Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος
Στο μικροσκόπιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει μπει η ανάδοχος εταιρεία του προγράμματος διανομής φρούτων σε περισσότερα από 3.000 σχολεία.
Αφορμή στάθηκε μια αναφορά-καταγγελία που κατατέθηκε στα γραφεία τoυ ΣΔΟΕ στις 31 Μαΐου, όπου γίνεται λόγος αφενός για τα σάπια φρούτα που, όπως διαπιστώθηκε, διανέμονταν από την εταιρεία στους μαθητές των δημοτικών σχολείων και αφετέρου για «περίεργα» και «πειραγμένα» τιμολόγια.
Μεταξύ των στοιχείων που κατατέθηκαν στο ΣΔΟΕ, ένα δελτίο αποστολής και ένα έγγραφο παράδοσης-παραλαβής, τα οποία αφορούν την αποστολή φρούτων στο δημοτικό σχολείο του Αφρατίου Χαλκίδας.
Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το δελτίο αποστολής φέρει ημερομηνία 12 Μαρτίου 2013 και ώρα 12.56, και ως τόπος φόρτωσης αναφέρεται εταιρεία με έδρα την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, το πρωτόκολλο παράδοσης φέρει την ίδια ημερομηνία και υπογράφεται την ίδια ημέρα από τον διευθυντή του σχολείου.
Οι δύο περιοχές απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 450 χιλιόμετρα, συνεπώς ένα φορτηγό χρειάζεται έξι έως εφτά ώρες ταξίδι. Και όμως, στις 12 Μαρτίου 2013, δηλαδή αυθημερόν βάσει του πρωτοκόλλου παράδοσης, το φορτίο φαίνεται να παραλαμβάνεται σε ώρες σχολείου από τον διευθυντή του.
Ακόμη και με αεροπλάνο να τα μετέφεραν από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας στο Αφράτι Χαλκίδας, με ώρα φόρτωσης 12.56 και πάλι θα ήταν απίθανο τα φρούτα να παραδοθούν πριν από το σχόλασμα…
Πρόκειται, μάλιστα, για παρτίδα η οποία, όπως αποδείχθηκε από τη σχετική έκθεση ελέγχου που συντάχθηκε στις 19 Μαρτίου 2013, ήταν ακατάλληλη για κατανάλωση, καθώς είχε υποστεί αλλοιώσεις.
«Βρέθηκε ένα μήλο προσβεβλημένο από μύκητες, ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Βρέθηκαν δύο αχλάδια σάπια. Το 50% των πορτοκαλιών βρέθηκε προσβεβλημένο από τον μύκητα Penicillium και κρίνονται ακατάλληλα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
«Τα φρούτα παραλήφθηκαν στις 15 Μαρτίου»
Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθυντής του σχολείου υποστηρίζει πως τα φρούτα παραδόθηκαν στις 15 Μαρτίου και όχι στις 13, και ενώ οι μαθητές είχαν σχολάσει. Με βάση τους ισχυρισμούς του, φαίνεται πως κάποιοι άλλαξαν τις ημερομηνίες.
Τόσο τα δελτία αποστολής για τα δημοτικά σχολεία Αφρατίου και Αγίου Νικολάου Μπουρτζίου Χαλκίδας, όσο και τα πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, η οποία έχει ασκήσει ήδη ποινική δίωξη για τα σάπια φρούτα που διανεμήθηκαν σε δημοτικά σχολεία της Εύβοιας, δεδομένου ότι οι εν λόγω κασετίνες εντοπίστηκαν στη συνέχεια στο 8ο, στο 11ο και στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο Γυμνού Ευβοίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το ΣΔΟΕ θα ελεγχθούν τα παραστατικά της αναδόχου εταιρείας και στα 3.522 δημοτικά σχολεία της χώρας, όπου φοιτούν συνολικά 364.665 μαθητές (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα).
«Πρόκειται για πρωτοφανή πράγματα»
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον εκδότη της εφημερίδας «Αγροτική» κ. Παναγιώτη Μπάο, ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανή περιστατικά.
«Όσα συνέβησαν στη διάρκεια του προγράμματος διανομής φρούτων στα σχολεία, το οποίο ολοκληρώθηκε κακήν κακώς στις 30 Μαΐου, είναι πρωτοφανή και πρωτόγνωρα στα χρονικά. Όπως πρωτοφανής και περίεργη για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας είναι η ανοχή του υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανασίου Τσαυτάρη. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης και έχει πάρει τον δρόμο της. Κανένας δεν μπορεί να υποτιμάει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» επισήμανε ο κ. Μπάος.