Πρωτοβουλία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα 168 παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στο στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» στη Βέροια έλαβε η αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας.
Αυτό ανέφερε η βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, Παρασκευή Κοτσάλου Πάπαρη, σε ημερίδα με θέμα «οι βιβλιοθήκες στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη.
«Τα παιδιά γνωρίζουν κάποιες λέξεις στα αγγλικά και προσπαθούν να τις μάθουν και στα ελληνικά ώστε να επικοινωνούν και με τους εθελοντές που βρίσκονται στο στρατόπεδο» είπε η κ. Κοτσάλου – Πάπαρη και διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες για την εκμάθηση ελληνικών σε ενήλικες και τη λειτουργία, μέσα στο κέντρο φιλοξενίας, δανειστικής βιβλιοθήκης για πρόσφυγες, μικρούς και μεγάλους.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων από εθελοντές της Βέροιας.
«Πέρα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι πρόσφυγες έχουν μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης και πληροφόρησης ενώ τα προσφυγόπουλα έχουν μεγάλη ανάγκη ψυχαγωγίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «επειδή τα παιδικά χαμόγελα είναι βασική έγνοια όλων όσοι ασχολούνται με το δαιδαλώδες προσφυγικό, οι εθελοντές της Βέροιας έχουν φροντίσει με δράσεις και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης τα οποία ευελπιστούν να αυξήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να τους προσφέρουν στιγμές ξεγνοιασιάς».
Η κ. Κοτσάλου είπε ακόμη ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η συνέχιση του προγράμματος «Οδυσσέας» που ολοκληρώθηκε πέρσι σε όλους τους νομούς της χώρας για την εκπαίδευση μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.
«Θεωρώ ότι είναι βασική υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας ή των υπουργείων που σχετίζονται με τη μετανάστευσης η συνέχιση τέτοιων προγραμμάτων, η εξεύρεση πόρων για τη συνέχιση των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας, των στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και η συνέχιση ή η δημιουργία ενός νέου προγράμματος “Οδυσσέας” για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μετέχουν του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, αν, βέβαια, θελήσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν να λάβουν άσυλο στη χώρα μας» υπογράμμισε.
ΠΗΓΗ: verianet.gr