Πέντε άτομα προφυλακίστηκαν, δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί ενώ πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την απολογία τους, για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι μια καρδιολόγος, σύζυγος προφυλακισμένου γιατρού που φέρεται να είχε τα ηνία της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης. Της επιβλήθηκε εγγύηση 5 χιλιάδων ευρώ.
Μετά και τις σημερινές απολογίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το σύνολο των κατηγορουμένων στην υπόθεση που φαίνεται να ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ με ποσό που ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι δικαστικές αρχές χθες και σήμερα έκριναν συνολικά έξι κατηγορούμενους προσωρινά κρατούμενους , οι οποίοι φαίνεται να είχαν ρόλο κομβικής σημασίας για την λειτουργία της εγκληματικής ομάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για βαρύτατα αδικήματα που αφορούν εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία κ.ά.
Η δικαστική έρευνα για τις πτυχές της υπόθεσης συνεχίζεται.
Προφυλακιστέος ο αποκαλούμενος «Μισέλ» – Διακινούσε φάρμακα σε πιάτσες τοξικομανών
Από τους επτά που απολογήθηκαν την Τετάρτη (18/9), προφυλακίστηκε ο αποκαλούμενος ως «Μισέλ», που φέρεται να διακινούσε τα παράνομα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε πιάτσες τοξικομανών και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο Μαροκινής καταγωγής «Μισέλ» φέρεται να διακινούσε τα παράνομα συνταγογραφούμενα φάρμακα στις πιάτσες τοξικομανών. Επίσης φέρεται να είχε το ρόλο να βρίσκει το ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων, εξυπηρετώντας γιατρό 51 ετών που θεωρείται μεταξύ των «εγκεφάλων». Έξι άτομα αφέθηκαν ελεύθερα την Τετάρτη, δύο χωρίς περιοριστικούς όρους.
Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία
Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξεπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εξέδωσε ήδη εντολή δέμευσης κινητής και ακίνητης περιουσίας και για τους 16 εμπλεκόμενους καθώς και διενέργεια οικονομικού ελέγχου.
Στη συνέντευξη που δόθηκε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή NEWSROOM ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να αποφευχθούν παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Το πρώτο είναι η δυνατότητα αγοράς φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού. «Στην Ευρώπη αυτό δεν υπάρχει», δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δεν θα έπρεπε να επιτρέπει την πώληση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς αυτό ανοίγει την πόρτα σε απάτες.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την ταυτοποίηση προσώπων κατά την αγορά φαρμάκων. «Πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να ταυτοποιείται ότι όντως παίρνει τα φάρμακα της μητέρας και όχι τα φάρμακα κάποιου άλλου», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα σύστημα ειδοποιήσεων που θα επιτρέπει την επιβεβαίωση της συνταγής.