Παρεμβάσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με δίδακτρα για αλλοδαπούς φοιτητές, καθώς και τροποποιήσεις στη νομοθεσία για κολέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
Διαδοχικές αλλαγές και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης προανήγγειλε ο υπουργός ΠαιδείαςΑπό το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε πως οι τροποποιήσεις αυτές θα προκύψουν μετά τη σύγκληση των συμβουλίων και των επιτροπών, «ώστε μέσα από τον διάλογο και τη διαβούλευση» να επέλθει συμφωνία, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας ποιοτικής και πολύπλευρης εκπαίδευσης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι πρώτες συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Οκτώβριο. Ο υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι «την πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν συνηθίζει να κοιτά ούτε η Βουλή, αλλά ούτε και οι κυβερνήσεις».
«Εκεί, όμως, διαμορφώνονται οι σύγχρονοι Έλληνες, εκεί διαμορφώνονται οι σύγχρονοι πολίτες, εκεί πρέπει να στρέψουμε πια την προσοχή μας» πρόσθεσε.
Αναλυτικά οι 10 αλλαγές, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου:
1. Τα Α.Ε.Ι. απέκτησαν κύκλο σπουδών με τη διαγραφή των «αιώνιων», κι έτσι οι διεθνείς αξιολογήσεις θα το αναγνωρίσουν αυτό. Ισορροπούν οι πρυτανικές αρχές με τα Συμβούλια. Εξορθολογίστηκε η νομοθεσία της 4ης Μαΐου 2014 για τις μετεγγραφές, σε μια προσπάθεια να καλύψουμε δύο ανάγκες: αφενός την προστασία των οικογενειών που δυσκολεύονται οικονομικά και αφετέρου την εύρυθμη λειτουργία των Α.Ε.Ι. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των τμημάτων των Α.Ε.Ι.. Απελευθερώθηκε η έρευνα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για την Έρευνα και Τεχνολογία.
2. Ψηφίστηκε ο νόμος για την οργάνωση των θρησκευτικών Κοινοτήτων, συνεχίστηκε και εντάθηκε η μέριμνα για τους συμπολίτες μας που ασπάζονται τη μουσουλμανική θρησκεία, ενώ συνεργαζόμαστε άψογα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδας και το Άγιον Όρος, όπως από τις ανακοινώσεις των ιδίων προκύπτει πεντακάθαρα.
4. Ξεκίνησαν και συνεχώς αναβαθμίζονται οι δράσεις του κοινωνικού σχολείου, που στοχεύει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ανθρώπων και πολιτών. Η άθληση, η σωστότερη διατροφή, η ενημέρωση για τις μολυσματικές ασθένειες και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η καταπολέμηση του ρατσισμού αποτελούν τις βασικές δράσεις του κοινωνικού σχολείου.
5. Κατατίθεται στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο ο νέος νόμος για την Ειδική Αγωγή.
6. Ξεκινά τον Νοέμβριο το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κατάρτισης και Μαθητείας, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
7. Με αυστηρές αποφάσεις εξορθολογίζουμε τη μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσαρμόζοντας στη νομοθεσία τη λειτουργία των ιδιωτικών ΙΕΚ και κολεγίων, αλλά και αναγνωρίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.