Για ανάσχεση του ρυθμού κρατήσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αυτήν τη χρονική συγκυρία δεν έχουμε “πάγωμα” των κρατήσεων, ωστόσο, αν συνεχιστεί η παρούσα πτώση του ρυθμού κρατήσεων, θα δημιουργήσει πρόβλημα στις τουριστικές ροές προς τη χώρα μας, συνολικά» τονίζει ο κ. Τσακίρης.
Όπως είπε, οι υποψήφιοι τουρίστες, που δεν κάνουν τώρα κράτηση για Ελλάδα, την ίδια στιγμή κλείνουν διακοπές σε άλλη χώρα. Παρόμοιες καταστάσεις, επεσήμανε ο κ. Τσακίρης, δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο στη λειτουργία των ξενοδοχείων, αφού θα πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία προσφορών προκειμένου να πετύχουν μεγαλύτερες πληρότητες.
Αναφορικά με τις πληρότητες των ξενοδοχείων και με αφορμή έρευνα-μελέτη της Moody΄s για τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι τόσο οι τιμές των ξενοδοχείων όσο και των πληροτήτων κινήθηκαν ανοδικά την περίοδο 2009-2014, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ελλάδα την περίοδο 2009-2012 ήταν εκτός του τρένου της ανόδου». Όπως είπε, την εξεταζόμενη περίοδο τα ελληνικά ξενοδοχεία μέτρησαν τέτοιες απώλειες σε πληρότητες και έσοδα, που η άνθιση της τελευταίας διετίας στον ελληνικό τουρισμό δεν κατάφερε να γιατρέψει τις πληγές των προηγούμενων ετών.
Στο σκέλος της έρευνας που αφορά στην ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων, όπως αυτή περιγράφεται στην έρευνα της Moody΄s, τόσο ο πρόεδρος του ΞΕΕ όσο και ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισημαίνουν ότι αυτό δεν ισχύει στην ελληνική περίπτωση, αφού η στρόφιγγα της χρηματοδότησης είναι κλειστή για τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη κατά 2,8% σε ετήσια βάση, όπως εκτιμά η μελέτη της Moody΄s, ο κ. Τσακίρης κάνει λόγο για μια αύξηση που αντιστοιχεί σε περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες για τη γηραιά ήπειρο.