«Φιλοδοξία μας είναι να συστήσουμε στη Δυτική Αθήνα, την πρώτη ενεργειακή κοινότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παράδειγμα προς μίμηση για αντίστοιχες πρωτοβουλίες πανελλαδικά», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας, εισηγούμενος την πρόταση για σύσταση ενεργειακής κοινότητας από τους δημόσιους φορείς της Δυτικής Αθήνας, ενόψει των δυνατοτήτων στον τομέα της παραγωγής, διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας, που δίνει στους ΟΤΑ η (αυριανή) ψήφιση σχετικού νομοσχέδιου.

Το θέμα αυτό ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που προκάλεσε ο κ Τζόκας στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας με τη συμμετοχή των δήμαρχων της περιοχής, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, (ΑΣΔΑ), του πρόεδρου του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και εκπρόσωπων του υπό σύσταση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Με την πρόταση συμφώνησαν όλοι, καθορίζοντας μάλιστα και τα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοβουλίας, που περιλαμβάνουν την εισαγωγή του θέματος στα δημοτικά συμβούλια και την αρτιότερη τεχνική διερεύνηση της πρότασης από κατάλληλη τεχνική επιτροπή.

Ο αντιπεριφερειάρχης εισηγούμενος την πρόταση επισήμανε ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή ώστε «να προχωρήσουμε σε σύσταση μιας τέτοιας ενεργειακής κοινότητας». Μεταξύ αυτών ανέφερε Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» και το τμήμα Ηλεκτρολογίας και το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ Πειραιά (νυν Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής), με αξιόλογο ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο στην παραγωγή ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας.

Για το δε Πάρκο, υπογράμμισε ότι οι χώροι του προσφέρονται τόσο για τη στέγαση εγκαταστάσεων παραγωγής ΑΠΕ, όσο και για την επίδειξη της οικολογικής αυτής προσπάθειας, αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα ζητήματα αυτά. Επιπλέον, σημείωσε ότι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, αποτελεί πλεονέκτημα η στενή συνεργασία και χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου από το Πράσινο Ταμείο.

Ο κ. Τζόκας χαρακτήρισε απόλυτα εφικτή την επιτυχία του εγχειρήματος λόγο της «καλής συνεργασίας σε πολλούς τομείς που έχει αναπτυχθεί» όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των δήμων και της αντιπεριφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, «η ύπαρξη του ΑΣΔΑ ως συνεκτικού ιστού μεταξύ των δήμων, αλλά -το σημαντικότερο- ως οργανισμού που θα παρέχει σημαντική τεχνική βοήθεια στην υπό ίδρυση κοινότητα αποτελεί έναν ακόμα καταλυτικό λόγο για την επιτυχία της προσπάθειας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επικείμενη υλοποίηση της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) από τον ΑΣΔΑ, η οποία «θα λειτουργήσει συνεργατικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Κλείνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για τον «διακηρυγμένο από το νομοσχέδιο στόχο που αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας», τονίζοντας ότι η Δυτική Αθήνα οφείλει να καταστεί περιοχή προτεραιότητας για την υλοποίηση αυτών των ρυθμίσεων. Με την αξιοποίηση όλων αυτών των

πλεονεκτημάτων, επισήμανε, «θα επιτευχτεί σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας και οι δήμοι θα έχουν ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, το οποίο θα ανταποδώσουν με περισσότερες προσφερόμενες υπηρεσίες προς του πολίτες».

Εξάλλου, ότι με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο γενικός διευθυντής Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ενημέρωσε τους αυτοδιοικητικούς για την πορεία της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας, που αφορά στη θωράκιση του συνόλου της Δυτικής Αθήνας και πρόκειται στο προσεχές διάστημα να δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ