Τη βούλησή του για οριστική επίλυση του προβλήματος του Ασωπού επεσήμανε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης σε συνάντηση στη Λιβαδειά, όπου ανακοινώθηκε το πλαίσιο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων και παρεμβάσεων, παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.
Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην «οριστική επίλυση ενός τεράστιου κοινωνικού, περιβαλλοντικού και οικονομικού προβλήματος, του Ασωπού», όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα διαρκές «περιβαλλοντικό έγκλημα» που συντελείται στη Βοιωτία, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την τοπική οικονομία.
Στο σχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο κ. Μπακογιάννης περιλαμβάνονται δράσεις και παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, ενώ ζητεί απ’ όλους τους εμπλεκομένους κατάθεση προτάσεων επί του σχεδίου έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε σύντομα να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Στη συνάντηση, πέραν του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικής κοινότητας, των οικολογικών οργανώσεων και κινημάτων της περιοχής.
«Η λέξη “Ασωπός” είναι συνώνυμη της περιβαλλοντικής ρύπανσης» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι «όσο παραμένει το πρόβλημα, ακυρώνεται κάθε προοπτική ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης».
«Η οικονομία και η κοινωνία της Βοιωτίας βρίσκεται σε έναν παρατεταμένο μαρασμό. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, διαπιστώνοντας «έλλειμμα πολιτικής βούλησης και ρεαλιστικού σχεδιασμού» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μέχρι σήμερα.
Όπως ανακοινώθηκε, οι προτάσεις της Περιφέρειας στηρίζονται στο τρίπτυχο «Επιχειρηματικότητα -Υγεία – Περιβάλλον» και αποσκοπούν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος και την καταπολέμηση του προβλήματος στη «ρίζα» του», ενώ στους τρεις βασικούς άξονες του σχεδίου περιλαμβάνονται το Επιχειρηματικό Πάρκο, το Παρατηρητήριο Υγείας, το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος και Αποκατάστασης Ασωπού και το εν εξελίξει Βιομηχανικό και Περιβαλλοντικό Μητρώο της περιοχής.
Συγκεκριμένα, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η «χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση της περιοχής μέσα από ένα σύγχρονο Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης», με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής, την τόνωση της απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας. Η Περιφέρεια προτείνει τη δημιουργία ενός σύγχρονου υποδοχέα επενδύσεων με σύγχρονες υποδομές, αξιοποιώντας και ευκαιρίες που παρέχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Επίσης, προτείνεται η σύσταση στον Δήμο Τανάγρας «Παρατηρητηρίου και Κέντρου Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», με στόχο την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων της περιοχής και την υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και με άλλα καταξιωμένα πανεπιστήμια και Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το πανεπιστήμιο του Dartmouth, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis κ.ά.
Τέλος, προτείνεται η λειτουργία «Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και Αποκατάστασης Ασωπού», σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, που θα παρακολουθεί την κατάσταση και εγκατάσταση εξοπλισμού που θα περιορίσει δραστικά τη ρύπανση από βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο.
Κεντρικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στην περιοχή, να αποκαλυφθούν οι εστίες και οι υπεύθυνοι της ρύπανσης, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση του Ασωπού.
«Η περιβαλλοντική εξυγίανση και προστασία του Ασωπού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.
Στο ίδιο πλαίσιο, προγραμματίζεται και η ολοκλήρωση του Βιομηχανικού και Περιβαλλοντικού Μητρώου των επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.