«Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει και μπορεί να είναι σταθερός και αξιόπιστος συνομιλητής στα πολιτιστικά δρώμενα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε χαιρετισμό που μετέφερε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, για την έκθεση που παρουσιάζει πρωτότυπο υλικό του νέου graphic novel του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup) «Ο Συλλέκτης, έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο», η ίδια επισήμανε ότι πρόκειται για «σπουδαία και ξεχωριστή έκθεση graphic novel του σπουδαίου καλλιτέχνη όπως ο Soloup, που τολμά να θίξει ένα δύσκολο θέμα – αυτό της γονικής αποξένωσης».

Η Περιφέρεια συνδιοργανώνει και χρηματοδοτεί αυτή την έκθεση όχι ως μια αποσπασματική απόφαση αλλά στο πλαίσιο μιας στρατηγικής επιλογής ανέφερε η κ. Δούρου «αφού ως βαθμίδα διακυβέρνησης που βρίσκεται κοντύτερα στον πολίτη, έχει την υποχρέωση να υποβοηθά, χωρίς να χειραγωγεί, τις εκφάνσεις του πολιτισμού». Η περιφερειάρχης, αναφερόμενη στη νέα σχέση Πολιτισμού και Περιφέρειας, παρατήρησε ότι «το παράδειγμα αυτής της σχέσης που έχουμε οικοδομήσει για πρώτη φορά με τον πολύμορφο χώρο του πολιτισμού, δεν εκφράζεται μόνο από την έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα». Πρόσθεσε ότι «έχουν προηγηθεί η στήριξη της Μπιενάλε, του Athens digital art festival, οι μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στο Πεδίο του Άρεως στα τέλη κάθε χρονιάς, το φεστιβάλ στο Αττικό Άλσος, η καθολικά προσβάσιμη τέχνη στο θέατρο και τον κινηματογράφο». «Και όχι μόνο. Στηρίζουμε την Πινακοθήκη, την Ταινιοθήκη, τη Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών με πολλά εκατομμύρια ευρώ – όχι μόνο μέσα από τα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα) από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2019. Storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς, εικαστικά και κατασκευές ζωντανεύουν τις έξι διηγήσεις του βιβλίου οδηγώντας τους επισκέπτες σε μια νέα οπτική προσέγγιση. Το βιβλίο “O Συλλέκτης- έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο” εκπροσωπεί ένα άλλο είδος «λογοτεχνίας», ή καλύτερα έντεχνης αφήγησης, τα graphic novels.

Τα graphic novels είναι κόμικς, αγκαλιάζει ένα μεγαλύτερο κοινό, αφού συνήθως μιλάνε για πιο «ενήλικα» ζητήματα και συχνά με πολιτικοποιημένη ματιά και άποψη. Τέτοια παραδείγματα από την διεθνή σκηνή είναι το Maus του Art Spiegelman, το Persepolis της Satrapi, τα κόμικς- ρεπορτάζ για την Παλαιστίνη και τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία του Joe Sacco. Σε αυτή τη σειρά των – κοινωνικά ευαίσθητων- graphic novels ανήκει και «Ο Συλλέκτης». Έτσι για παράδειγμα στο «Αϊβαλί» (2014, Κέδρος), μια σπονδυλωτή ιστορία για την Μικρασιατική καταστροφή, τίθενται θέματα όπως τα ιστορικά γεγονότα του 1922, η ιστορική και συναισθηματική μνήμη, η ανταλλαγή των πληθυσμών, η προσφυγιά, οι Ελληνοτουρικές σχέσεις, οι εθνικές κι εθνικιστικές προκαταλήψεις. Ταυτόχρονα όμως και η φιλία ανθρώπων και λαών από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, η δυνατότητα μιας άλλης ειρηνικής συνύπαρξης, στοιχεία που μας απασχολούν έντονα και επιτακτικά και σήμερα. Η ίδια η «συνθήκη της Λωζάνης» για παράδειγμα, αναφέρεται ρητά στο «Αϊβαλί» και στο επίμετρό του.

Σημειώνεται ότι το «Αϊβαλί» είχε εκτεθεί επίσης στο μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς ακριβώς πριν 4 χρόνια. Ξεκίνησε ως μια έκθεση 28 ημερών και μετά από 2 παρατάσεις τελικά διήρκησε 3,5 μήνες. Επίσης τα κάδρα περιόδευσαν μετά σε εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και βρέθηκαν κρεμασμένα στους τοίχους για σχεδόν 400 ημέρες. Ακόμα έγιναν παρουσιάσεις και διαλέξεις για το Αϊβαλί στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, στην Κλερμόν- Φεράν, την Ραβέννα, το Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Κίεβο, την Κωνσταντινούπολη και φυσικά στο ίδιο το Αϊβαλίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πλέον αντικείμενο πολλών μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών. Έχει βραβευτεί ως «Καλύτερο κόμικς 2015» και «Καλύτερο Σενάριο» στα Ελληνικά. Τέλος, στο νέο graphic novel «Ο Συλλέκτης» (2018, Ίκαρος), γίνονται ξανά αναφορές στα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ υπάρχουν και οι σημερινές καθημερινές μικρές ιστορίες που επίσης κρύβουν δράματα και σύγχρονα προβλήματα όπως οι σχέσεις των ανθρώπων, τα διαζύγια, οι σχέσεις γονιών και παιδιών, η σχέση των θεσμών όπως συνδέονται και επηρεάζουν τις ζωές όλων. Ταυτόχρονα φωτίζεται η ανάγκη για ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο δομών, νομοθεσίας, υποστηρικτικής κοινωνικής πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης