Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των ιστορικών τειχών της Θεσσαλονίκης.
Η μελέτη για την συντήρηση και την βελτίωση της ανώτερης επιφάνειας των τειχών της Θεσσαλονίκης, άρχισε από το 2010 και η αποπεράτωση του έργου αναμένεται να τελειώσει τον Οκτώβριο. Το έργο ξεκίνησε πάνω από το Επταπύργιο και συνέχισε κατά μήκος των τειχών μέχρι και στα αποκομμένα κομμάτια στην περιοχή της Καμάρας.
Στα τείχη έγινε καθαρισμός, αποχωμάτωση και εργασίες στερέωσης, ώστε να είναι ανθεκτικά. Επίσης οι εργάτες, πάντα με την παρουσία και τον συντονισμό αρχαιολόγου, προσπαθούν να βελτιώσουν την επιφάνεια των τειχών και να επανέλθει στην αρχική της μορφή. Σε πολλά κομμάτια το έχουν ήδη καταφέρει και είναι εμφανής η αλλαγή στην ανώτερη επιφάνεια τους. Τα Βυζαντινά τείχη έχουν μήκος περίπου στα 5 χιλιόμετρα και αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αφού αναφέρονται σε επιγραφές από τον 3ο αιώνα π.Χ.
Το έργο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το κόστος του να ανέρχεται στο 1.800.000,00. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει πολλές αρχαιολογικές ομάδες για τις συγκεκριμένες εργασίες και θέλουν να ενημερώνονται. Σήμερα στο σημείο εργασιών στην Καμάρα, βρισκόταν μια ομάδα από Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, όπου αρχαιολόγοι και τεχνικοί τους ενημέρωναν για το έργο.
ΠΗΓΗ: seleo.gr