Η οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στο νησί της Ζακύνθου από τη φωτιά που κατακαίει μεγάλες δασικές εκτάσεις είναι -ομολογουμένως- μεγάλη.
Τα αίτια που την προκάλεσαν, αν και δεν έχουν εξακριβωθεί, αποδίδονται στη δράση κυκλώματος, στη «μαφία των εμπρηστών» που εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα δρουν ανενόχλητοι στη Ζάκυνθο, προκαλώντας τεράστια ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού του Ιονίου.
Τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά αποδίδονται στη «μαφία των εμπρηστών» που εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα δρουν ανενόχλητοι στη Ζάκυνθο, προκαλώντας τεράστια ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα του νησιούΑξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις για μεγάλη τουριστική επένδυση στο βόρειο τμήμα του νησιού, καθώς ξένο fund έχει δεσμεύσει 15.000 στρέμματα γης προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί τουριστικό θέρετρο. Σε δηλώσεις του μάλιστα, ο περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος δεν απέκλεισε οι πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα του νησιού να σχετίζονται με την εν λόγω κυοφορούμενη επένδυση.
Έκανε λόγο για τουριστικό ανταγωνισμό και διαφορετικά θεσμικά ή ιδιωτικά συμφέροντα μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των υποψήφιων επενδυτών. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται οι εμπρησμοί να εντάσσονται σε αυτήν τη διαμάχη.
Παράλληλα, ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στο ενισχυμένο τουριστικό ρεύμα τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Κεφαλονιά, νησιά τα οποία επλήγησαν εφέτος περισσότερο από τις πυρκαγιές.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο περιφερειάρχης απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για τυχαία περιστατικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί πια να σκέφτεται ότι αυτές οι φωτιές στη Ζάκυνθο, και στο σύνολο του Ιονίου, εφέτος, έχουν να κάνουν με τυχαίες περιπτώσεις ή ενδεχομένως με αμέλειες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εμπρηστικό».
Κατά την εκτίμησή του, οι δράστες επιδίωξαν την «αλλαγή χρήσεων γης στις περιοχές ή ακόμα – κάτι το οποίο συζητείται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα – το πώς θα πληγεί ο τουρισμός στα νησιά όπου τα τελευταία χρόνια έχει συνεχή άνοδο».
Την ίδια θέση ασπάζεται και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων… Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό».
Τόνισε, δε, πως «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».
«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» ανέφερε ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα».
«Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» επεσήμανε.
Σχέδιο για τον εντοπισμό των υπευθύνων
Οι υπόνοιες αλλά και οι ενδείξεις που υπάρχουν περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού του νησιού και μάλιστα σε περίοδο με αυξημένη τουριστική κίνηση οδήγησαν τις αρχές ασφαλείας στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για τη σύλληψη τυχόν υπευθύνων.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας άνδρας, κατά πληροφορίες αλβανικής υπηκοότητας, έχει προσαχθεί και ανακρίνεται, ενώ οι Αρχές επιχειρούν να συλλάβουν κι άλλα δύο άτομα, τα οποία εντοπίστηκαν την Κυριακή από πυροσβεστικό ελικόπτερο να κινούνται «ύποπτα» στην περιοχή.
Στο νησί έχουν μεταβεί και κλιμάκια της Ασφάλειας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής.
Επίσης, με στόχο να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί από αστυνομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα κλιμάκια αυτά αναλαμβάνουν ρόλο επιτήρησης σε κομβικά σημεία της Ζακύνθου, ιδίως τις νυχτερινές ώρες, οπότε και η δράση των εμπρηστών καθίσταται ευκολότερη, καθώς είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη.
Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως και σήμερα έχουν ξεσπάσει στη Ζάκυνθο περίπου 80 δασικές πυρκαγιές, με ύποπτη συχνότητα.
Διαβάστε επίσης: