Σε σκανδαλώδεις προσλήψεις θυγατέρων, γαμπρών, κουμπάρων και λοιπών συγγενών προχώρησαν δύο δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα ο κ. Παπαδόπουλος προσέλαβε στο δήμο του τον Δημήτρη Δραγοτενλή, γαμπρό του κ. Λαφαζανίδη, και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, επίσης συγγενή του δημάρχου Ευόσμου-Κορδελιού. Σε αντάλλαγμα ο κ. Λαφαζανίδης προσέλαβε στο δήμο του την κόρη του κ. Παπαδόπουλου και έναν εκ των στενοτέρων συνεργατών του δημάρχου Παύλου Μελά, υποψήφιο με το συνδυασμό του, τον Περικλή Κετσακίδη.
Ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και συγκεκριμένα στις 17 Φεβρουαρίου 2011 ο δήμαρχος Παύλου Μελά προσέλαβε το γαμπρό του κ. Λαφαζανίδη σε θέση «ιδιαιτέρου γραμματέα δημάρχου». Μία εβδομάδα μετά προσέλαβε τον κ. Αγγελόπουλο ως ειδικό συνεργάτη με αντικείμενο «την παροχή συμβουλών και τη διατύπωση εξειδικευμένων γνωμών σε θέματα περιβάλλοντος, πράσινης ανάπτυξης, τηλεπικοινωνιών, φωτοβολταϊκών κ.λπ.».
Ελάχιστες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου 2011 ο κ. Λαφαζανίδης ανταπέδωσε τα ρουσφέτια προσλαμβάνοντας την κόρη του κ. Παπαδόπουλου σε θέση ειδικού συνεργάτη, για να παρέχει συμβουλές «για θέματα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης», και το στενό συνεργάτη του δημάρχου Παύλου Μελά, τον κ. Κετσακίδη, ως ιδιαίτερο γραμματέα δημάρχου.
Οι προσλήψεις των τεσσάρων δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ του Απριλίου του 2011. Από την πρώτη στιγμή στελέχη της αντιπολίτευσης στους δύο δήμους (Αντωνιάδης, Θεοδωρίδης, Αποστόλου κ.ά.) άσκησαν δριμεία κριτική για αυτές τις μεθοδεύσεις. Επιπλέον κατήγγειλαν ότι οι τέσσερις δεν πήγαιναν να εργαστούν στο δήμο στον οποίο είχαν προσληφθεί, αλλά παρέμεναν στο δικό τους δήμο, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δήμαρχο με τον οποίο συνδέονται συγγενικά. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, οι δύο δήμαρχοι προχώρησαν στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, την υλοποίηση του οποίου ανέθεσαν στους νεοπροσληφθέντες, που συγκρότησαν την «ομάδα εργασίας του μνημονίου». Έτσι ο καθένας θα μπορούσε να εργάζεται για την υλοποίηση του μνημονίου ευρισκόμενος είτε στον έναν είτε στον άλλο δήμο.
Η απάντηση των δημάρχων
Για το θέμα ρωτήθηκε από την εφ. Μακεδονία, ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αρχικά φάνηκε απρόθυμος να μιλήσει λέγοντας: «Δεν ασχολούμαι με αυτά τα θέματα. Η χώρα και οι πολίτες έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Δεν σχολιάζω κουτσομπολιά». Στη συνέχεια όμως υπεραμύνθηκε των ρουσφετιών, λέγοντας ότι «δικαίωμα στην εργασία έχουν όλοι οι άνεργοι. Δεν δέχομαι με τίποτε ότι έγινε κάποια ανταλλαγή. Οι προσλήψεις έγιναν, αλλά οι άνθρωποι που προσελήφθησαν το αξίζουν πραγματικά και όχι επειδή είναι συγγενικά πρόσωπα των δημάρχων. Εξάλλου είναι δικαίωμα των δημάρχων να κάνουν χρήση του νόμου 3784/7, σύμφωνα με τον οποίο οι δήμαρχοι έχουν την απόλυτη δικαιοδοσία να ορίζουν τους επιστημονικούς συνεργάτες τους. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν απολύτως σύννομες και αυτό πρέπει να το κρίνουν όσοι παραδίδουν μαθήματα ηθικής».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Λαφαζανίδης, ο οποίος δήλωσε: «Σε όλους τους δήμους της χώρας επιτρέπεται η πρόσληψη ειδικών συνεργατών. «Ο κάθε δήμαρχος προσλαμβάνει άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, γνωρίζοντας ότι έχουν γνώσεις και προσόντα. Αυτό έπραξαν και οι δύο δήμοι».
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος