Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κέρκυρα και την Ρόδο, καθώς τα πύρινα μέτωπα έφτασαν στις αυλές των σπιτιών.

Με νέο μήνυμα από το 112 ενημερώνονται όσοι βρίσκονται στην περιοχή Ημερολιά, πριν από το λιμάνι της Κασσιόπης, ότι πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα την περιοχή. Η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους, τόσο προς το χωριό Λούτσες, όπου εστάλη και μήνυμα εκκένωσης πριν από τρεις ώρες, όσο και προς την Κασσιόπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επικρατεί εκνευρισμός, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να πάνε προς τα σπίτια τους και η αστυνομία δεν τους το επιτρέπει.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής Λούτσες 

Στο μήνυμα του αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αχαράβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στην περιοχή επιχειρούν επιχειρούν 68 πυροσβέστες, 21 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 1 ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη.

Η «Ζούγκλα» ήρθε σε επικοινωνία με την αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας Περιβάλλοντος Κοινωνικής πολιτικής και Δημοσίων Σχέσεων Βόρειας Κέρκυρας, Σπυριδούλα Κόκκαλη, όπου μας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στο μέτωπο της Λούτσας.

Η κ. Κόκκαλη έκανε λόγο για δύσκολες ώρες που βιώνει η περιοχή καθώς η φωτιά πλησιάζει απειλητικά τα σπίτια και έχει διαταχθεί η εκκένωση των κατοίκων. «Είναι δύσκολες οι ώρες που περνάμε. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στις Λούτσες όπου η φωτιά πλησιάζει απειλητικά τα σπίτια και έχει γίνει εκκένωση των κατοίκων από τον δήμο σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Τους διοχετεύουμε σε δύο ξενοδοχεία της περιοχής μας και σε μια αίθουσα που έχει δημιουργηθεί και προετοιμαστεί στο δημαρχείο. Ότι δυνάμεις υπάρχουν είναι εδώ κοντά μας. Επιχειρούν και εναέριες δυνάμεις.», είπε αρχικά η αντιδήμαρχος.

Και πρόσθεσε: «Οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν και δυσχεραίνουν γιατί αρχίζει και ανεβαίνει η ένταση του ανέμου, ενώ υπάρχει και καπνός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ακόμη έχουμε και άλλες εστίες αυτή την στιγμή. Έχουμε αρκετά προβλήματα. Την Κυριακή η φωτιά ξεκίνησε με 7 εστίες. Αυτή την στιγμή απειλούνται σπίτια στις Λούτσες.»

 

Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι. 

Νέες αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Νέες αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται συνεχώς στο πεδίο της φωτιάς που κατακαίει τη Ρόδο για 8η μέρα και όπως όλα δείχνουν και η σημερινή μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη παρά το ότι ξεκίνησε με σχετική ύφεση.

Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές, οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι νέοι, δίνουν γενναία μάχη αυτή την ώρα για να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην μπει στο χωριό Βάτι, ενώ στις 13:23 εστάλη μήνυμα και από το 112 για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς Λίνδο.

Επίσης, ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι, γεγονός που επίσης έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους.

Photo: Facebook / Συμβαίνει τώρα στη Ρόδο

Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα – Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

 

Εισαγγελική παρέμβαση για την πυρκαγιά στη Ρόδο

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί η ανεξέλεγκτη φωτιά στη Ρόδο παρήγγειλε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών του νησιού.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατική», δόθηκαν ταυτόχρονα οδηγίες στην Πυροσβεστική για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.

Η εισαγγελέας κατέστησε εξάλλου σαφές ότι στην παρούσα φάση προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ότι οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα διενεργηθούν με απόλυτη προτεραιότητα με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Ανάλογη έρευνα είχε παραγγελθεί και για την πυρκαγιά που έπληξε το νησί τον Ιούλιο του 2008, καίγοντας 132.000 στρέμματα δασώδους και χορτολιβαδικής έκτασης και είχε ερευνηθεί τυχόν ευθύνη των αρμοδίων εξαιτίας κακού συντονισμού, συνιστάμενου αφενός μεν στην καθυστέρηση αποστολής βοήθειας από την ηπειρωτική Ελλάδα, αφετέρου δε στην επιλογή συντονιστών που δεν γνώριζαν τη μορφολογία της πυρόπληκτης περιοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης