Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι εικόνες από το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου καθώς από αυτές ξεπηδά όλη η φρίκη της τουρκικής εισβολής και οι πικρές μνήμες της κυπριακής τραγωδίας.
Από το κουφάρι του Λυκείου Ελληνίδων που στέκει ακόμα αγέρωχο κόντρα στο χρόνο και την εγκατάλειψη, ξεπηδά μια θάλασσα από ρούχα, γυναικεία, αντρικά και παιδικά, των ανθρώπων της Αμμοχώστου που κυνηγήθηκαν από τους Τούρκους, εγκατέλειψαν άρον άρον την πατρίδα και τα σπίτια τους και πέρασαν στην προσφυγιά. Στέκουν στο ίδιο σημείο επί 46 χρόνια.
Η εικόνα των ρούχων στο πάτωμα του ιστορικού αυτού κτιρίου – όπως γράφει το politis.com.cy – είναι ίσως αποτέλεσμα του πλιάτσικου από τα σπίτια και τα καταστήματα που έγινε τις πρώτες μέρες μετά την κατάληψη, τα οποία είχαν μεταφερθεί εκεί κατά χιλιάδες αλλά μετά το κλείσιμο της πόλης έμειναν απλά εκεί.
Mία άλλη πιθανότητα ίσως να είναι πως τα ρούχα αυτά δεν είναι εκείνα που μαζεύτηκαν στο πλιάτσικο με όλα τα άλλα υπάρχοντα των Αμμοχωστιανών και διανεμήθηκαν μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου αλλά τα είχαν μαζέψει Βαρωσιώτες ως βοήθεια για τους πρόσφυγες της Κερύνειας μετά την πρώτη φάση της Εισβολής, πριν γίνουν και οι ίδιοι πρόσφυγες. «Όπως και να έχει είναι συγκλονιστικό: ρούχα δικά τους, μαζεμένα εκεί εδώ και 46 χρόνια με το καθένα να έχει μια δική του ιστορία να πει», αναφέρεται στο ρεπορτάζ του συντάκτη που κατάφερε να μπει μέσα στο κτίριο από μια πόρτα στο πίσω μέρος η οποία δεν ήταν καρφωμένη.
Συντροφιά με τα πουλιά και τα ανθρώπινα απομεινάρια
Το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου είναι το σήμα κατατεθέν της πολιτισμικής δημιουργίας της πόλης αλλά και ένα σημείο αναφοράς στην παιδεία, τον πολιτισμό και τις τέχνες ολόκληρης της Κύπρου του περασμένου αιώνα.
Στο Λύκειο, το οποίο ίδρυσε το 1930 η Μαρία Ιωάννου και στο οποίο εκτός από τη μουσική, διδάσκονταν μπαλέτο και θέατρο, πέρασαν τα περισσότερα παιδιά της Αμμοχώστου, αγόρια και κορίτσια, για να μάθουν κάποιο όργανο, μπαλέτο, απαγγελία και άλλες πνευματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Μισό σχεδόν αιώνα μετά, το ξακουστό Λύκειο, ζει παρέα με τα ρούχα των Βαρωσιωτών και πουλιά. Εκεί όπου ανέβαιναν θαυμαστές παραστάσεις, εκεί όπου η Αμμόχωστος έχτισε την ζηλευτή της πολιτιστική παράδοση, εκεί όπου μίλησαν ο Λιπέρτης, ο Μυριβήλης, ο Βενέζης και τόσοι άλλοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες, είναι αυτό που βλέπει κανείς στις φωτογραφίες.
Πηγή: politis.com.cy