Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιατροί, δικηγόροι, αλλά και εταιρείες πασίγνωστων επιχειρηματιών φιγουράρουν στη λίστα υποθέσεων φοροδιαφυγής που πέρασε από το κόσκινο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τον περασμένο Μάιο.

Μια από τις περιπτώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι εκείνη που αφορά στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία του κ. Λιακουνάκου Sonak.

Ειδικότερα, στα πλαίσια των ερευνών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, το ΣΔΟΕ καταλόγισε σε δύο επιχειρήσεις και δύο φυσικά πρόσωπα πρόστιμα ύψους 3.384.000 ευρώ που προέρχονται από Φόρους Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Sonak του κ. Λιακουνάκου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ένα από τα δύο φυσικά πρόσωπα είναι ένας συνταξιούχος του πολεμικού ναυτικού.

H απάντηση της SONAK

Απάντηση απέστειλε η εταιρεία SONAK, συμφερόντων του κ. Θωμά Λιακουνάκου, στο zougla.gr για το δημοσίευμα “Πογκρόμ φοροφυγάδων”, το οποίο αναφερόταν στις έρευνες που διεξήγαγε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος τον περασμένο Μάιο.

Στην απάντηση της, η εταιρεία επισημαίνει ότι στις 19 Μαΐου κατέβαλε 2.416.645 ευρώ και έκτοτε έπαψε οριστικά να υφίσταται οποιαδήποτε οφειλή της προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ότι η εταιρεία SONAK κατέβαλε τις οφειλές της δεν αμφισβητείται, αφού άλλωστε αναφέρεται και στο επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΣΔΟΕ.

“Στο πλαίσιο των ερευνών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, σε 2 επιχειρήσεις και 2 φυσικά πρόσωπα καταλογίστηκαν πρόστιμα από ΦΜΥ και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους 3.384.000 ευρώ όπου και κατεβλήθησαν”.

Σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ δεν αναφερόταν ότι η SONAK δεν κατέβαλε τα χρέη της. Αντικείμενο του ρεπορτάζ ήταν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έλεγξε το ΣΔΟΕ και όχι οι οφειλές αυτών.

Ο οδοντίατρος και η Λαγκάρντ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η περίπτωση του οδοντογιατρού Ν. Κ. από την Γλυφάδα, ο οποίος για τα έτη 2002 – 2008, είχε «λησμονήσει» να εκδώσει αποδείξεις ύψους 4.700.000 ευρώ.

Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα των στελεχών της Δίωξης, η δραστηριότητα του εν λόγω οδοντογιατρού ήταν πολυποίκιλη καθώς διατηρούσε δύο ακόμα επιχειρήσεις στις οποίες επίσης δεν εξέδιδε φορολογικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη από αυτές, για τα έτη 2005 – 2008, δεν είχαν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία ύψους 3.760.000 ευρώ ενώ στη δεύτερη, για τα έτη 2009 – 2011, δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις ύψους 4.120.000 ευρώ.

Παράλληλη δράση όμως με τον οδοντογιατρό είχε και η σύζυγός του, ονόματι Α. Α., η οποία είναι έμπορος οδοντιατρικών οργάνων και συσκευών. Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα του ΣΔΟΕ, η κυρία Α. Α., τα έτη 2002 – 2013, δεν είχε κόψει αποδείξεις ύψους 828.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οδοντογιατρός ήταν ένα από τα πρόσωπα που διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Το όνομα του βρισκόταν στην λίστα Λαγκάρντ, με το υπόλοιπο του λογαριασμού του να είναι μηδενικό. 

«Δύο επιχειρήσεις είχε ο οδοντογιατρός και μία σύζυγός του. Έφερναν εμφυτεύματα και τέτοια πράγματα χωρίς όμως να κόβουν αποδείξεις, οπότε όλα τα κέρδη πήγαιναν στην τσέπη του. Ο ιατρός ελέγχθηκε στα πλαίσια των ερευνών που γίνονται για τη λίστα Λαγκάρντ» εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές μιλώντας στο zougla.gr.

Επιπλέον, στα δίχτυα του ΣΔΟΕ πιάστηκαν και δύο δικηγόροι Αθηνών όπου, ο μεν πρώτος, κατά τα έτη 2000 – 2012, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 1.520.000 ευρώ, ο δε δεύτερος από το 2000 έως το 2012, προσαύξησε την περιουσία του κατά 1.500.000 ευρώ, χωρίς να δηλωθεί.

Όργιο φοροδιαφυγής

Στο πλαίσιο της πάταξης του Οικονομικού Εγκλήματος, της απάτης, της αποκάλυψης αδήλωτων εσόδων από τις υψηλά εισοδηματικές τάξεις και του ελέγχου αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας, οι υπόλοιπες περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είναι:

• Η Περ/κή Διεύθυνση Αττικής ανακάλυψε έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, ύψους 214.423.000 ευρώ σε 19 επιχειρήσεις.

Πρόκειται για:

1. Επιχειρήσεις φύλαξης κτιρίων και εγκαταστάσεων – εύρεσης εργασίας στο Περιστέρι.
2. Εργολάβο τεχνικών έργων στην Αθήνα.
3. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών.
4. Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου κινητών τηλεφώνων στην Αθήνα.
5. Διαφημιστική επιχείρηση στο ΄Ιλιον και επιχείρηση χονδρικού εμπορίου τροφίμων.

• Επίσης καταλογίστηκε παράβαση για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, ύψους 6.045.000 ευρώ, σε οφθαλμίατρο στην Αθήνα για τα έτη 2000-2011.

• Φυσικό πρόσωπο – Ιδιώτης στο Αιγάλεω,προσαύξησε την περιουσία του κατά 9.438.000 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η νόμιμη πηγή.

• Φορολογικός σύμβουλος στην Αθήνα προσαύξησε την περιουσία του κατά 6.229.672 ευρώ χωρίς να προκύπτει η νόμιμη πηγή.

• Δημόσιος υπάλληλος στο Μαρούσι – Ιατρός προσαύξησε την περιουσία του κατά 1.200.000 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η νόμιμη αιτία.

• Για 6 φυσικά πρόσωπα, προέκυψε ότι απέκρυψαν εισοδήματα 1.200.000 ευρώ.

• Η Επιχειρησιακή Δ/νση Αθηνών καταλόγισε σε νοσηλευτικό ίδρυμα στον Πειραιά για λήψη 2 εικονικών φορολογικών στοιχείων πρόστιμο 520.000 ευρώ.

– Σε τρεις επιχειρήσεις κατασκευών καταλογίστηκε πρόστιμο 2.800.000 ευρώ για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

– Κατά τον έλεγχο 10 φυσικών προσώπων, συνεπεία εισαγγελικών παραγγελιών, για διάφορα τιμήματα εταιρικών μεριδίων κατεβλήθησαν φόροι 650.000 ευρώ.

• Η Περ/κή Δ/νση Στερεάς Ελλάδας διενεργεί έλεγχο σε βάρος φυσικού προσώπου το οποίο δήλωνε ιατρός και εργαζόταν στο Κέντρο Υγείας Σκύρου. Ο ανωτέρω είχε υφαρπάξει 2 αστυνομικές ταυτότητες με πλαστά στοιχεία και είχε εκδώσει δύο ΑΦΜ σε ανύπαρκτα πρόσωπα. Συνολικά είχε 3 ΑΦΜ. Η έρευνα συνεχίζεται με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες αφορά τη γνωστή υπόθεση του γιατρού που είχε φτάσει να είναι διευθυντής χωρίς να έχει καν πτυχίο).

• Η Περ/κή Δ/νση Κεντρικής Μακεδονίας καταλόγισε ποσό 14.830.000 ευρώ σε 10 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, για μη απόδοση ΦΠΑ και διοικητικά πρόστιμα. Πρόκειται για επιχειρήσεις εμπορίας ελαστικών, καφετέρια, ενεχυροδανειστήρια, για έναν ιδιωτικό υπάλληλο και έναν αγρότη.

• Η Περ/κή Δ/νση Κρήτης καταλόγισε ποσά ύψους 2.680.000 ευρώ σε 3 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για μη απόδοση ΦΠΑ, σε ιατρό ποσό 727.000 ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων και σε λογιστή ποσό 926.000 ευρώ για απόκρυψη εισοδήματος και ΦΠΑ.

• Η Δ/νση Ειδικών Υποθέσεων Θεσ/κης ολοκλήρωσε τον έλεγχο σε 13 off shore εταιρείες, με επιβολή φόρων ύψους 1.644.000 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων.

– Πέντε φυσικά πρόσωπα που ελέγχθησαν από την ως άνω Δ/νση απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 948.000 ευρώ.

– Επιχείρηση μετά από έλεγχο κλήθηκε να επιστρέψει στο yπουργείο Ανάπτυξης επιχορήγηση ύψους 800.000 ευρώ που είχε λάβει παρατύπως.

– Σε 20 επιχειρήσεις επεβλήθη πρόστιμο 8.226.000 ευρώ γιατί έλαβαν εικονικά τιμολόγια για να καλύψουν τα κέρδη τους και κυρίως για να ωφεληθούν τον αναλογούντα Φ.Π.Α.

• Η Περ/κή Δ/νση Δυτικής Ελλάδας καταλόγισε παραβάσεις ύψους 5.300.000 ευρώ σε δύο κατασκευαστικές εταιρείες στην Αθήνα, ένα ελαιοτριβείο στην Αιτωλοακαρνανία και σε εμπορική επιχείρηση στον Πύργο, για έκδοση ή λήψη εικονικών τιμολογίων.

• Η Περ/κή Δ/νση Θεσσαλίας καταλόγισε ποσά (φόρους και πρόστιμα) ύψους 2.000.000 ευρώ σε 2 επιχειρήσεις για ανακριβή δήλωση ΦΠΑ και λήψη εικονικών τιμολογίων.

• Στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη 26.141.000 τσιγάρα, με αναλογούντες δασμούς και φόρους ύψους 4.461.000 ευρώ. Σχηματίστηκε δικογραφία για λαθρεμπορία σε βάρος αλλοδαπού από τη Βουλγαρία και απεστάλη στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Διαβάστε επίσης:

Tο ΣΔΟΕ πήγε… Ελαφόνησο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014, 18:52

ΣΔΟΕ: Εντοπίστηκαν πλαστά τιμολόγια 214 εκατ. ευρώ-στην τσιμπίδα γιατροί και δικηγόροι
, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014, 13:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης