Την αθώωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη αποφάσισε το δικαστήριο λόγω αμφιβολιών, καθώς το κατηγορητήριο είχε στηριχθεί αποκλειστικά στη μαρτυρία της κας Βαβαγιάννη, η οποία αποδυναμώθηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Στο άκουσμα της απόφασης δεκάδες μέλη του κόμματος φώναζαν συνθήματα και υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τον βουλευτή.

(Δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής)

Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και του Η. Κασιδιάρη

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η πανεπιστημιακός Μαρία Βαβαγιάννη, βασική μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη κατέθεσε πως ήταν στο αυτοκίνητο μαζί με το σύζυγό της όταν είδε μπροστά της να σταματά το αυτοκίνητο από το οποίο βγήκαν 4-5 άτομα που άρχισαν ν’ ανεβαίνουν τις σκάλες του Τμήματος Φυσικής στην Πανεπιστημιούπολη.

Όπως είπε, όταν έφτασαν στην κορυφή της σκάλας έβγαλαν κάποια ξύλα που είχαν στη ζακέτα τους και τα οποία άρχισαν να «ανεβοκατεβάζουν» σαν να χτυπούν κάποιον, χωρίς όμως η ίδια να μπορεί να διακρίνει. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι συγκράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου από το οποίο κατέβηκαν οι δράστες και ότι ο σύζυγος της, που πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή, το είχε σημειώσει.

Ο ίδιος ο τότε μεταπτυχιακός φοιτητής Κώστας Διαλυνάς, κατέθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως τα άτομα που του επιτέθηκαν και του πήραν την αστυνομική του ταυτότητα ήταν μέλη της «Χρυσής Αυγής» και πως είναι δεδομένη για αυτόν η συμμετοχή του Ηλία Κασιδιάρη με τη χρησιμοποίηση του αυτοκινήτου του. «Ήταν άνθρωποι οπλισμένοι με ρόπαλα και μαχαίρια. Τάγματα εφόδου. Ο τρόπος δράσης τους ταιριάζει απόλυτα με τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής. Είχαν έρθει αποφασισμένοι. Για μένα είναι δεδομένο ότι είχε συμμετοχή ο Ηλίας Κασιδιάρης αφού από την αστυνομική έρευνα αποδεικνύεται ότι το αυτοκίνητο που διέφυγαν ήταν στο όνομα του κατηγορουμένου».

Ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης επέμεινε πως δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Κ. Διαλυνά με τον οποίο, όπως είπε, «συμπάσχει». Επανέλαβε ότι την επίμαχη ημέρα και ώρα βρισκόταν ως ιατρικός επισκέπτης στο «Metropolitan» και ότι το μισθωμένο στο όνομα του αυτοκίνητο που του είχε παραχωρήσει η εταιρεία στην οποία εργαζόταν, το είχε σταθμεύσει στο πάρκιγκ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Καταδίκασε μάλιστα τέτοιου είδους πράξεις αλητείας ενώ μίλησε για στοχοποίησή του μέσω του διαδικτύου με τη δημοσίευση φωτογραφιών και άλλων προσωπικών στοιχείων. Συνέδεσε μάλιστα τη βασική μάρτυρα κατηγορίας με τα άτομα αυτά λέγοντας πως έχει «παρτίδες με το indymedia» ενώ για άλλη μια φορά την κατηγόρησε πως ψεύδεται και ότι κινείται στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπόρεσε πάντως να πει με σιγουριά πως ενήργησε κακοπροαίρετα υποστηρίζοντας ότι μπορεί απλώς να «πείστηκε» από τα άτομα αυτά που μπορεί να της είπαν «ένας φασίστας είναι», αλλά τώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Καθοριστική πάντως για την απαλλαγή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής ήταν η ιατροδικαστική έκθεση η οποία δεν διαπίστωνε μώλωπες από χτυπήματα με γκλομπ στο σώμα του φοιτητή αλλά μόνο ένα τραύμα στο μηρό από μαχαίρι. Το στοιχείο αυτό θεωρήθηκε ότι δεν «συνάδει» με την περιγραφή της πανεπιστημιακού για τους δράστες της επίθεσης αφού εκείνη είχε υποστηρίξει ότι έφεραν μαζί τους ξύλα και κατά συνέπεια εξασθενεί και τη βαρύτητα της κατάθεσής της για το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διαδικασία, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, παρακολουθούσε από ψηλά ένας άνδρας από το Πακιστάν, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος σε άλλη υπόθεση και μάλιστα χρειάστηκε να διακοπεί για λίγα λεπτά η δίκη Κασιδιάρη, προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεση του νεαρού αλλοδαπού. Και τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δεν έφυγαν ούτε λεπτό από τη δικαστική αίθουσα, δεν έκρυψαν την έκπληξή τους ακούγοντας πως είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου στο νεαρό από το Πακιστάν ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών για κλοπή 150 ευρώ, με την απειλή μαχαιριού.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Την απαλλαγή του Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας κατά τη δίκη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής για την υπόθεση της εμπλοκής του στην επίθεση και τη ληστεία που έγινε εις βάρος μεταπτυχιακού φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου το 2007.

Ο εισαγγελέας κ. Πρασάς πείστηκε από τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου και το άλλοθι που προέβαλε ότι την επίμαχη μέρα και ώρα βρισκόταν στο νοσοκομείο «Metropolitan» ως ιατρικός επισκέπτης. Όπως είπε, «αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι είχε προγραμματισμένο ραντεβού στο νοσοκομείο, στο οποίο πήγε με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο», κάτι που επιβεβαίωσε και ένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν, ο οποίος συνάντησε τον βουλευτή στο πάρκινγκ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Ο κ. Πρασάς θεώρησε ότι είχε ορισμένες ανακρίβειες η κατάθεση της πανεπιστημιακού Μαίρης Βαβαγιάννη, η οποία είχε συγκρατήσει τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι δράστες της επίθεσης.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός πως τα άτομα αυτά έφεραν ρόπαλα που στη συνέχεια χρησιμοποίησαν δεν συνάδει με την ιατροδικαστική έκθεση, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο οποίος μίλησε για μόνο ένα τραύμα και αυτό στον μηρό του θύματος από μαχαίρι. «Πρόκειται για μια βάναυση επίθεση, η οποία είναι καταδικαστέα από όλους μέσα σε αυτήν την αίθουσα, την οποία καταδίκασε και ο Ηλίας Κασιδιάρης» τόνισε ο εισαγγελέας.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μίλησε για πράξεις αλητείας, υπογραμμίζοντας: «Εγώ τις καταδικάζω χίλιες φορές τέτοιου είδους πράξεις από κάποιους αλήτες, γκρεμίζουν αυτό που προσπαθούμε να χτίσουμε φτιάχνοντας ένα πολιτικό κόμμα». Δεν παρέλειψε και πάλι να συνδέσει τη βασική μάρτυρα κατηγορίας εις βάρος του Μ. Βαβαγιάννη με το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ανήκει στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. «Σίγουρα», όπως είπε, «έχει παρτίδες με το indymedia και διασύνδεση με αυτά τα άτομα τα οποία τον έχουν στοχοποιήσει».

Δεν μπόρεσε, ωστόσο, να πει με βεβαιότητα ότι κινήθηκε κακοπροαίρετα η καθηγήτρια ή πείστηκε από τα άτομα αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διαδικασία, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, παρακολουθούσε από ψηλά ένας άνδρας από το Πακιστάν, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος σε άλλη υπόθεση και μάλιστα χρειάστηκε να διακοπεί για λίγα λεπτά η δίκη Κασιδιάρη, προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεση του νεαρού αλλοδαπού.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι τελειώνοντας τη δίκη, από το παρκινγκ του εφετείου άρχισαν να εξέρχονται εκτός από το αυτοκίνητο με τον Ηλία Κασιδιάρη, δεκάδες μηχανάκια με τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τον κανονισμό ο Ηλίας Κασιδιάρης, μπορεί ως βουλευτής να παρκάρει το αυτοκίνητό του στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Εφετείου, όχι όμως και τα υπόλοιπα μέλη, που όπως φαίνεται δεν έψαξαν να παρκάρουν αλλά ως κύριοι… κατευθύνθηκαν κατευθείαν στο παρκινγκ του κτηρίου.

Βέβαια όλα αυτά αποτελούν αρμοδιότητα όπως διευκρινίστηκε, της φρουράς και όχι της διοίκησης του Εφετείου.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Δεκάδες μέλη της Χρυσής Αυγής συγκεντρώθηκαν εντός και εκτός Εφετείου ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη. Έξω από το Εφετείο συγκεντρώθηκαν και μέλη αντιφασιστικών πρωτοβουλιών.

Η υπόθεση εκκρεμούσε πριν ο Ηλίας Κασιδιάρης εκλεγεί βουλευτής και, για να δικαστεί, απαιτήθηκε η άρση της βουλευτικής του ασυλίας, την οποία και ο ίδιος ζήτησε. Ο βουλευτής κλήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την κατηγορία της συνέργειας σε ληστεία, αδίκημα που αφορά σε επίθεση που είχε δεχθεί μεταπτυχιακός φοιτητής το 2007 στην Πολυτεχνειούπολη από πέντε δράστες.

Στο ακροατήριο βρέθηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής και οι βουλευτές Π. Λαγός, Κ. Μπαρμπαρούσης.


(Κλούβες των ΜΑΤ έξω από το Εφετείο)


(ΜΑΤ εντός του Εφετείου)

Στη δίκη κατέθεσε και ο κ. Διαλυνάς, ο διδακτορικός φοιτητής που δέχθηκε την επίθεση.