύο ακόμη σάκους, τους οποίους πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε σε εισβολή σε άλλο ιατρείο του νοσοκομείου.
(Χάρτης με τις ληστείες ανά την ελληνική επικράτεια)
ΠΟΕΔΗΝ: Το θέμα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις
Οι αστυνομικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πέρα από τις «γνώσεις» των δραστών για τα ιατρικά μηχανήματα, οι απανωτές διαρρήξεις αναδεικνύουν πως υπάρχει ανοικτή ιδιωτική «αγορά» που ενδιαφέρεται για την προμήθεια αυτού του ιατρικού εξοπλισμού σε «χαμηλότερες τιμές». Το ίδιο εκτιμά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις το θέμα. Μιλάμε για οργανωμένη συμμορία και για εγκληματίες. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σπείρα επιλέγει συγκεκριμένα γαστρεντερολογικά μηχανήματα σημαίνει ότι έχει βρει κλεπταποδόχους. Αν υπήρχαν συναγερμοί, πόρτες και παράθυρα ασφαλείας ίσως να μην είχαν γίνει οι συγκεκριμένες κλοπές».
Μετά την διαπίστωση ανάλογης διάρρηξης στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, χθες το πρωί, και συγκεκριμένα στο Βρογχοσκοπικό-Γαστρεντερολογικό-Ενδοσκοπικό εργαστήριο του 4ου ορόφου, από το οποίο αφαίρεσαν ένα βρογχοσκόπιο, ένα γαστροσκόπιο και δύο κολονοσκόπια, αξίας περίπου 100.000 ευρώ, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες χτύπησαν σχεδόν ταυτόχρονα τα νοσοκομεία σε Λαμία και Βόλο.
Αντίστοιχη κλοπή, χωρίς ίχνη διάρρηξης, διαπιστώθηκε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τον διοικητή κ. Παναγιώτη Νάνο, να υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώ αποφάσισε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την κλοπή δύο κολονοσκόπιων και δύο γαστροσκόπιων, εκ των οποίων δύο μη λειτουργικά λόγω βλαβών, από το Γαστρεντερολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου. Ο ιατρικός εξοπλισμός ήταν παλαιού τύπου και η αξία του υπολογίζεται στις 15.000 ευρώ, ενώ η αντικατάστασή του υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
Αναπάντητα ερωτήματα
Πρώτον, γιατί αιφνιδίως σπείρες ληστών στοχεύουν αποκλειστικά διαγνωστικά μηχανήματα, όπως βρογχοσκόπια και γαστροσκόπια, με τις ηλεκτρονικές συσκευές που τα συνοδεύουν;
Δεύτερον, πώς είναι δυνατόν οι ληστείες αυτές να πραγματοποιούνται στις συγκεκριμένες κλινικές χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος εκ μέρους τόσο του διοικητικού, του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού όσο και των εταιρειών security που έχουν προσληφθεί σε αυτά τα νοσοκομεία;
Και τρίτον, πού μπορούν να πωληθούν τα κλοπιμαία; Διότι είναι σαφές ότι τέτοιες ογκώδεις και εξειδικευμένες συσκευές μπορούν να μεταπωληθούν μόνο σε συγκεκριμένους αποδέκτες. Οι αποδέκτες αυτοί, για λόγους απλής λογικής, δεν μπορεί να βρίσκονται στην Ελλάδα, διότι το κύκλωμα που θα μπορούσε να απορροφήσει τέτοια μηχανήματα είναι εξαιρετικά συγκεκριμένο. Πάλι, μέσω της κοινής λογικής, οι αποδέκτες των κλοπιμαίων πρέπει να βρίσκονται στο εξωτερικό και, άρα, θα πρέπει να ιχνηλατηθεί η οδός μεταφοράς των μηχανημάτων αυτών από τα ελληνικά σύνορα.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για δίκτυο κλοπής, μεταφοράς και μεταπώλησης εξαιρετικά εξειδικευμένων και πανάκριβων μηχανημάτων, δίκτυο που δρα σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια.