Επιτακτική είναι η ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου χύμα τσίπουρου – υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), με αφορμή τις πρόσφατες κατασχέσεις 320 τόνων (στις 29.1.2016 ποσότητας 304,483 τόνων και στις 29.3.2016 ποσότητας 14 τόνων) έκνομα παραχθέντος χύμα τσίπουρου από το Τελωνείο Λάρισας.

Ο σύνδεσμος συγχαίρει τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για το δύσκολο έργο που επιτελούν εν μέσω αντίξοων συνθηκών και περιορισμένων ανθρώπινων και υλικών πόρων. Ο ΣΕΑΟΠ αναφέρει ότι η έκνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου / τσικουδιάς, έχει λάβει εδώ και καιρό ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι νόμιμοι αποσταγματοποιοί κανιβαλίζονται από το λαθρεμπόριο, με αποτέλεσμα τα λουκέτα στον κλάδο να μην αποτελούν πλέον είδηση, αλλά φυσική εξέλιξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι στρεβλώσεις που προκαλούνται από την υπερφορολόγηση του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, διογκώνονται από τη συνεχώς διευρυνόμενη δράση των έκνομων μη φορολογούμενων αποσταγματοποιών και των λαθρεμπόρων, συρρικνώνοντας τον κλάδο και οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, στερώντας από το Δημόσιο, έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντες φόρους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εστιάζοντας στους αριθμούς των πρόσφατων επιχειρήσεων των ελεγκτικών αρχών, γίνεται εύκολα αντιληπτή κατά το σύνδεσμο «η δυναμική που έχει λάβει η παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου / τσικουδιάς και το μέγεθος της ζημίας που επιφέρει».

Η ποσότητα των 320 τόνων που δεσμεύτηκαν στις συγκεκριμένες δύο μόνο επιχειρήσεις των ελεγκτικών αρχών, το τελευταίο δίμηνο, αντιπροσωπεύει κατά τον ΣΕΑΟΠ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– περίπου το 14% της ετήσιας κατανάλωσης του εμφιαλωμένου τσίπουρου των επίσημων αποσταγματοποιών (η οποία το 2014 ήταν 2,5 εκ. λίτρα σύμφωνα με το ΓΧΚ)

– ποσοστό 5-7% της δηλούμενης ετήσιας παραγωγής χύμα τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα (δεδομένου ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελωνείων, οι ποσότητες του χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς των διημέρων που δηλώνονται κάθε χρόνο, ανέρχονται σε 5 -7 εκ. λίτρα).

Σημειώνεται ακόμη, ότι η ποσότητα των 320 τόνων βρέθηκε σε μία και μόνο περιοχή της Ελλάδας, καταδεικνύοντας το μέγεθος των παράνομα παραγόμενων και διακινούμενων ποσοτήτων στο σύνολο της επικράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης