Έως και το 50% θα φθάσει το ποσοστό μείωσης των προστίμων που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη καταβολής φόρων, σε μια προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να αυξηθούν οι εισπράξεις και να βελτιωθούν τα νούμερα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό αναφορικά με τα έσοδα. Το νέο σύστημα προστίμων έχει συμπληρώσει έναν χρόνο ζωής, μετά την ψήφισή του στη Βουλή, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πλέον πως δεν αποδίδει. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο εν μέσω έντονων πιέσεων της τρόικας για αύξηση της εισπραξιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 26,5 δισ. ευρώΕιδικότερα, επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο αλλαγής στις «καμπάνες» που προσαυξάνουν το χρέος φυσικών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου κατά 10%, 20% και 30% σε περιπτώσεις καθυστέρησης εξόφλησης για 2, 12 ή 24 μήνες αντίστοιχα. Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται και το μέτρο του διπλασιασμού της οφειλής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου, ενώ το οικονομικό επιτελείο μελετά και το σενάριο να μεσολαβεί ένα «σεβαστό» χρονικό περιθώριο από την εκπνοή της προθεσμίας για την καταβολή της οφειλής μέχρι την επιβολή προστίμου για την καθυστέρηση αυτή.

To… ποινολόγιο της εκπρόθεσμης πληρωμής φόρου:

  • πρώτος μήνας: 0,73%
  • δεύτερος μήνας: 1,46%
  • τρίτος μήνας: 2,19% + πρόστιμο 10%
  • 12 μήνες: 8,76% + πρόστιμο 20%
  • 24 μήνες: 17,52% + πρόστιμο 30%.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 300.000 ευρώ. Όσοι οφειλέτες, όμως, ξεπερνούν το όριο αυτό θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» και οι πιέσεις για το «κυνήγι» των μεγαλοοφειλετών μετά την αδράνεια του οικονομικού μηχανισμού να αξιοποιήσει καταλλήλως δεδομένα από λίστες Ελλήνων πολιτών με μεγάλο «πόθεν έσχες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόστιμο στο… πρόστιμο

Μόλις το 0,3% από τα πρόστιμα, ύψους 3,7 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν από τα τέλη Νοεμβρίου του 2013, έχει εισπραχθείΤα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν πως η απειλή των προστίμων δεν ιδρώνει τα αφτιά των οφειλετών. Οι περισσότεροι εξ αυτών δείχνουν να μην μπορούν, έτσι κι αλλιώς, να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω των πολλών ανοικτών μετώπων με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι. Οι φόροι αυξάνονται, ενώ την ίδια στιγμή το εισόδημα μειώνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που δεν ξέρουν ποια… τρύπα να καλύψουν πρώτα. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως μόλις το 0,3% από τα πρόστιμα, ύψους 3,7 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν από τα τέλη Νοεμβρίου του 2013, έχει μπει στα κρατικά ταμεία. Συνολικά, οι «καμπάνες» για καθυστερήσεις στην καταβολή των οφειλών ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 26,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το ΥΠΟΙΚ επιλέγει να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στους λεγόμενους μεγαλοοφειλέτες, προαναγγέλλοντας κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 300.000 ευρώ. Αυτό θα γίνεται μέσω της ενεργοποίησης μέτρων που δεν είχαν ποτέ μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί, όπως είναι η άσκηση αγωγής καταδολίευσης. Ειδικότερα, στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου θα μπαίνει μεταξύ άλλων η ακίνητη και κινητή περιουσία των οφειλετών αυτών, η οποία πέρασε εικονικά σε συγγενικά τους πρόσωπα υπό τον φόβο των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, οι δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων θα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα εντάσσονται σε διαδικασίες εξπρές. Προς αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να αναρτώνται τόσο στον ιστότοπο της ΓΓΔΕ όσο και του ΤΑΙΠΕΔ οι περιλήψεις των προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης