Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:29 στο θαλάσσιο χώρο 49 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου και 361 χλμ. νοτιανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε σε πραγματικό χρόνο την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας μέσα από το Σεισμολογικό Κέντρο Ευρώπης – Μεσογείου (EMSC-CSEM)

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε την καταγραφή του σεισμογράφου της περιοχής σας

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο Ευρώπης – Μεσογείου (EMSC-CSEM), τo εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 60 χιλιόμετρα.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην Κάρπαθο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δόνηση, όπως την κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Ζάκρο

Η γραφική απεικόνιση του σεισμού, όπως την κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Αρχάγγελο Ρόδου

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr o Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας

Στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφώνου της Ζούγκλας μίλησε ο σεισμολόγος κ. Άκης Τσελέντης και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Ο κ. Τσελέντης ήταν καθησυχαστικός και δήλωσε ότι σεισμός τέτοιου μεγέθους δικαιολογείται για τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς θεωρείται σεισμογενής.

Ο κ. Μακρόπουλος δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να διευκρινιστεί εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Ακούστε τι είπε στη zougla.gr ο δημοσιογράφος και διευθυντής της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Cretalive.gr», Κώστας Βεζυράκης

Ταρακουνήθηκαν οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου- η δόνηση ήταν αισθητή σε Αττική-Κύπρο-Κάιρο

Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η δόνηση σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου, ενώ μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κάρπαθο. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους, καθώς μόλις άρχισε ο σεισμός έπεφταν αντικείμενα, και μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.


Η δόνηση, όπως την κατέγραψε ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Βούλα Αττικής

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που δεν είναι συνηθισμένη σε σεισμικές δονήσεις, κάποιοι κάτοικοι που διαπίστωσαν το σεισμό βγήκαν αμέσως στους δρόμους, αλλά χωρίς ανησυχία, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπήρξαν ζημιές.

Για το γεγονός έκανε ειδική αναφορά και η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με κάτοικο της Κρήτης, μας δήλωσε ότι η δόνηση διήρκησε αρκετά δευτερόλεπτα και ότι αρκετοί πολίτες πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τις οικίες τους. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Κρήτη, την Κάρπαθο, αλλά και τη Μήλο.

Σε επικοινωνία μας με κάτοικο της Ρόδου, μας περιέγραψε ότι μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν τη δόνηση, ο σκύλος της γάβγιζε συνεχώς. Όπως μας είπε, η δόνηση ήταν μεγάλη, ενώ οι γονείς της που διαμένουν στη Λάρνακα της Κύπρου επικοινώνησαν μαζί της και της είπαν ότι αισθάνθηκαν και εκείνοι το σεισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου, κ. Χρονάκη, στο Λασίθι ο σεισμός έγινε μεν αισθητός, πολλοί βγήκαν από τα σπίτια τους αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Ωστόσο, μικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε σταθμευμένα αυτοκίνητα από πτώση σοβάδων στο Ηράκλειο.

Δείτε το video από το cretalive

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου. Στις ορεινές κοινότητες του νησιού επικράτησε αναστάτωση καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον αξιωματικό υπηρεσίας στον αστυνομικό σταθμό της Κάσου, ο οποίος δήλωσε πως αιφνιδιάστηκε από την παρατεταμένη διάρκεια του σεισμού, ενώ, παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση, Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, 16:34

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης