Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Από το… μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου θα περάσει η δικαστική απόφαση για την υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», καθώς ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας έδωσε εντολή να εξεταστεί το σκεπτικό ως προς την απαλλαγή τριών κατηγορουμένων και τη χορήγηση ελαφρυντικών στους καταδικασθέντες, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια που προέβλεπε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που φτάνει τις 1.500 σελίδες, καθαρογράφτηκε στις 13 Απριλίου και δύο ημέρες αργότερα διαβιβάστηκε υπηρεσιακά από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο προς τον κ. Πλιώτα η κ. Τσιρώνη αναφέρει πως στέλνει την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για δικές του ενέργειες, προς δύο κατευθύνσεις:

  • Ως προς το απαλλακτικό σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν ο πρώην συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη στα πετρέλαια στο Ντουμπάι αλλά και στον Ολυμπιακό, Αιμίλιος Κοτσώνης, ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης και ο πρώην πλοιοκτήτης του πλοίου Παναγιώτης Φάρος.

Υπενθυμίζεται πως ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε απαλλαγεί με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε αναφέρει στην ανάγνωση της απόφασης η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Β. Κουρούβανης ο οποίος θα υποναύλωνε το «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας, είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία (4-1).

Αντίθετα ο Π. Φάρος είχε αθωωθεί παμψηφεί χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.

Την ενοχή των Κοτσώνη-Κουρούβανη είχε προτείνει η Εισαγγελέας της Έδρας του δικαστηρίου Βασιλική Βλάχου, κρίνοντας πως μαζί με τους καταδικασθέντες Γιαννουσάκη-Μπουρδούβαλη «ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεων τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Ως προς την χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους καταδικασθέντες.

Με τη χορήγηση του ελαφρυντικού «έσπασαν» τα ισόβια της ποινής του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχαν επιβληθεί στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, τον Γεώργιο Μπουρδούβαλη και τους τρεις Τούρκους που θα βοηθούσαν στη μεταφορά των ναρκωτικών στο εξωτερικό. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους καταδίκασε σε 18 έτη κάθειρξη με αποτέλεσμα να έχει ήδη αποφυλακιστεί ο Ευθ. Γιαννουσάκης με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ήτοι 6,5 έτη κράτηση με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερών εργασίας του στη φυλακή.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα μετά τη διαβίβαση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.

Ο κ. Πλιώτας όρισε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος θα εξετάσει το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης τόσο ως προς την απαλλαγή των τριών κατηγορουμένων όσο και ως προς την χορήγηση των ελαφρυντικών στους καταδικασθέντες.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έχει προθεσμία από το νόμο ένα μήνα από την καθαρογραφή της απόφασης στο βιβλίο του Εφετείου Πειραιά, ήτοι μέχρι τις 13 Μαΐου, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας των δικαστηρίων, η προθεσμία λήγει στις 13 Ιουνίου.

Μέχρι τότε θα διαβάσει το σκεπτικό των 1.500 σελίδων της απόφασης και θα κρίνει αν πρέπει να γίνει αναίρεση.

Σε αυτήν την περίπτωση θα στείλει την απόφαση προς αναίρεση στο αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου για τις δικές τους ενέργειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης