Ανεξέλεγκτη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία ξέσπασε στις στις 13:30 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Λευκίμμης και έχει θέσει υπό άμεσο κίνδυνο τις κοινότητες των Κοίλων και της Μελίας.

Μάλιστα η περιοχή κυρήχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κου Θεόδωρου Μπούφη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η οριοθετημένη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου μεταξύ της τοπικής κοινότητας Λευκίμη –Σαράντα Σπίτια – Ερείπια Βυρίνης – ερείπια Κιτρινόπετρας – Ύψωμα Καρβουνιάρης – Μέλια – Β. Οικισμού Κοίλων – Ερείπια Αμυγδαλιάς, αμέσως μετά από το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης.

Συγκεκριμένα, το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε σήμερα (Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011) το απόγευμα, ώρα 15.05, από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Αριστείδη Γιαννακίδη και η απόφαση εκδόθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρο Μπούφη εντός μιας ώρας, δηλαδή στις 15.55».

Ο δημοσιογράφος του «Thraki Net TV», Σάκης Σαββίδης, μίλησε στη zougla.gr και ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τεράστια αντιπυρική ζώνη, μήκους πολλών χιλιομέτρων, προκειμένου η φωτιά να μη φτάσει στη Μελία και τον εθνικό δρυμό της Δαδιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο Σάκης Σαββίδης

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), περισσότερα από 28.000 στρέμματα με δρύες, πεύκα και καλλιέργειες έχουν γίνει στάχτη.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθίσταται εξαιρετικά δυσχερές, εξαιτίας των ενισχυμένων ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο επιχειρούν συνολικά 108 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 80 ατόμων, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει και ο Ελληνικός Στρατός με 30 εθελοντές.

Επίσης, 15 οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λευκίμμης, κυρίως υδροφόρες, συμμετέχουν υποστηρικτικά στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκε εντολή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, βάσει της οποίας μεταφέρθηκαν από τη Λευκίμμη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το ραντάρ και η κινητή μονάδα αναχαίτισης.

Με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Γεωργίας Νικολάου, απαγορεύθηκε η χρήση όλων των χώρων αναψυχής στη Σαμοθράκη, σε μία χρονική περίοδο που πραγματοποιείται το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Aurora και το νησί φιλοξενεί μεγάλο όγκο επισκεπτών που κατασκηνώνουν στα camping του. Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα μέχρι νεωτέρας.

Μία σπίθα ήταν αρκετή

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν το τρακτέρ ενός αγρότη που κινούνταν σε δασικό δρόμο με κατεύθυνση προς το χωριό Μικρό Δέρειο, λόγω ενός ελαττώματος στην εξάτμιση, άρχισε να πετάει σπίθες, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον δέκα εστίες φωτιάς μέσα στο δάσος.

Ο ίδιος συνελήφθη από τις Αρχές, ενώ, κατά την προανάκριση που διενεργήθηκε από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος, προσήχθησαν ακόμη δύο άτομα, τα οποία, ωστόσο, αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθερα.

Όπως υποστήριξε ο αγρότης, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το τρακτέρ θα δημιουργούσε τέτοιο πρόβλημα, καθώς το είχε αγοράσει από έναν ηλικιωμένο λίγη ώρα νωρίτερα. Όπως είπαν αστυνομικοί, ήταν και ο ίδιος σοκαρισμένος, ειδικά όταν πληροφορήθηκε τις διαστάσεις που πήρε η φωτιά στο δάσος.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης κι ενώ η φωτιά ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη, λόγω του πυκνού καπνού, εκκενώθηκαν για καθαρά προληπτικούς λόγους οι οικισμοί Κοίλα και Μελία.

Ωστόσο, οι κάτοικοι επέστρεψαν στις εστίες τους λίγες ώρες αργότερα, καθώς απομακρύνθηκε ο κίνδυνος μεταφοράς του πύρινου μετώπου στα δύο χωριά.

Σοβαρός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και την Πέμπτη

Πολύ υψηλός και σήμερα, Πέμπτη, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα, με βάση τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφερειακές Ενότητες:

Α) Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).

Β) Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

Γ) Κορίνθου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Δ) Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος).

Ε) Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

Στ) Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Ικαρίας και Σάμου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

Ζ) Νήσος Σαμοθράκη (Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης