Σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης για το Σταύρο Ψυχάρη, τις πιο κρίσιμες ώρες για την τύχη του ΔΟΛ, με δεκάδες εργαζόμενους και δημοσιογράφους που αγωνιούν για το αύριο του άλλοτε κραταιού δημοσιογραφικού οργανισμού.

Η τρίτη, κατά σειρά, ποινική δίωξη η οποία ασκήθηκε σε βάρος του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη τον φέρνει αντιμέτωπο και πάλι με τη Δικαιοσύνη για βαριές κατηγορίες.

Αυτή τη φορά, διώκεται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Οι κατηγορίες αφορούν «τρύπα» περίπου 45 εκ. ευρώ που διαπιστώθηκε μετά το έλεγχο των φορολογικών αρχών στα εισοδήματα του εκδότη, από το 2000 και μετά.

Η νέα δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά το πόρισμα που συνέταξε το ΚΕΦΟΜΕΠ, ολοκληρώνοντας τον έλεγχο εισοδημάτων του εκδότη. Από τον έλεγχο προέκυψε απόκλιση γύρω στα 45 εκ. ευρώ για την οποία ο κ. Ψυχάρη, εκλήθη και έδωσε εξηγήσεις σε εισαγγελέα, με υπόμνημα που κατέθεσε. Τώρα πλέον η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί σε ανακριτή ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τον εκδότη.

Το 2016 δεν αποδείχτηκε πάντως «γούρικο» για τον κ. Ψυχάρη σε βάρος του οποίου άνοιξαν άλλα δύο δικαστικά μέτωπα.

Το ένα αφορά την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος που αντιμετωπίζει για «επισφαλείς προσωπικές δανειοδοτήσεις ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ», μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ποινική δίωξη αυτή αφορά προσωπικά δάνεια που έλαβε από την Alpha Bank τα οποία εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τις εταιρικές δανειοδοτήσεις, και φέρονται κατά την εκτίμηση των οικονομικών εισαγγελέων να μην εμφανίζουν την απαιτούμενη διασφάλιση για τα τράπεζα. Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας, που στρέφεται κατά των αρμόδιων στελεχών, μελών επιτροπών κ.λπ. που ενέκριναν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις τής ALPHA BANK, και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην πράξη των τραπεζικών στελεχών που βαρύνει τον επικεφαλής του ΔΟΛ.

Το δεύτερο δικαστικό μέτωπο του κ. Ψυχάρη συνδέεται με την υπόθεση των πόθεν έσχες για την οποία μάλιστα έχει παραπεμφθεί να δικαστεί στο Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Η δίκη του ωστόσο αυτή για παράβαση, από πρόθεση, του νόμου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό πλημμελήματος, εκκρεμεί μέχρι στιγμής.

Τον περασμένο Αύγουστο η δίκη αναβλήθηκε επ’ αόριστον καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του επικεφαλής του ΔΟΛ με το οποίο παραπέμφθηκε ο κ. Ψυχάρης.

Όμως, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, τον περασμένο Αύγουστο άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα για το κ. Ψυχάρη, καθώς κρίθηκε ότι δεν διευκρινίζεται εάν τέλεσε τις σε βάρος του πράξεις από δόλο ή από αμέλεια. Η αναίρεση της εισαγγελικής λειτουργού εισήχθη στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο έκρινε ότι ο κ. Ψυχάρης πρέπει να δικαστεί από το ίδιο δικαστήριο -υπό άλλη σύνθεση- για το αδίκημα της παράβασης, από πρόθεση, του νόμου για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες.

Το Ποινικό Τμήμα συμφωνώντας, με τις θέσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι είναι αυτονόητο ότι η παράβαση έγινε από πρόθεση, καθώς η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα δεν αφήνει περιθώριο άλλης ερμηνείας και δεν χρειαζόταν αυτό να γραφεί στο κλητήριο θέσπισμα του κ. Ψυχάρη.