Για την απλοποίηση διαδικασιών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να υλοποιούνται τα έργα για τα οποία έχει πιστωθεί μεγάλο χρηματικό ποσό, για την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου για πρώτη φορά «να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο» και επικέντρωση του δημοσίου διαλόγου στις συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων αντί σε «ανεύθυνη απόδοση ευθυνών», έκανε λόγο στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Η κ Δούρου μίλησε για ανάρμοστες πολιτικές συμπεριφορές «όταν η αγωνία όλων πρέπει να επικεντρώνεται στην κατάσταση των διασωθέντων και «εάν βρίσκονται σε ασφαλείς συνθήκες» Σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι οι αγνοούμενοι και αμέσως μετά η διασφάλιση της σίτισης και στέγασής τους. Επισήμανε ότι μεγάλο μέρος αυτής της μέριμνας -όπως προκύπτει και εκ του νόμου- έχει αναλάβει ο δήμαρχος Μεγάρων ενώ συγκινητική χαρακτήρισε και την ανταπόκριση ανάλογης βοήθειας που εκδήλωσαν ιδιώτες και επιχειρηματίες προς το κέντρο logistics της Περιφέρειας
Ερωτηθείσα για τις τοποθετήσεις περί ευθυνών από διαφόρους αιρετούς που μιλούν στα μέσα ενημέρωσης η κ Δούρου επισήμανε ότι «αυτός ήταν και ο λόγος που με οδήγησε προχθές το βράδυ στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου». Διότι, πρόσθεσε, υπάρχει ένα πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο και τόση επικάλυψη αρμοδιοτήτων εξαιτίας των οποίων μεγαλώσαμε με το να θεωρούμε νομοτέλεια «το καλοκαίρι να καιγόμαστε, το χειμώνα να πνιγόμαστε». Τόνισε ότι η ίδια δεν επιθυμεί να είναι ένας ακόμη κρίκος των εκλεγμένων που θεωρεί ότι η απώλεια ανθρωπίνων ζωών και οι καταστροφές περιουσιών είναι νομοτέλεια. Για το λόγο αυτό, είπε οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα προκειμένου να αναλάβει και η Περιφέρεια τις ευθύνες που της αναλογούν καθώς «για κάθε καθυστέρηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της Αιρετής, του δασάρχη ή κάποιου άλλου υπαλλήλου, εμείς αυτή τη στιγμή μετράμε 16 μαυροφορεμένες οικογένειες και την αγωνία τουλάχιστον 6 οικογενειών».
Στην ερώτηση εάν αισθάνεται αδύναμη σε σχέση με τις αρμοδιότητές της, η περιφερειάρχης υπενθύμισε τις πλημμύρες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει με την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας τον Οκτώβρη του 2014 και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων, με προεξάρχουσα την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου. «Εντάξαμε στο πρόγραμμα μας έργα κόστους άνω των 55 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα στην Δ. Αττική η χρηματοδότησή τους υπερβαίνει τα 58 εκατ.».
Και επειδή, προσθέτει δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με υπεκφυγές, να δηλώνουμε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες και παραλείψεις και να έχουμε τη συναίσθηση ότι δεν υπάρχει ρόλος και καθήκοντα, «οφείλουμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος διότι αλλιώς η πατρίδα μας δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να βγει από την μιζέρια και την κρίση».,
Υπογραμμίζει ότι την στιγμή που η Περιφέρεια επιχειρεί στο πλευρό των πυροσβεστών , των διασωστών, των εθελοντών και κλείνουν τα σχολεία για να μην κινδυνέψουν οι ζωές παιδιών, «προκύπτει από το ρόλο μας να παρέμβουμε και να ζητάμε από χθες να θεσπιστεί με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η άμεση απλοποίηση των απαλλοτριώσεων και των διαγωνιστικών διαδικασιών, διότι δεν μπορεί να έχουμε ΠΝΠ για περικοπή συντάξεων και μισθών και όχι γι αυτά τα ζητήματα .
Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει η « Δικαιοσύνη να έχει τον πρώτο ρόλο έστω και για πρώτη φορά. Διότι, συμπλήρωσε, « τόσα χρόνια βαρεθήκαμε να ακούμε να λένε θα μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και πότε να μην γίνεται αυτό».
Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι δεν επιτρέπεται οι ευθύνες να καλύπτονται από το άλλοθι των δημοσιονομικών περιοριστικών πολιτικών. Μόνο η Περιφέρεια τόνισε έχει πιστώσει μεγάλο ποσό χρημάτων για έργα των οποίων η μη υλοποίηση κάπου οφείλεται και κάποιος ευθύνεται. Ως παράδειγμα αμεσότητας όταν δεν υπάρχουν επικαλύψεις και εμπλεκόμενοι φορείς η κ Δούρου ανέφερε την αμεσότητα έναρξης των εργασιών που χαρακτήρισε το έργο του Φαληρικού όρμου το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά . «Επί 40 χρόνια ήταν ο απόλυτος κίνδυνος για τις περιοχές του Μοσχάτου και της Καλλιθέας ενώ για 13 χρόνια τα ολυμπιακά ακίνητα είχαν κλείσει το μέτωπο των συμπολιτών μας προς την θάλασσα και ξεκινήσαμε τις εργασίες αμέσως μετά την παραχώρηση τους στην Περιφέρεια.