«Έρχεται για να μείνει», σύμφωνα με τον Γιάννη Πανούση, ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς», ο οποίος κάνει… πρεμιέρα σήμερα σε τέσσερις περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται αρχικά σε 22 γειτονιές στην Καλλιθέα, στο Χαλάνδρι, στην Τούμπα-Τριανδρία και στον Εύοσμο.

Ο αστυνομικός της γειτονιάς ήταν μια από τις πρώτες εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όταν ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου. Όπως είχε αναφέρει, ο συγκεκριμένος θεσμός «αποτελεί τον κορμό του μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης και στοχεύει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και αστυνομίας».

«Εντάσσεται στη φιλοσοφία της νέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου, που περιλαμβάνει δράσεις προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, καθώς και προστασία και εξυπηρέτηση του πολίτη στις γειτονιές. Οι αστυνομικοί της γειτονιάς θα περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και θα επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Βασική προτεραιότητα του αστυνομικού της γειτονιάς είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα, ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους» είχε πει ο Γιάννης Πανούσης.

Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του «αστυνομικού της γειτονιάς», ενώ θα φέρουν -πέραν του βασικού τους εξοπλισμού- ειδικό σήμα και κινητό υπηρεσιακό τηλέφωνο. Ανάλογη υποδομή προβλέπεται και στα αστυνομικά τμήματα, όπου λειτουργεί Γραφείο «Αστυνομικού της Γειτονιάς» με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.

Σε πρώτη φάση, για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στις 22 γειτονιές, θα διατεθούν περίπου 50 αστυνομικοί, από τα τοπικά τμήματα και κυρίως νέοι ή αστυνομικοί που έχουν αποδεσμευτεί από φρουρήσεις προσώπων και άλλα καθήκοντα. Τον Ιούνιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υποβληθούν οι αναφορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τις διαπιστώσεις από την εφαρμογή του μέτρου. Τα αποτελέσματα από τον πιλοτικό επανασχεδιασμό θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού, στο πλαίσιο της επέκτασής του και σε άλλες περιοχές.