Με συγκίνηση η Τοπική Εκκλησία τίμησε το Σάββατο την επέτειο των εννέα χρόνων από την εις Κύριον εκδημία του επί εικοσιτέσσερα (24) έτη Ποιμενάρχου της, Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Λαρίσης κ. Ιγνατίου, Φθιώτιδος κ. Νικολάου και Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου. Συλλειτούργησαν πλήθος Ιερέων και Διακόνων, ενώ παρέστησαν ο Αστυνομικός Δ/ντής Μαγνησίας Ταξίαρχος Ιωάννης Τόλιας και πλήθος πιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο εκ των παλαιοτέρων πνευματικών τέκνων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, Ιεροκήρυξ, ο οποίος περιέγραψε τον πνευματικό του Πατέρα ως τελετουργό. Σημείωσε ότι «μέσα στην Θεία και Ιερά Λειτουργία κατεξοχήν, αλλά και στις εκάστοτε χοροστασίες, μεταρσιωνόταν και ζούσε μια εκστατική εκ της καθημερινότητος κατάσταση. Ξεχνούσε τις μικρότητες, την μετριότητα, την ηττοπάθεια και κάθε αρνητική έκφανση όχι μόνο του εαυτού του, αλλά και των γύρω του. Παραδινόταν στην «καθαρτική της Υπερουσίου Τριάδος ενέργειαν» και με το πώς ζούσε την λατρεία φανέρωνε ότι στεκόταν υπεράνω των ανθρωπίνων μικροτήτων, ότι υπηρετούσε το μεγάλο μυστήριο που δόθηκε για να ζήσει ο κόσμος, για να ζήσουμε τον Παράδεισο επί της γης». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «ίσως πολλοί να ισχυριστούν πως η παρουσία του θα ξεχαστεί ανάμεσα στα σκονισμένα ράφια της εκκλησιαστικής ιστορίας και το όνομά του θα συνωστισθεί στις αρχιερατικές δέλτους, μαζί με όλων των άλλων που και για εμάς ίσως δεν σημαίνουν τίποτα. Άλλοι από αδιαφορία, άλλοι από ανθρώπινη μικρότητα προσπάθησαν στο παρελθόν, προσπαθούν ακόμη και ίσως προσπαθήσουν και στο μέλλον, να υποβαθμίσουν την αξία, να υποτιμήσουν την προσφορά, να απαξιώσουν το πρόσωπο. Σε όλους αυτούς ταπεινά θεωρώ πως θα απαντούσε με τα λόγια του σπουδαίου ποιητή: «Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά». Δεν θα στεκόταν σε αυτούς και σε ό,τι θα διετύπωναν εναντίον του, θα μετέστρεφε τον προσανατολισμό σε μια δημιουργική πορεία και κατεύθυνση. Θα παρουσίαζε λόγο ωφέλιμο και δημιουργικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε Αρχιερατικό Μνημόσυνο στο τέλος του οποίου ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σφράγισε τη ζωή μας, την πατρίδα μας και όχι μόνο. Στη Μητρόπολή μας κρατάμε ζωντανή τη μνήμη του, ο λαός μας και οι κληρικοί μας τον αγάπησαν πολύ και αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του έναν Ιεράρχη με λόγο προφητικό, αφού δικαιώνεται σε πολλά για τα οποία είχε μιλήσει και προειδοποιήσει στο παρελθόν, για την πορεία της πατρίδας μας και του κόσμου. Θα συνεχίσουμε να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη του και κυρίως να ακολουθούμε τα βήματά του».

Παρουσίαση βιβλίου αφιερωμένου στη μνήμη του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε λιτή εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του αειμνήστου Χριστοδούλου, κατά την οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο του Πολιτικού Επιστήμονος Κων/νου Χολέβα, «Ελληνορθόδοξη πρόταση για την Παιδεία, την κρίση, τα εθνικά θέματα», από τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι», το οποίο ο συγγραφέας ευγνωμόνως αφιέρωσε στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Δ/κτής της Ανώτατης Φρουράς Βόλου Ταξίαρχος Ιωάννης Παπαναγνώστου, ο Δ/ντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης και πολύς κόσμος, ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυξ, και ο Φιλόλογος Κων/νος Ακριβόπουλος. Στην ομιλία του ο π. Επιφάνιος τόνισε ότι «Κάθε τέτοια μέρα ο χρόνος παγώνει μέσα μας, καθώς επαναφέρουμε στη σκέψη μας εκείνο το στοιχειωμένο πρωινό της 28ης/1/2008, όταν η Ελλάδα ολόκληρη δάκρυσε στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου του, η οποία, παρά το ότι ήταν αναμενόμενη, προκάλεσε καθολική συντριβή σε μια κοινωνία που ένιωθε να χάνει τον πατέρα της, τον τελευταίο μεγάλο αγωνιστή και προασπιστή των δικαίων της και να μένει ανυπεράσπιστη, πλέον, μπροστά στη λαίλαπα που ακολούθησε και όλοι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Ο Χριστόδουλος μπορεί να έφυγε από κοντά μας, μένει, όμως, ζωντανός στις καρδιές μας, στα έργα μας, στις πρωτοβουλίες και στους αγώνες μας το έργο του να αναδειχθεί, να σχηματοποιηθεί και να γίνει αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού από τις επερχόμενες γενιές. Ως πρόσωπα και ως Τοπική Εκκλησία, έχουμε συνείδηση του χρέους μας απέναντί του και πιστεύω ότι το εκπληρώνουμε με πιστότητα, ευγνωμοσύνη και απέραντη αγάπη…». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολυχρόνια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου με τον συγγραφέα, που μεταφράστηκε σε πολύ στενή συνεργασία σε θέματα που άπτονται της Εθνικής μας Αυτοσυνειδησίας, στα οποία ο κ. Χολέβας ιδιαιτέρως ειδικεύεται.

Την κατ’ εξοχήν παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο κ. Ακριβόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τα σημεία του ένα προς ένα, αναφέρθηκε στους αγώνες του Μακαριστού Χριστοδούλου για την διατήρησε της Ελληνορθόδοξης ταυτότητός μας, ενώ τόνισε ότι ο Χριστόδουλος είχε προβλέψει την επερχόμενη κρίση, στις πραγματικές της διαστάσεις, πνευματική και ηθική. Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι ο συγγραφέας, μέσα από τα κείμενά του, προτείνει λύσεις για την υπέρβαση της κρίσης, που είναι η εύρεση προτύπων και ιδανικών μέσα στην Ελληνορθοδοξία (Άγιοι, εξαίρετοι πολιτικοί άνδρες και διάκονοι του πνεύματος), η Παράδοση, η Εκκλ/κή κατήχηση, ο υγιής πατριωτισμός και ο αγώνας για ανάπλαση της αλλοιωμένης εθνικής μας ταυτότητος.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο συγγραφέας κ. Χολέβας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πολυετή καρποφόρο συνεργασία και τους δύο ομιλητές για την άρτια παρουσίαση και τόνισε ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, γιατί υπήρξε η έμπνευσή του. Θύμισε, με συγκίνηση το ελπιδοφόρο χαμόγελο του Μακαριστού Πρωθιεράρχου και επεσήμανε ότι «αυτή την ελπίδα χρειαζόμαστε και σήμερα, καθώς στον ορθόδοξο Έλληνα δε ταιριάζει η εθνική κατάθλιψη». Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του για τα Εθνικά θέματα, «τα οποία αγαπούσε, με σεβασμό προς την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, με τρόπο ιστορικά τεκμηριωμένο». Μίλησε, επίσης για την αγάπη, την οποία έτρεφε ο Μακαριστός για την Παιδεία, «με ρίζες, ηθικές και ανθρωπιστικές αξίες». Τόνισε, τέλος, ότι στις τρεις αυτές βασικές αρχές στηρίζεται και ο ίδιος και τις αναλύει στα κείμενά του, ενώ κάλεσε τους νέους να τις εγκολπωθούν, για να αποκτήσουν νόημα και προοπτική ζωής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, καταρχάς, συνεχάρη τον π. Επιφάνιο για το πολυετές και πολύμοχθο έργο της διάσωσης και έκδοσης του συγγραφικού έργου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «τον επαινώ, γιατί είναι εύκολο να είσαι κοντά σε έναν μεγάλο όταν ζει και να αντλείς δύναμη από την δύναμη του, είναι, όμως, σπουδαίο να τον κρατάς ζωντανό, όταν πλέον δε μπορεί να σου προσφέρει αυτή τη δύναμη. Ο π. Επιφάνιος σφραγίζει την προσωπική του ζωή με τη διάσωση του έργου του αειμνήστου πνευματικού του Πατρός, Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που το έχουμε ανάγκη, γιατί διασώσει αλήθειες που είναι ακριβές και τόσο ουσιαστικές στην εποχή μας». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις τόσο επίκαιρες θέσεις του Αρχιεπισκόπου για την παγκοσμιοποίηση, για την Ευρώπη και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, τους οποίους είχε προβλέψει. Εξήρε δε το έργο και την προσωπικότητα του κ. Χολέβα, που οδήγησε σε εξαιρετική συνεργασία. Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Ακριβόπουλο, λέγοντας ότι «με ανθρώπους σαν κι αυτόν μπορούμε να διασώσουμε την ελπίδα για την Παιδεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης