Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Βίντεο/Φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης – Νίκος Χριστοφάκης
Ολοκληρώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες αγρότες αλλά και διαδηλωτές από εργατικά σωματεία κατακλύζοντας την πλατεία Συντάγματος.
Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε μπροστά από την Βουλή και θα αναχωρήσουν αύριο, συντεταγμένα και πάλι συνοδεία της αστυνομίας. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 – 11 το πρωί της Τετάρτης (21/02) και οι αγροτοσυνδικαλιστές θα εγκαταλείψουν το κέντρο της πρωτεύουσας ακολουθώντας την διαδρομή Πανεπιστήμιου – Ομόνοια – Λεωφόρος Αθηνών.
Αγρότες: «Δεν πήραμε απαντήσεις – Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας»
Στην κάμερα της «Ζούγκλας» μίλησαν αγρότες κάνοντας λόγο για ένα κομβικό συλλαλητήριο καθώς, όπως λένε, τα προβλήματα «ξεχειλίζουν».
Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής των Μπλόκων δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το σημερινό συλλαλητήριο επιτέλεσε τον σκοπό για τον οποίο έγινε, δηλαδή να αναδείξει το πρόβλημά μας αλλά και την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση από τον λαό και να απαιτήσει λύσεις από την κυβέρνηση. Μπορεί να μην πήραμε απαντήσεις από την κυβέρνηση αλλά πιστεύουμε ότι το συλλαλητήριο θα φέρει θετικές εξελίξεις για τον κλάδο μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας».
«Από το 1977 που είμαι στα μπλόκα τα αιτήματα είναι τα ίδια», είπε αγρότης από το μπλόκο της Καρδίτσας μιλώντας στην «Ζούγκλα» ενώ στην συνέχεια παρουσίασε στην κάμερα το ιστορικό τρακτέρ της Θεσσαλίας που επί μισό αιώνα βρίσκεται στα μπλόκα.
Το δικό του μήνυμα έστειλε 20χρονος αγρότης λέγοντας πως στον αγροτικό τομέα δεν υπάρχει μέλλον καθώς το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο, γεγονός που οδηγεί τους νέους αγρότες να εγκαταλείψουν τον κλάδο.
Με την σειρά τους, αγρότες από την Θήβα δήλωσαν πως εάν δεν πάρουν αυτά που ζητούν δεν θα φύγουν από την Αθήνα ενώ ευχαρίστησαν τον κόσμο για την στήριξή του.
Παραγωγός της Εύβοιας διαμήνυσε πως οι αποζημιώσεις δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην παραγωγή τους ενώ δήλωσε πως όλοι οι αγρότες περιμένουν να δικαιωθούν.
Το χρονικό της καθόδου των αγροτών στην Αθήνα
Στην πλατεία Ομονοίας οι αγρότες έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια.
Στις 15:00 τα πρώτα τρακτέρ ανέβηκαν τη Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα.
Καθ` όλη τη διαδρομή τους, από την Εθνική Αθηνών – Λαμίας μέχρι και το Σύνταγμα, οι άνδρες της Τροχαίας προχωρούσαν σε προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας. Τα τρακτέρ και τα λεωφορεία από την Λεωφόρο Κηφισού πέρασαν στην Λεωφόρο Αθηνών και μέσω της Αχιλλέως έφτασαν στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από εκεί ανέβηκαν αντίθετα την Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και από εκεί και πάλι αντίθετα μέσω της Πανεπιστημίου έφτασαν μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και την Αμαλίας.
Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο.
Λίγο μετά τις 12:00 τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κομβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.
Οι αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ και μετά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πήγαν στο Σύνταγμα.
Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που ήρθαν στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.
Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Δείτε φωτογραφίες από το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο:
«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας ο αγώνας θα συνεχιστεί»
«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο.
Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.
«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.
Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».
Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.
Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».
«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ στην διαδήλωση
Στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα έδωσε το παρών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα, 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκαν στη διαδήλωση εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των παραγωγών.
Δείτε εικόνα από το drone της «Ζούγκλας»
Μικροεπεισόδιο μπροστά από τη Βουλή
Μικρής κλίμακας ένταση έλαβε χώρα νωρίτερα μπροστά από την Βουλή. Συγκεκριμένα, ένα περιπολικό πέρασε ανάμεσα από το πλήθος προκαλώντας την αντίδραση των συγκεντρωμένων οι οποίοι ξεκίνησαν να το χτυπούν και να αποδοκιμάζουν την ενέργεια.
Δείτε το βίντεο:
Ποιοι δρόμοι έχουν ανοίξει
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Τροχαίας, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος.
Η συγκεκριμένα ρύθμιση θα ισχύει μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (21/02), όταν θα ξεκινήσει η αποχώρηση των αγροτών, οπότε και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.