«Λουκέτο» μπαίνει από τη Δευτέρα και για ένα μήνα στα χειρουργεία του νοσοκομείου της Ρόδου, καθώς λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Η κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού είναι κάτι περισσότερο από τραγική, αφού όλες οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες.
Όπως κατήγγειλαν μιλώντας στην «Ροδιακή» ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής κ. Νικήτας Μόσχος και ο εκπρόσωπος των γιατρών και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής κ. Μιχάλης Σοκορέλος, η κάθε κλινική λειτουργεί με έναν ή δύο γιατρούς και ακόμη και αυτές στις οποίες υπάρχουν τρεις, θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον με πέντε.
Το θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων δεν είναι κάτι νέο, αφού ήδη εδώ και ένα μήνα άρχισε το κλείσιμο στις αίθουσες των χειρουργείων. Έτσι από τις τρεις αίθουσες που λειτουργούσαν, έμειναν δύο, (μία για τακτικά και μία για επείγοντα περιστατικά) και πλέον έχει απομείνει μόνο μία.
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και όπως τόνισε ο κ. Σοκορέλος «ο λόγος που έκλεισαν οι αίθουσες είναι οι αναισθησιολόγοι.
Από τους εννέα που είχαμε στο νοσοκομείο της Ρόδου, έχουνε φύγει, έχουν συνταξιοδοτηθεί έχουν παραιτηθεί κάποιοι, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει τρεις αναισθησιολόγοι για να καλύψουν ένα μήνα εφημερίες, συν τα τακτικά ιατρεία, συν τα έκτακτα».
Χιλιάδες στη «λίστα» για να χειρουργηθούν
Όλα τα παραπάνω όμως έχουν ως αποτέλεσμα σε κάθε κλινική να υπάρχει «λίστα» με τα ονόματα ασθενών που περιμένουν στην «ουρά» για να έρθει κάποτε η σειρά τους και να χειρουργηθούν.
Το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός αυτός, μπορεί εύκολα να υπολογιστεί αν αναλογιστούμε πως μόνο στην Ορθοπεδική Κλινική – σύμφωνα με τον διευθυντή της- βρίσκονται στην… αναμονή 600 ασθενείς.
Όπως τόνισε ο κ. Σοκορέλος πρόκειται για ανθρώπους που μπορεί να μην κινδυνεύει η ζωή τους άμεσα, αλλά έχουν σοβαρά προβλήματα.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα.
Με «δανεικό» αναισθησιολόγο
Το νοσοκομείο της Ρόδου χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτει σε παροχές υπηρεσιών υγείας και τους κατοίκους των λοιπών νησιών αλλά και τα εκατομμύρια των επισκεπτών που κάθε χρόνο επιλέγουν την περιοχή μας για τις διακοπές τους.
Ωστόσο οι σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζει σε προσωπικό κάθε άλλο παρά το στόχο αυτό επιτυγχάνει.
Το τελευταίο διάστημα και μετά από πρόταση του διοικητή του νοσοκομείου κ. Βασίλη Παπανικόλα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, μετακινήθηκε στη Ρόδο αναισθησιολόγος από άλλο νησί.
Πιο συγκεκριμένα όπως είπε και ο κ. Σοκορέλος «είναι πρώτη φορά στα χρονικά που ενώ η Ρόδος πάντα έστελνε γιατρούς και προσωπικό στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία των άλλων νησιών, φέτος για πρώτη φορά αναγκαστήκαμε και είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα τον αναισθησιολόγο από την Κάλυμνο και αυτή την εβδομάδα που διανύουμε, έχουμε τον αναισθησιολόγο από την Κω για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».
Ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η όλη κατάσταση, εξέφρασε την απαισιοδοξία του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με όλη αυτήν την κατάσταση που εξελίσσεται, την πολιτική, αναισθησιολόγος δεν προβλέπεται να έρθει.
Έχει γίνει μία πάρα πολύ καλή κίνηση από τον δήμαρχο της Ρόδου που πήγε στον Υφυπουργό και υποσχέθηκε δύο επικουρικούς αναισθησιολόγους και έναν παθολόγο.
Μακάρι να υλοποιηθεί, αν έρθουν οι δύο αναισθησιολόγοι, γιατί είναι και θέμα διαδικασίας να προκηρυχθούν οι θέσεις να δηλώσουν και να βρεθούν και γιατροί, διότι και πριν από τέσσερις μήνες βγήκε στον αέρα μία θέση επικουρικού αναισθησιολόγου και δεν δήλωσε κανείς, γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον»!
«Αποδεκατισμένο» χαρακτήρισε το αναισθησιολογικό τμήμα και ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής Νικήτας Μόσχος τονίζοντας πως θα έπρεπε να εργάζονται σε αυτό τουλάχιστον πέντε γιατροί!
«Δεν καλύπτονται οι ανάγκες με τρεις αναισθησιολόγους, διότι που θα πρωτοπάει ο άνθρωπος αυτός, στα επείγοντα όταν έρχεται ανακοπή να κάνει αναζωογόνηση ή στο χειρουργείο να δίνει νάρκωση; διερωτήθηκε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου!
Αποδεκατισμένες και οι άλλες κλινικές
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου όπου συνολικά εργάζονται 80 γιατροί του ΕΣΥ και περίπου 25 επικουρικοί, όταν πριν από μερικά χρόνια μόνο οι γιατροί του ΕΣΥ ξεπερνούσαν τους 100!
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψυχιατρική κλινική στην οποία εργάζεται ένας γιατρός, αλλά και η νευρολογική κλινική η οποία λειτουργεί με έναν νευρολόγο και έναν επικουρικό ο οποίος θα φύγει και έχοντας απαγορεύσει από τον Σεπτέμβριο μήνα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να μην προσληφθούν άλλοι επικουρικοί.
«Υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν παράταση των επικουρικών και σταματάει και αυτό το μέτρο. Με λίγα λόγια βρισκόμαστε στο έλεος του Θεού!» είπε ο κ. Μόσχος.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Παιδιατρική Κλινική όπου υπηρετούν τρεις γιατροί, κάτι που στην πράξη σημαίνει πως ο κάθε ένας από αυτούς θα πρέπει να κάνει δέκα εφημερίες για να «βγει» το πρόγραμμα, την ώρα που ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να πληρωθούν μόνο τις 5 εφημερίες.
«Αντί να αυξανόμαστε και να καλύπτουμε τα κενά, αυξάνονται τα κενά! Δεν γίνεται να λειτουργήσουμε ως επιστήμονες κάτω από αυτές τις συνθήκες» είπε ο διευθυντής της Καρδιολογικής.
Χωρίς θέρμανση οι ασθενείς
Παράλληλα, ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Ρόδου, καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει θέρμανση αλλά ούτε και ζεστό νερό με αποτέλεσμα να κρυώνουν.
Οι ίδιοι διαμαρτύρονται και για την έλλειψη κλινοσκεπασμάτων, αφού ακόμη και τα υπάρχοντα που δίδονται στους ασθενείς είναι παλιά και φθαρμένα.
Με πληροφορίες από το rodiaki.gr