Η άμεση πρόσβαση των Περιφερειών στα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα για το προσφυγικό ζήτημα της Ε.Ε., «αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου» υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την πρόεδρο της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Gabriele Neff.

Η περιφερειάρχης, ως μέλος του Κογκρέσου και της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων, υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου του Κογκρέσου στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού φαινομένου «μέσα από την ανάδειξη όλων των πτυχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στην πρόσφατη έκθεση του Κογκρέσου για την “Υποδοχή και την Ένταξη των προσφύγων/μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες”, επανέλαβε την επισήμανση για την «ανάγκη ενεργοποίησης μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου στη βάση της δίκαιης κατανομής της ευθύνης, χωρίς αποκλεισμούς, ύψωση φρακτών και κλείσιμο συνόρων».

Η κ. Δούρου υπογράμμισε ότι απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέψει την πρόσβαση των Περιφερειών στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και έκλεισε την τοποθέτηση της με την εκτίμηση ότι «το φαινόμενο δεν πρόκειται να παρέλθει και ότι απαιτεί την οικοδόμηση εκείνων των πολιτικών και των δομών, που μπορούν να το καταστήσουν παράγοντα ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».

Από την πλευρά της η Gabriele Neff, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα προσκαλεσμένη του Κοινοβουλίου και της Περιφέρειας Αττικής συνεχάρη τη Ρένα Δούρου για τη χθεσινή συνυπογραφή της «ως πρώτης Περιφέρειας στη Ελλάδα» στο Σύμφωνο κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που προωθεί το Κογκρέσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις προκειμένου να προωθηθούν και άλλα ζητήματα πέραν του μεταναστευτικού και της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Στόχος σημείωσε η κ. Neff, είναι «να καταστούν ευρύτερα γνωστές οι δράσεις του Κογκρέσου και του Συμβουλίου της Ευρώπης των οποίων οι θεμελιακές αρχές βασίζονται στη δημοκρατία. το κράτος δικαίου και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης