Τις εντυπώσεις κερδίζει η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, που, μέσω φόρμας επικοινωνίας, οι πιστοί μπορούν να στέλνουν on line τις προσευχές τους!

«Η ανταπόκριση των πιστών είναι μεγάλη» λέει στην «Ε» ο μητροπολίτης κ. Γεώργιος και προσθέτει: «Σχεδόν καθημερινά οι ιερείς τυπώνουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα και μνημονεύουν στη συνέχεια τα ονόματα στις ενορίες τους». Στόχος της διαδικτυακής επικοινωνίας ήταν να έρθουν πιο κοντά οι νέοι στην εκκλησία και όχι να αναπληρώνει τη συμμετοχή τους στην εκκλησιαστική λειτουργία. «Οι νέοι συνήθιζαν να μου λένε, “πάτερ προσευχήσου για εμένα” δεν γνώριζαν για τη μνημόνευση των ονομάτων υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως», αναφέρει ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. «Για αυτό με λειτουργική ευλάβεια δημιουργήσαμε τη συγκεκριμένη φόρμα για όλους τους νέους που έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία».

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Τη θεολογική άποψη για τις on line προσευχές μεταφέρει ο θεολόγος – πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Π.Ε.Θ κ. Ιωάννης Καραμήτρος, ο οποίος αναφέρει: «Η μνημόνευση ονομάτων στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας είναι καθημερινό στοιχείο. Σε κάθε Ακολουθία, Εσπερινό, Όρθρο, Παράκληση, Ευχέλαιο, Αγιασμό ή Θεία Λειτουργία ο λειτουργός ιερέας μνημονεύει πλήθος ονομάτων ζώντων και κεκοιμημένων».

Σχετικά με την αποστολή των ονομάτων ο κ. Καραμήτρος αναφέρει ότι δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, και πως απλώς τώρα γίνεται και μέσω διαδικτύου. «Συχνά οι χριστιανοί στέλνουμε σε ναούς και μοναστήρια ονόματα όχι μόνο των προσφιλών μας προσώπων, αλλά και εχθρευομένων για μνημόνευσή τους, υπέρ υγείας (σωματικής και ψυχικής) αυτών, φωτισμού ή και αναπαύσεως. Ακόμη και στην κατά μόνας, στην ατομική προσευχή μας, μνημονεύουμε πλήθος ονομάτων, ιδίως αυτών που έχουν περισσότερη, μεγαλύτερη, άμεση ανάγκη της θείας βοηθείας. Τώρα αν κάποιοι στέλνουν τα ονόματα σε χαρτί, ή τηλεφωνικά, ή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αυτό είναι δευτερεύον στοιχείο. Το θέμα είναι να πιστεύει κανείς στη δύναμη της προσευχής. Το Ευαγγέλιο είναι γεμάτο από περιπτώσεις ανθρώπων που προσεύχονταν για άλλα πρόσωπα ή παρακαλούσαν τον Κύριο να θεραπεύσει τα παιδιά τους (περίπτωση Χαναναίας) ή τους υπηρέτες τους (περίπτωση Εκατοντάρχου) και θεραπεύονταν. Πόσοι συνάνθρωποί μας έστελναν γράμματα στον σύγχρονο άγιο της Εκκλησίας μας τον π. Παΐσιο και τον παρακαλούσαν να προσευχηθεί για περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν σοβαρά προβλήματα είτε οικογενειακά, είτε υγείας και εύρισκαν θεραπεία; Για έναν που δεν έχει άλλον αμεσότερο τρόπο να ζητήσει τη βοήθεια και την προσευχή της Εκκλησίας μας δεν αποτελεί πρόβλημα η on line αποστολή των ονομάτων για μνημόνευση, αλλά διευκολύνει. Δεν αρκεί όμως να ζητάμε να προσεύχονται οι άλλοι για μας αλλά να προσευχόμαστε και εμείς για τους άλλους και να πιστεύουμε στη δύναμη της προσευχής και να την έχουμε καθημερινά στη ζωή μας», καταλήγει ο θεολόγος – πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Π.Ε.Θ.

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Για το θέμα των ιστοσελίδων είχε τοποθετηθεί πρόσφατα με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος. Είχε επισημανθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση στους επισκέπτες ότι αναπληρώνεται η συμμετοχή τους στην εκκλησιαστική λειτουργία ή ότι αναπληρώνει την εκδήλωση πίστεως.

Έθεσε, λοιπόν, τρεις όρους βάσει των οποίων μπορούν να λειτουργούν ιστοσελίδες ενοριών, ιερών Μονών, ιερών Προσκυνημάτων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων των ιερών Μητροπόλεων, «να έχει ληφθεί σχετική απόφαση του εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας για το άνοιγμα της διαδικτυακής σελίδας, η οποία περαιτέρω έχει εγκριθεί από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, αυτές να αποβλέπουν στην ενημέρωση του κοινού για τη λειτουργική ζωή της ενορίας και την εν γένει πνευματική ζωή και φιλανθρωπική δράση της ή την ιστορία του οικείου Ναού. Προς τον σκοπό αυτό, επιτρέπεται και η δημοσίευση ή αναδημοσίευση δόκιμων θεολογικών κειμένων για τους εν- διαφερόμενους αναγνώστες. Συγχρόνως οι ιστοσελίδες δεν θα πρέπει να προβαίνουν στην προσωπική προβολή λαϊκού ή κληρικού, ούτε στην προσβολή της τιμής και της υπολήψεως ουδενός προσώπου, λαϊκού ή κληρικού.

Η ιστοσελίδα της ενορίας οφείλει, να προάγει την εν Αγίω Πνεύματι αγαπητική ενότητα όλων των μελών της και την ευχαριστηριακή συμμετοχή τους στο εκκλησιαστικό γεγονός υπό την ευλογία του οικείου επισκόπου».

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ

Εκτός από τη διαδικτυακή της δράση η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα των ιερών ναών στους καλοκαιρινούς ρυθμούς των λουομένων. Προκειμένου, λοιπόν, να εξυπηρετηθούν οι παραθεριστές που βρίσκονται για τις διακοπές τους στους Νέους Πόρους, στον Πλαταμώνα, στη Λεπτοκαρυά, στην Κατερίνη πραγματοποιεί λειτουργίες εκτός από τις 7 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ. Συγχρόνως σε όλες τις παραθαλάσσιες ενορίες συλλειτουργούν με τους Έλληνες ιερείς και Σέρβοι με αποτέλεσμα το Πάτερ Ημών, το Πιστεύω και το Ευαγγέλιο να ακούγονται και στις δύο γλώσσες, προ- κειμένου να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και οι Σέρβοι τουρίστες που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ελευθερία