Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ φορέων της Πολιτείας, πολιτικών κομμάτων και πανεπιστημιακών φοιτητικών συλλόγων και πολιτικών παρατάξεων εξελίσσεται το ζήτημα της παραμονής στη χώρα μας των περίπου 300 μεταναστών που βρήκαν καταφύγιο στο κτήριο της Νομικής σχολής Αθηνών.

Ωστόσο, η τύχη των μεταναστών, που βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης και ζητούν την άμεση νομιμοποίησή τους, έχει οδηγήσει στο να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση, εμμέσως πλην σαφώς, για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε ως πολιτικά υποκινούμενη πράξη την παρουσία των μεταναστών στη Νομική, αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο που διαδραμάτισε συγκεκριμένη πολιτική οργάνωση. Σε σχετική της δήλωση ανέφερε ότι «οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική, δεν βρέθηκαν τυχαία, οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν και κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες».

Παρέμβαση Παπανδρέου

Στο θέμα αναφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια της δεξίωσης προς τιμήν του Διπλωματικού Σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή.

«Όλοι οι παράγοντες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν θα πρέπει να καταλυθεί το κράτος δικαίου. Να εφαρμοστούν οι νόμοι» ήταν οι κουβέντες που είπε ο Γ. Παπανδρέου στον κ. Παπουτσή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε μιλώντας στους δημοσιογράφους στην ίδια δεξίωση, ότι αν δεν υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση η ΕΛΑΣ δεν επεμβαίνει.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για μια κατάσταση που έχει ξεπερασθεί από τα γεγονότα προσθέτοντας ότι ίσως το άσυλο να πρέπει να καταργηθεί.

Για «ντροπή» έκανε λόγο ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι είναι μια κατάσταση που εκθέτει την Ελλάδα.

ΣΥΝ: Μας στοχοποιούν

Ο Συνασπισμός, από την πλευρά του, κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια στοχοποίησης των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται αλληλέγγυες στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών, με στόχο να ξεφύγει η συζήτηση από την ουσία της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση των μεταναστών να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας σε χώρο του Πανεπιστημίου, που δεν παρακωλύει την πανεπιστημιακή διαδικασία, ελήφθη κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής, την οποία υπερψήφισαν και οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ και διατυπώνεται το ερώτημα τι μεσολάβησε, ώστε μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν στάση.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν, ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».

Από την πλευρά της, η νεολαία του ΣΥΝ υποστηρίζει ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκονται οι μετανάστες δεν χρησιμοποιείται για καμία δραστηριότητα και δεν παρακωλύεται η λειτουργία της σχολής, ενώ ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής στέκεται στο πλευρό των μεταναστών.

ΚΚΕ: Πλήττεται το άσυλο

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζει ότι η ενέργεια της εγκατάστασης των μεταναστών στη Νομική δεν εξυπηρετεί τα δίκαια αιτήματα τους, αλλά αντίθετα τους εκθέτει, ενώ παράλληλα πλήττει το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου.

Αρνητικά τάσσεται το ΚΚΕ και απέναντι στην απόφαση της πρυτανείας να παύσει τη λειτουργία της Σχολής καθώς, όπως αναφέρεται, στοχοποιεί τους μετανάστες ιδιαίτερα με το να εγκαλεί την κυβέρνηση αποκλειστικά για το θέμα της περιφρούρησης του κτιρίου.

Δημοκρατική Αριστερά: Λανθασμένος τρόπος για τη συζήτηση περί ασύλου

Την επαναφορά με αρνητικό τρόπο του ζητήματος του πανεπιστημιακού ασύλου επισημαίνει, με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Παράλληλα, ζητεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να επιδείξουν σοβαρότητα στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, η έλλειψη της οποίας δεν μπορεί να αντικαθίσταται από ενέργειες μεμονωμένων ομάδων ή προσώπων».

Κατάργηση του ασύλου ζητεί ο ΛΑ.Ο.Σ.

«Εάν η πολιτεία θέλει να εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν, μπορεί να παρέμβει χρησιμοποιώντας τις διατάξεις για μεταφορά λαθρομεταναστών και την εξασφάλιση καταλύματος, άνευ της τυπολατρείας περί πανεπιστημιακού ασύλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και η θέση της ΠΟΣΔΕΠ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου Αθηνών «την Κυριακή 16/01/2011, παρά την άρνηση της Κοσμητείας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, εισήλθαν σε χώρο της Σχολής περισσότεροι από 200 μετανάστες, διεκδικώντας από την Πολιτεία την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στη χώρα και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας. Οι μετανάστες αυτοί ξεκίνησαν από την Κρήτη, διέσχισαν ανεμπόδιστοι την Αθήνα και κατέλαβαν τους χώρους της Σχολής, παρά τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας από τις Αρχές του Πανεπιστημίου».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του» και τονίζεται ότι πρέπει η Πολιτεία να συμβάλει στην άμεση επίλυση του προβλήματος «και να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους».

Παράλληλα, η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των κτηρίων της Σχολής μέχρι την Παρασκευή 28/01/2011, ενώ θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27/01/2011, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πιθανές εξελίξεις.

Αλληλέγγυα τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού δηλώνει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), ενώ αναφέρεται και στα γεγονότα της Νομικής με την εγκατάσταση των μεταναστών στο κτήριο της οδού Σόλωνος.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με έντονη αγανάκτηση παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αφού με ευθύτητα και θάρρος αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους, να κινηθούν άμεσα προς την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Παράλληλα η ΠΟΣΔΕΠ επιρρίπτει ευθύνες στα Υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για το θέμα που έχει προκύψει. «Για μια ακόμα φορά είναι ολοφάνερο ότι το πανεπιστήμιο επιτελεί το καθήκον του, ενώ η Πολιτεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΣΔΕΠ.

Ξεκίνησαν απεργία πείνας

Την ίδια στιγμή, οι μετανάστες υψώνουν κραυγή αγωνίας, αποφασίζοντας να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, ζητώντας την άμεση επίλυση του ζητήματός τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά τις 12:00, επεσήμαναν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους.

Δήλωση υπουργού Προστασίας του Πολίτη

«Η προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Αρχών και αφορά στα υποκείμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διδάσκοντες και διδασκόμενους. Αυτή είναι η ουσία και το περιεχόμενο του Πανεπιστημιακού Ασύλου για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της γνώσης στους πανεπιστημιακούς χώρους. Το Πανεπιστημιακό Άσυλο ισχύει και κατοχυρώνεται με νόμο του κράτους ως κατάκτηση του δημοκρατικού φοιτητικού κινήματος μετά την μεταπολίτευση με την ολόθερμη υποστήριξη του προοδευτικού, πνευματικού και πολιτικού κόσμου.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να υπενθυμίσω προς όλους ότι το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν προσφέρεται, ούτε ως άλλοθι θεσμικής δυσλειτουργίας και διοικητικής ανικανότητας, ούτε ως πεδίον επιδίωξης πολιτικών σκοπιμοτήτων και αλλότριων εξωπανεπιστημιακών στόχων.

Οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων, όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Ως εκ τούτου, οι Πανεπιστημιακές Αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Νομική Σχολή Αθηνών. Όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες της Πανεπιστημιακή κοινότητας και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους.

Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται σήμερα στη δημόσια συζήτηση, είναι μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών, αποπροσανατολισμού της Κοινής Γνώμης και συμβάλλουν αντικειμενικά στην επιδίωξη των στόχων της κινητοποίησης που διοργάνωσε η Κίνηση “Φόρουμ των Μεταναστών” επιδιώκοντας την άμεση νομιμοποίηση όλων των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό εξάλλου δήλωσαν χθες κατά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Φόρουμ και των ίδιων των μεταναστών με την αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης κ. Άννα Νταλάρα και το Γενικό Γραμματέα Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ανδρέα Τάκη.

Όπως, όμως τους τόνισαν, τόσο η κ. Νταλάρα, όσο και ο κ. Τάκης, κάτι τέτοιο αντίκειται στις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο πλαίσιο των νόμων του Κράτους. Η Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, το καθένα στο χώρο ευθύνης του, είναι έτοιμα να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών».