Δέκα χρόνια μετά την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών την περίοδο 2004-2005, η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone υποχρεώθηκε οριστικά στην καταβολή του προστίμου των 50,6 εκατομμυρίων ευρώ που της είχε επιβληθεί το 2013 από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση για την ακύρωση του εν λόγω προστίμου που είχε κατατεθεί από την εταιρεία για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών, και μη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή των τηλεφωνικών υποκλοπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, η ΑΔΑΕ είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 76 εκ. ευρώ στην Vodafone επειδή δεν είχε ενημερωθεί αμέσως από την ίδια την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού αλλά και γιατί δεν είχε ενημερώσει τους συνδρομητές της για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών τους.

Το 2010, όμως το πρόστιμο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς κρίθηκε ότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες όπως επιτάσσει η Διεθνής και ελληνική νομοθεσία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών και αναπέμφθηκε η υπόθεση στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλη νέα νόμιμη απόφαση.

Τότε (2010) είχε επιβληθεί πρόστιμο 7,3 εκατ. ευρώ στην Ericsson η οποία ήταν προμηθευτής του λογισμικού της Vodafone. Ακολούθησε νέα απόφαση, τον τον Ιανουάριο του 2013 από την ΑΔΑΕ, η οποία μετά και την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, μείωσε σε 50,6 εκ. ευρώ το πρόστιμο στη Vodafone. Και πάλι, όμως προσέφυγε στο ΣτΕ η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ζητώντας εκ νέου την ακύρωση του προστίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με μια απόφαση 80 και πλέον σελίδων, απορρίπτοντας ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμούς, επικύρωσε την απόφαση της ΑΔΑΕ.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης