Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν, αύριο Τρίτη, 16 Απριλίου, τα πλοία, καθώς οι ναυτικοί πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», που εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής.
Στην απεργία, συμμετέχουν με στάσεις εργασίας η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Η απεργία των ναυτικών, περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει από αύριο στις 6 το πρωί της Τρίτης, 16 Απριλίου και θα λήξει στις 6 το πρωί της Τετάρτης, 17 Απριλίου. Ομάδες περιφρούρησης θα βρίσκονται, αύριο, σε επιφυλακή στο λιμάνι.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, προκειμένου να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις. Πηγές από την ΠΝΟ, ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις εξαρτηθούν από την πορεία των εξελίξεων, ενώ προσδιόρισαν νέα κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά, 1η Μαΐου.
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ έχει ζητήσει την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, θεωρώντας ότι με αυτό επιχειρείται η καταβαράθρωση του θεσμικού πλαισίου που ισχύει σήμερα (οργανικές συνθέσεις πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση στην ακτοπλοΐα, θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία κ.α).
Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν προαναγγείλει για αύριο διαφορετικές συγκεντρώσεις. Οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ (μηχανικών), ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής), ΠΕΕΜΑΓΕΝ (μάγειροι) και ΠΕΠΡΝ (πληρώματα ρυμουλκών) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, έξω από υπουργείο Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη.
«Όσο χτυπάνε το ναυτεργατικό δυναμικό, πλήττουν τη ναυτιλία και την οικονομία.
Αυτή τη στιγμή έχουμε 12.000 άνεργους ναυτικούς και κάποιοι θέλουν να τους κάνουν περισσότερους» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, σχολιάζοντας το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Ο κ. Χαλάς εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για το πρόγραμμα ενίσχυσης απασχόλησης άνεργων νέων ναυτικών, που έχουν εξαγγείλει ήδη από κοινού τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας, καθώς- όπως είπε- πολλοί πλοιοκτήτες θα θελήσουν να το επωφεληθούν λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους, απομακρύνοντας τους εν ενεργεία ναυτικούς.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δεν έχει ακόμη υπογράψει το Δώρο του Πάσχα για τους άνεργους ναυτικούς και τους σπουδαστές του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).
To πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αύριο στις 6 το απόγευμα και η ψήφισή του αναμένεται, πιθανότατα, την Τετάρτη. Την Παρασκευή, εντάχθηκαν σε αυτό δύο τροπολογίες, η μία που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Ναυτιλίας να καθορίζει την οργανική σύνθεση στα ημερόπλοια, για πλόες άνω των 30 ναυτικών μιλίων και συνολική διάρκεια μικρότερη του 24ωρου και η άλλη που ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.
Πηγές από το υπουργείο εκτιμούν ότι με τις δύο τροπολογίες αλλά και τις τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο και θα καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν ακόμα και από εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης για επιμέρους θέματα.
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση