Σε κατάσταση επιφυλακής εξακολουθούν να βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τόσο μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων σε περιοχές της Περιφέρειας όσο και λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προχωρήσει σε παραγγελία μίας μεγάλης ποσότητας rapid test από το Λονδίνο, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τη νόσο της πανώλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στην περιοχή, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της διεξάγουν συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ζητά την άμεση συνεργασία των κτηνοτρόφων και των εμπόρων ζωοτροφών, τους οποίους καλεί να βρίσκονται σε απευθείας και συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να δηλώνουν κάθε πιθανό κρούσμα. Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπενθυμίζει ότι με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα-κρέας) διακινούνται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ειδικότερα, το γάλα διακινείται κανονικά έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται, επίσης, κανονικά εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, δήλωσε ότι «στόχος των προσπαθειών μας είναι να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο το συντομότερο δυνατό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας συνεχίζουν τους επιτόπιους ελέγχους. Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τον ιό. Και για τον λόγο αυτό ζητούμε τη συνεργασία όλων και πρωτίστως των κτηνοτρόφων μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης