Το σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα αναρτήθηκε σήμερα για δημόσια διαβούλευση, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.
Με το σχέδιο επιχειρείται η εξισορρόπηση της λειτουργίας των φυλακών, η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων και ταυτόχρονα, η διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων και η έννομη προστασία τους σε περίπτωση παραβίασής τους.
Παράλληλα, ο νέος Κώδικας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, προάγει την ισότητα και τη διαφάνεια, καθώς και τη λογοδοσία των αρμόδιων οργάνων (πχ για την ανάθεση εργασίας, τη χορήγηση αδειών, τη λήψη περιοριστικών μέτρων τάξης, προστασίας, ασφάλειας και πειθαρχίας).
Συγκεκριμένα, με το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, που απαρτίζεται από 88 άρθρα, αναθεωρείται το σύστημα εισαγωγής κρατουμένων, ο καθορισμός των χώρων διαβίωσης, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η εργασία και η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το σύστημα των αδειών, η ημιελεύθερη διαβίωση, η διασφάλιση της ομαλής κοινής διαβίωσης των κρατουμένων και η εύρυθμη λειτουργία των φυλακών (μέτρα τάξης, προστασίας, κατευνασμού και πειθαρχίας), οι μεταγωγές και η μέριμνα για τους αποφυλακιζόμενους, η εποπτεία και ο έλεγχος των φυλακών.
Παράλληλα, δίδεται έμφαση στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της ισότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των φυλακών, στην αρχή ότι το μόνο δικαίωμα των κρατουμένων που περιορίζεται είναι το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και στην παραδοχή ότι η κοινωνική επανένταξη είναι δικαίωμα των κρατουμένων.
Ακόμη, το σχέδιο λαμβάνει υπόψη του τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, βελτιώνει την οργανωτική δομή των φυλακών, διευρύνει τους θεσμούς και τις δυνατότητες της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, διευκολύνει την επικοινωνία τους με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο «συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, πάνω στο σχήμα που έχει διατυπωθεί με σαφήνεια: “Ασφάλεια-Ανθρωπισμός-Επανένταξη- Διαφάνεια”».
Το σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα συντάχθηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό την προεδρία του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μπρακουμάτσου και με τη συμμετοχή των επίκουρων καθηγητών, Νικόλαου Κουλούρη και Αντωνίας Ιόλης Τζανετάκη, ενώ η τελική επεξεργασία του έγινε από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας κινείται στο πνεύμα του προηγούμενου σχεδίου που επεξεργάστηκε το 2010-2011 επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Γιάννη Πανούση.
Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει, ότι «η αντεγκληματική πολιτική που ασκείται λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνίας, επιδιώκοντας στο έπακρο τόσο την ασφάλεια των κρατουμένων και του προσωπικού, όσο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ