Περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος μαθήτριας σχολείου της Θεσσαλονίκης καταγγέλθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.). Σύμφωνα με τους γονείς του κοριτσιού, συγκεκριμένος εκπαιδευτικός λειτουργός με εξαιρετικά δηκτικό τόνο εξαναγκάζει τη μαθήτρια να αποχωρεί από τη σχολική αίθουσα προκειμένου να ελέγξει την τιμή του σακχάρου ή να λάβει την ενέσιμη ινσουλίνη.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., τα επιχειρήματα-δικαιολογίες που επικαλείται η εκπαιδευτικός για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι ανίσχυρα και άνευ λογικής εκτίμησης. Κι αυτό διότι, πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το επιχείρημα ότι «η μέτρηση του σακχάρου ή η χορήγηση ινσουλίνης σε κοινό χώρο αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό συμβαίνει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το κορίτσι είναι μαθήτρια της β’ λυκείου στο Χορτιάτη. Έχει διαβήτη τύπου 1 και εδώ και χρόνια κάνει ινσουλίνη. Οι συμμαθητές της είναι εξοικειωμένοι και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ενώ έχουν σταθεί στο πλευρό της και την στηρίζουν απέναντι στη συμπεριφορά της συγκεκριμένης καθηγήτριας», εξηγεί στην «Μ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Δαραμήλας.

Παράλληλα, τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι η ρατσιστική αυτή συμπεριφορά έχει καταγγελθεί και στο λυκειάρχη, στηρίζει κι εκείνος την καθηγήτρια. Ωστόσο, η συμπεριφορά αυτή, που είναι ανεξήγητη εν έτει 2016, δημιουργεί όχι μόνο αίσθημα ντροπής και στενοχώριας στην ίδια τη μαθήτρια, αλλά προάγει την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό της από τη μαθητική κοινότητα.

«Από το 2015 τα σχολεία μπορούν να έχουν σχολικό νοσηλευτή, ο οποίος σε περίπτωση ανάγκης, μπορεί να παρέχει βοήθεια σε κάποιο παιδί που την χρειάζεται. Επιπλέον, κι ο εκάστοτε καθηγητής το μόνο που έχει να κάνει είναι να υποστηρίξει το μαθητή που χρειάζεται βοήθεια και να ενημερώσει την οικογένειά του», τονίζει ο κ. Δαραμήλας και προσθέτει ότι για το περιστατικό έχει ενημερωθεί με επιστολή αλλά και τηλεφωνικώς ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και έχει ζητηθεί η παρέμβασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν κι άλλα περιστατικά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί κι άλλα παρόμοια περιστατικά. Ο ίδιος τονίζει ότι το σχολείο έχει την ευθύνη να διδάσκει πρότυπα συμπεριφοράς, αξίες και κανόνες, να αίρει προκαταλήψεις και να προωθεί κοινωνικές αρετές και ευαισθησίες. Το ζήτημα που τίθεται εν προκειμένω είναι ότι οι συμπεριφορές που εκδηλώνονται στο σχολικό περιβάλλον υποθάλπουν και μπορούν να τροφοδοτήσουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

«Θεωρούμε ότι οι συμπεριφορές που καταγγέλλονται ότι παρατηρήθηκαν στο συγκεκριμένο σχολείο δεν ήταν κοινωνικά ενδεδειγμένες και ευθυγραμμισμένες με τους σκοπούς που πρέπει να επιτελεί η σχολική μονάδα. Η μέτρηση του σακχάρου αίματος και η χορήγηση της ινσουλίνης είναι ζήτημα ζωής για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Αναρωτιόμαστε αν θα αντιμετωπιζόταν με αντίστοιχο τρόπο ένα λιποθυμικό υπογλυκαιμικό ή υπεργλυκαιμικό σοκ ενός πάσχοντος μαθητή, συνέπεια της παράλειψης μέτρησης ή χορήγησης ινσουλίνης», τονίζει ο κ. Δαραμήλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αναφέρει ότι «περιστατικά όπως αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μεμονωμένα και δε χαρακτηρίζουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν παύουν όμως να είναι από κάθε άποψη απαράδεκτα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ανάλογο τρόπο από τους υπεύθυνους».

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης