Ένα από τα μέτρα που εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση είναι η διενέργεια testing για τον κορωνοϊό σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της χώρας, προκειμένου να υπάρξει μια σαφής επιδημιολογική εικόνα εν όψει των εορτών. Ο έλεγχος αυτός, όπως τουλάχιστον σχεδιάζεται, θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους μη εμβολιασμένους.
Την πληροφορία αυτή ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επιμένοντας «πως δεν υπάρχουν σκέψεις υποβολής περιορισμών που παραπέμπουν σε lockdown». Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, τώρα, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε με σιγουριά την άποψη πως η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού θα απασχολήσει έντονα τη χώρα τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή θα έχει πλήρως επικρατήσει σε επιδημιολογικό επίπεδο. Για την αντιμετώπιση αυτής της επερχόμενης κατάστασης εξετάζονται διάφορα έκτακτα σχέδια, είπε ο Θάνος Πλεύρης, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.
Όλα αυτά λέγονται τη στιγμή που στην Κεντρική Ευρώπη η μία χώρα μετά την άλλη αρχίζουν να επιβάλλουν σκληρά μέτρα και περιορισμούς, ενώ στην Ολλανδία, φέρ’ ειπείν, επιλέγεται και πάλι η κλασική λύση της εφαρμογής καθολικού lockdown. Η δυναμική της παραλλαγής Όμικρον είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αν και μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι επιστημονικοί κύκλοι, οι οποίοι ασχολούνται παγκοσμίως με την Όμικρον, καταλήγουν πως η νοσηρότητα αυτής της μετάλλαξης είναι ενδεχομένως μικρότερη από εκείνη της Δέλτα, η οποία είχε επικρατήσει παγκοσμίως το 2021.
Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει βραχυπρόθεσμο στόχο την καθυστέρηση της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον. Είναι προφανές πως οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Μαξίμου έχουν καταστήσει σαφές πως η νέα μετάλλαξη θα επικρατήσει και στην Ελλάδα και μάλιστα με την αλλαγή του χρόνου. Όλα αυτά σημαίνουν πως η κυβέρνηση «παίζει» με τις ημερομηνίες και επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και εντυπώσεις, καθυστερώντας τις όποιες κρίσιμες αποφάσεις, έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες να περάσουν τις γιορτές σε ένα σχετικά πιο «χαλαρό» περιβάλλον, δηλαδή με τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς. Αυτό είναι ένα στοίχημα που μένει να αποδειχθεί αν και κατά πόσον θα κερδηθεί από την κυβέρνηση, δεδομένης της ταχύτατης και -όπως φαίνεται από το παράδειγμα της Βρετανίας- ανεξέλεγκτης επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.