Το βράδυ της Πέμπτης η εκπομπή «Ζούγκλα» άνοιγε τον ογκώδη φάκελο για ένα μείζον θέμα φοροδιαφυγής επιχειρηματιών, το οποίο γνώριζαν υπουργοί και ανώτατα στελέχη δημόσιων υπηρεσιών. Ακούστηκαν και καταγγέλθηκαν απίστευτα πράγματα. Οι καλεσμένοι, μεταξύ αυτών και βουλευτές, παρακολουθούσαν άφωνοι τις καταγγελίες του Γιώργου Σαραντίδη, του ανθρώπου που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης.
Σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, όπου οι θεσμοί λειτουργούν ορθά και οι δημόσιοι λειτουργοί υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, θα περίμενε κάποιος -δικαιολογημένα- την παρέμβαση των Αρχών, προκειμένου να ελέγξουν τις καταγγελίες για την ασυδοσία των ισχυρών και των κρατούντων.
Μείναμε έκπληκτοι. Τα αντανακλαστικά των ελεγκτικών υπηρεσιών ήταν παροιμιώδη. Μονάχα που η έρευνα δεν ξεκίνησε από τους καταγγελλόμενους, αλλά από τον δικηγόρο του καταγγέλλοντος.
Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά το τέλος της εκπομπής, οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας έκαναν έφοδο στο δικηγορικό γραφείο του Νίκου Διαλυνά, πληρεξούσιο δικηγόρο του Γ. Σαραντίδη, και ξεκίνησαν αναδρομικό έλεγχο των οικονομικών του στοιχείων σε βάθος επταετίας.
Καθίσταται σαφές ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να λογοδοτεί ενώπιον των ελεγκτικών αρχών, ωστόσο πρακτικές όπως οι παραπάνω και η «επιλεκτική» έρευνα βάζει σε σκέψεις ακόμη και τον πλέον καλοπροαίρετο ή αφελή.
Αυτά προς το παρόν… Στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να ξετυλίγεται το εφιαλτικό κουβάρι για τους πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης. Θυμηθείτε μόνο ότι στην εξέλιξή της θα αναδυθούν ιστορίες που απασχόλησαν το πανελλήνιο κατά το παρελθόν. Όχι μόνον ως προς την ουσία της υπόθεσης, αλλά και εξαιτίας των προσώπων τα οποία πρωταγωνιστούν. Κόλαφος για όσους συνεχίζουν να νέμονται παράνομα την εξουσία τους, για κάποιους που απολαμβάνουν τα βρόμικα πλούτη τους. Ένα πραγματικό σενάριο τρόμου.
Ο Νίκος Διαλυνάς απαντά στην έφοδο του ΣΔΟΕ:
Καταγγελίες-φωτιά για εφοπλιστή και επιχειρηματία
Σε φοροδιαφυγή-μαμούθ φέρονται να εμπλέκονται ένας πασίγνωστος εφοπλιστής αλλά και ένας επιφανής επιχειρηματίας, σύμφωνα με καταγγελίες-φωτιά του λογιστή Γιώργου Σαραντίδη στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Ο λογιστής, φιλοξενούμενος στην εκπομπή, αποκάλυψε ότι την περίοδο που ήταν αρχιλογιστής του επιχειρηματία διαπίστωσε ότι ο τελευταίος είχε προβεί σε φοροδιαφυγή ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, έπειτα από έλεγχο που διεξήγαγε στις επιχειρήσεις εφοπλιστή ως ορκωτός λογιστής, εντόπισε φοροδιαφυγή που ξεπερνάει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αν και ο Γιώργος Σαραντίδης απευθύνθηκε τόσο σε τρεις υπουργούς και έναν γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και στο ΣΔΟΕ, καταγγέλλοντας τις οικονομικές ατασθαλίες που είχε διαπιστώσει, περαιτέρω έλεγχος δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, τα στοιχεία που έδωσε παρέμειναν για χρόνια στο συρτάρι!
Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Σαραντίδης βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου για υπεξαίρεση.
Τη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη λοιπόν συνθέτουν δικαστικοί λειτουργοί, ένας πασίγνωστος επιχειρηματίας, ο λογιστής του και η ανήλικη κόρη του, η οποία κατηγορήθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε ηλικία 4-10 ετών και απολογήθηκε στα 15 της σε τακτικό ανακριτή για ενηλίκους! Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρία της.
Στον Άρειο Πάγο δύο αναφορές-φωτιά
Δύο αναφορές-φωτιά κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο ο λογιστής Γιώργος Σαραντίδης και η κόρη του, Χριστίνα, συνοδευμένοι από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Νικόλαο Διαλυνά.
Τεράστια εντύπωση προκαλούν οι δύο αυτές αναφορές που τέθηκαν υπόψιν του Προέδρου, Εισαγγελέα και Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου και αφορούν την Χριστίνα Σαραντίδου, η οποία γεννήθηκε την 22α Σεπτεμβρίου 1987 και τον πατέρα της, οικονομολόγο-λογιστή που διώκεται από τον επιχειρηματία.
Συγκεκριμένα, καταγγέλλονται δικαστικοί λειτουργοί για απίστευτες αποφάσεις και ενέργειές τους σε βάρος της Χριστίνας Σαραντίδου, όταν αυτή ήταν ανήλικη. Επίσης προσκομίστηκε πρόχειρο σχέδιο δικαστικής απόφασης που φέρει την υπογραφή του τότε προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών και νυν εφέτου, ο οποίος σε απόφαση που φέρεται να του… δόθηκε γραμμένη σε υπολογιστή προβαίνει σε χειρόγραφες διορθώσεις του κειμένου, καθώς οι εντολείς του είχαν λησμονήσει να απαλείψουν εκφράσεις σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, όπως «ημών», «μας», «η εταιρεία μας», «ο δικηγόρος μας». Ο εν λόγω δικαστής αφού έσβηνε τις… προαναφερόμενες λέξεις, χειρόγραφα ανέγραφε «της αιτούσης», «της εταιρείας» κτλ.
Ατυχώς όμως, πάνω στη βιασύνη του, ξέχασε να διορθώσει δύο φράσεις που αναφερόταν σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, π.χ. «ετέλεσαν σε βάρος μας αξιόποινες πράξεις», «και από τον πληρεξούσιο δικηγόρο ημών…». Η απόφαση αυτή κατετέθη στον Άρειο Πάγο ως η επίσημη απόφαση στην οποία «μεταφέρθηκαν» οι δύο φράσεις που ο ανώτερος δικαστικός είχε ξεχάσει να διορθώσει.
Να σημειωθεί ότι βάσει αυτής της απόφασης, διετάχθη η συντηρητική κατάσχεση κινητών και ακινήτων του Γεωργίου Σαραντίδη και της συζύγου του για ποσό 5,400,000 ευρώ.
Δείτε το ρεπορτάζ της Ζούγκλας:
Ο καταγγέλλων μιλά στην κάμερα της «Ζούγκλας»
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος Ν. Διαλυνάς κατέθεσε τις δύο αναφορές-φωτιά:
«Έσυραν ανήλικη στα δικαστήρια»
Συγκλονιστική είναι η αναφορά της 26χρονης -σήμερα- Χριστίνας, η οποία κλήθηκε σε απολογία ενώ ήταν ανήλικη από τον τακτικό ανακριτή (ενηλίκων) σε ηλικία μόλις 14 ετών και ενώ κουβαλούσε στις πλάτες της το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος το οποίο φέρεται ότι τέλεσε μεταξύ 4 – 10 ετών.
(Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε την αναφορά)
Παράλληλα κλήθηκε να απολογηθεί και σε περίοδο Πανελληνίων Εξετάσεων (Β’ Λυκείου). Με την υπ’ αριθμ διάταξη 277/2003 διετάχθη η δέσμευση όλων των περιουσιακών της στοιχείων από το 1992 δηλαδή από την ηλικία των 4 ετών έως 10 ετών και παράλληλα με τα βουλεύματα 6075/2002 και 614/2003 του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητήθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών της από 1.11988-31.12.1998 (3 μηνών και 10 ημερών).
Πέραν όμως των ανωτέρω ανακύπτει ένα μείζον θέμα μετά την έκδοσή του βουλεύματος 3224/2010, είναι ότι η απαλλαγή της γίνεται λόγω παραγραφής και όχι λόγω της αθωότητάς της και δεν καταργείται η διάταξη 277/03 του 12ου Ανακριτή Αθηνών που είχε διατάξει τη δέσμευση παντός περιουσιακού τους στοιχείου.