Προβλήματα λειτουργίας παρατηρούνται στις σχολές και στα τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξαιτίας της αδυναμίας να αναπληρωθούν οι καθηγητές που συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας ανέφερε ότι κάθε χρόνο αποχωρούν περίπου 100 πανεπιστημιακοί, ενώ μετά το 2010 σταμάτησαν οι προκηρύξεις για νέες προσλήψεις. Υπάρχουν δε σχολές, όπως η Αρχιτεκτονική, όπου τα τελευταία 8 χρόνια από 100 καθηγητές απέμειναν μόνο 38.

Όπως λέει ο κ. Μήτκας, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα, στην ομιλία του, αναφερόμενος στο πρόβλημα, είπε -μεταξύ άλλων- ότι «μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση χωρίς ασανσέρ και καλοριφέρ, αλλά όχι χωρίς δασκάλους», ενώ επισημαίνει ότι έμπειροι καθηγητές φεύγοντας «παίρνουν» μαζί τους και το γνωστικό αντικείμενο, που ενδεχομένως δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

«Ένα, δύο, τρία χρόνια θα μπορούσαμε να το αντέξουμε, αλλά τώρα πάει να γίνει πολύ σημαντικό το πρόβλημα» υπογραμμίζει και υπενθυμίζει ότι για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης ενός καθηγητή απαιτούνται δύο και τρία έτη.

Όπως αναφέρει, για κάποιο διάστημα έρχονταν στο ΑΠΘ κάποιοι καθηγητές που είχαν προσληφθεί με τις τελευταίες διαδικασίες που ξεκίνησαν το 2010. «Το Τμήμα Φαρμακευτικής έχει κάτω από 20 μέλη ΔΕΠ και γύρω στους 30 είναι ένας λογικός αριθμός για μια τόσο ιδιαίτερη σχολή. Δεν καλύπτονται τα γνωστικά αντικείμενα. Το Μαθηματικό μόνο 20 επίσης, στην Αρχιτεκτονική από 100 καθηγητές έπεσαν στους 38 μέσα σε 8 χρόνια» αναφέρει ο κ. Μήτκας και επισημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι άμεσα αναστρέψιμη, ακόμα κι αν διατεθούν κονδύλια για προσλήψεις.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να απασχολήσουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν εξαιρετικά ακαδημαϊκά προσόντα, δεν θέλουμε να φύγουν από την Ελλάδα, να βρούμε έναν τρόπο να αρχίσουμε να τους απασχολούμε» κατέληξε.