Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Κάτω Πατήσια από κατοίκους που αντιδρούν στην πρόθεση του Δήμου να τοποθετήσει τέσσερα κοντέινερ σε μεγάλο τμήμα πάρκου για να λειτουργήσουν τμήματα της προσχολικής αγωγής.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς θεωρούν πως η εγκατάσταση κοντέινερ αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του χώρου.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Όπως περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής στο zougla.gr, την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 ο Δήμος Αθηναίων προέβη στο κόψιμο δέντρων στο πάρκο-δημοτικό πάρκινγκ της οδού Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήρια προκειμένου να δημιουργήσει νηπιαγωγείο με 11 λυόμενα για να στεγάσει τα νήπια της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, στην «πλέον ακατάλληλη τοποθεσία χωρίς καμία μελέτη».
Σύμφωνα με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται:
«Το συγκεκριμένο πάρκο φιλοξενεί προσκόπους, παιδιά που παίζουν, κόσμο που κάθεται στα παγκάκια και δυο καφέ που δουλεύουν με τους γονείς που επιβλέπουν τα παιδιά τους, αλλά και χώρο στάθμευσης που εξυπηρετεί τον σταθμό ΗΣΑΠ Κάτω Πατησίων και το Νοσοκομείο “Παμμακάριστος” . Ξαφνικά έχει παρθεί μία μονομερής απόφαση από τη μεριά του Δήμου για την τσιμεντοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης για τη στέγαση νηπίων, στον πλέον ακατάλληλο χώρο. Μέσα στο πάρκο υπάρχει ακατάλληλο κτίσμα που από τον ίδιο τον δήμο έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο και αποτελεί μεγάλη εστία μικροβίων.
»Πώς μπορεί να εκπαιδεύονται και να δραστηριοποιούνται νήπια δίπλα από μία τέτοια εστία μόλυνσης και μάλιστα με τον φόβο κατάρρευσης του συγκεκριμένου κτίσματος; Η άσφαλτος στον συγκεκριμένο χώρο είναι ασταθής καθώς υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ τριών ορόφων, το οποίο μπαζώθηκε από την κατεδάφιση του εργοστασίου Μηναΐδη-Φωτιάδη που προϋπήρχε εκεί. Υπάρχουν αρκετά μπαλώματα του εδάφους μετά από καθίζηση της ασφάλτου. Η τοποθέτηση λυόμενων δεν συνάδει με τις προδιαγραφές λειτουργίας σταθμών προσχολικής αγωγής, που πέρα από την ασφάλεια των νηπίων απαιτούνται επαρκείς εξωτερικοί χώροι παιχνιδιού για τα νήπια, ενώ πέρα από το γεγονός ότι στερείται από τους κατοίκους ένας ζωτικός χώρος στην πυκνοκατοικημένη και υποβαθμισμένη περιοχή των Κάτω Πατησίων, δεν έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την περιοχή.
»Την ίδια μέρα, οι κάτοικοι εμπόδισαν το συνεργείο του Δήμου που έκοβε δέντρα 15 ετών και κατατέθηκε μήνυση. Το απόγευμα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στο πάρκο, καθώς ο χώρος είναι ζωτικής σημασίας για μία τόσο πυκνοκατοικημένη γειτονιά. Το συγκεκριμένο πάρκο-δημοτικό πάρκινγκ εγκαινιάστηκε πριν μερικά χρόνια υπό την Δημαρχεία Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία φρόντισε για την φύτευση 180 δέντρων και χαρακτήρισε την ανάπλαση ως ένα σημαντικό βήμα για τη συγκεκριμένη περιοχή των Πατησίων που είχε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη από τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
»Ο χώρος χρησιμοποιείται από τους κατοίκους για περίπατο, ποδήλατο και παιδικό παιχνίδι σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο που πληγήκαμε όλοι από τα αλλεπάλληλα lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο Δήμος σχεδιάζει να υψώσει μάντρα και να κλείσει όλο το πάρκο και να βάλει παιδιά σε λυόμενα καταστρέφοντας τον ελεύθερο χώρο ενώ την ίδια ώρα δημοτικά κτίρια παραμένουν αναξιοποίητα στην γειτονιά μας. Ο Δήμος Αθηναίων θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον εκπαίδευσης για τα παιδιά, με σχεδιασμό και υπευθυνότητα σε χώρους κατάλληλους για στέγαση νηπίων και να μην καταφεύγει σε πρόχειρες λύσεις κυριολεκτικά όπου βρει κενό χώρο.
»Το νέο λυόμενο νηπιαγωγείο της 5ης Δημοτικής Κοινότητας θα στεγαστεί δίπλα σε επικίνδυνο κτίσμα, σε ασταθές υπέδαφος και θα στερήσει από τους κατοίκους έναν ελεύθερο χώρο πρασίνου -από τους λιγοστούς που έχει η γειτονιά- σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο. Εν κατακλείδι, είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις για τα παιδιά μας εν μία νυκτί χωρίς δημόσια διαβούλευση με τέτοια προχειρότητα και ανευθυνότητα. Όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φυτεύουν δέντρα και δημιουργούν χώρους πρασίνου για τους κατοίκους, ο Δήμος Αθηναίων τα κόβει»…